társasházi biztosítás lakásbiztosítás felmondás

Kedd éjfélig mondhatók fel a lakásbiztosítások, de mit tegyenek a társasházban élők?

társasházi biztosítás lakásbiztosítás felmondás

Kedd éjfélig mondhatók fel a lakásbiztosítások, de mit tegyenek a társasházban élők?

Domokos Erika
2024-04-02 Frissítve: 2024-04-15
2024-04-02 Frissítve: 2024-04-15
38145415

Ma éjfélig kell beérkeznie a biztosítókhoz a lakásbiztosítások felmondásának a márciusi váltási kampány zárásaként. A társasházban élők többsége nem is tudja, hogy milyen károkra terjed ki a házának biztosítása, anélkül köt a saját lakására biztosítást, vagy ezért nem köt. A társasházi biztosítással védett 1,2 millió lakás tulajdonosai közül így van, aki fölöslegesen fizet, más viszont csak azt hiszi, hogy a vagyona be van biztosítva. 

 

A lakásbiztosítások idén először lehetővé vált márciusi szabad felmondásának határideje ugyan elvileg 31., de mivel ez 2024-ben vasárnapra esett, ráadásul az ünnepnapnak számító húsvéthétfő követte, április 2-án, kedden még lehetősége van az ügyfeleknek arra, hogy a szerződés megszüntetését eljuttassák a biztosítójukhoz. Fontos figyelni arra, hogy a határidő a felmondás beérkezésére vonatkozik, tehát ma már csak az ügyfélszolgálaton vagy az interneten, lehetőleg a biztosító online felületén kínálta módon érdemes ezt megtenni annak, aki lakásbiztosítást akar váltani. 

 

A felmondás határideje jár le, az új kötésre még van idő

 

Azt is jó ellenőrizni a felmondás előtt, hogy díjrendezett-e a biztosítás, és nincs-e olyan tartamkedvezmény benne, amit a megszüntetése esetén vissza kellene fizetni. Ha valaki az lakásbiztosítási ajánlatok összehasonlítása alapján arra jut, hogy vált, és az új szerződést nem köti meg a felmondással egyidejűleg, annak érdemes fejben tartania, hogy a régi biztosítása még egy hónapig él, ezalatt is tud új lakásbiztosítást választani. Az új szerződést mindenképpen úgy érdemes megkötni, hogy a régi lejártát követő naptól már védje a lakóingatlanunkat.

 

A biztosítottak többsége a saját lakásbiztosítását egy online kalkulálással könnyen össze tudja hasonlítani az aktuális ajánlatokkal, van azonban több mint egymillió lakás, amely a tulajdonosainak többsége nincs tisztában azzal, hogy mennyire is van bebiztosítva a gyakran legértékesebb vagyona. Az MNB adatai szerint mintegy 50 ezer társasházi biztosítás van a biztosítóknál, és ezek 1,2 millió albetétet (lakást) biztosítanak. A csak ingóságokra vonatkozó lakásbiztosításból csaknem 400 ezer van. Ezek nagy része társasházi lakásokra szóló szerződés, amelyeknél az ingatlant a társasházi biztosítás védi, így az azokban lévő ingóságokra kell csak a lakás tulajdonosának vagy bérlőjének biztosítást kötni.

 

A márciusi lakásbiztosítási kampányban nemcsak a lakóingatlanokra és az azokban lévő ingóságokra kötött vagyonbiztosítási szerződések mondhatók fel 30 napos határidővel a biztosítási évfordulótól függetlenül, hanem a társasházakra kötött biztosítások is. (A jogszabály a “lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződésre” adja meg ezt a lehetőséget.) Az ilyen társasházi biztosítások azonban az eddigi tapasztalatok szerint nem nagyon mozdultak meg. Az újrakötésük hosszadalmasabb folyamat, mint a lakásbiztosításoké, és a társasházi közös képviselők aktivitása is igen változó a szerződések aktualizálásában – véli Enzsöl József, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. vezérigazgatója. A közös képviselőknek biztosítási tanácsadó segítségével ajánlatot kell bekérni a biztosítóktól, azok szakembereinek terepszemlét tartani a társasháznál, és össze kell hívni a szerződés-váltásról döntő közgyűlést.

 

A biztosítók többsége a márciusi kampányban a lakásbiztosításoktól eltérően nem ad extra kedvezményt a társasházi biztosítások újrakötéséhez. Ugyanakkor a “megszokott” biztosítói kedvezményekkel is jelentős (akár 10-30 százalékos) díjengedmény szerezhető. Például a több éves hűség vállalásával, az éves és átutalásos fizetési móddal, valamint biztosítónként kedvezmény járhat a biztosítási összeg nagyságától, az épület korától és elhelyezkedésétől függően is.

 

Sok lakó azt se tudja, milyen biztosítása van a társasháznak

 

A társasházban élők többsége nem is tudja, hogy mire terjed ki a házának biztosítása, annak ismerete nélkül köt a saját lakására vagyonbiztosítást, így lehetnek átfedések a társasházi és a lakásbiztosítási fedezetek között. Ennek főként az lehet az oka, hogy a lakástulajdonosok nagy része általában sem érdeklődik a társasház ügyei iránt.

 

„A THT 2023-as társasházkezelői felmérései szerint átlagosan a lakástulajdonosok 10-15 százaléka jelenik meg a társasházi közgyűléseken. Ők azok, akik valamennyire mutatnak érdeklődést a társasház ügyei iránt, amiből azt a következtetést is levonhatnánk, hogy maximum 15 százaléka a társasházi lakástulajdonosoknak az, akit a társasház biztosítási feltételei egyáltalán valamennyire érdekelnek, vagy bármilyen információval rendelkeznek” - közölte a Bank360.hu megkeresésére Dén Mátyás András, a THT - Társasházi Háztartás szaklap lapigazgatója.

 

A közös képviselőknek nincs beszámolási kötelezettsége a lakók felé a társasházi biztosítások aktualizálásáról. A több mint húsz éves, elavult magyarországi társasházi törvény nem is kötelezi a társasházakat kötelező biztosításra, a kötvényt nem kell, hogy a közös képviselő elküldje a tulajdonosoknak, csupán évente a rendes közgyűlésen kell a költségvetésben jóváhagyni a biztosításra jutó költséget a tulajdonosok többségének – mondta Dén Mátyás András. A THT az elmúlt huszonöt évben többször – a legutóbb tavaly - nyújtott be szakmai szervezetekkel együtt törvényjavaslatokat az Igazságügyi Minisztériumnak, amelyekben szerepelt a társasházi biztosítás kötelezővé tétel is. Jelenleg azonban az információik szerint nincs napirenden a társasházi törvény módosítása.

 

Mi lehet egy társasházi biztosításban?

 

társasházi biztosítás általában az épületben, a közös terekben okozott károkra fizet (főként elemi károk, mint a tűz, vihar, felhőszakadás, árvíz, földrengés, továbbá ismeretlen jármű ütközése és üvegtörés kockázatokra). Több, a társasházakban gyakran előforduló káreseményre kiegészítő biztosításokat kötnek a lakóközösségek, például a beázás vagy a vezetékes víz okozta károkra, a vandalizmus miatti és a lift, kazán géptörés káraira. 

 

Ide tartoznak még a felelősségbiztosítások: a közös képviselők és társasházkezelők felelősségbiztosítása, a harmadik félnek okozott károkra (például ha a társasházról leomlik a vakolat és összetör egy parkoló autót) és a lakók egymásnak okozott károkra (ha valaki csőtörés miatt eláztatja a szomszédját) térítő felelősségbiztosítás. A biztosítók javasolják a lakók csoportos balesetbiztosítását is. A társasház ingóságbiztosítása is kiterjedhet – a lakóközösség döntése szerint - a lakástulajdonosok saját ingóságaira is. Ez a kiegészítő biztosítás azonban még nem jellemző a társasházaknál, mivel az ingóságbiztosítást a tulajdonosok inkább maguk szeretik intézni – mondta Enzsöl József vezérigazgató.

 

Ha valakinek a társasházának biztosítása mellett van saját lakásbiztosítása is, például csak az ingóságokra, az ma még ugyanúgy felmondhatja a szerződését. Azt mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a biztosítási összeg összhangban van-e az ingóságok aktuális értékével. Ennek módosítására a márciusi kampányon kívül is lehetőség van, ahogyan arra is, hogy a társasház biztosításának megismerése alapján saját vagyonbiztosítást kössünk az ingóságaink teljes bebiztosítása érdekében, illetve esetleg plusz szolgáltatások igénybevételére.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!