Nemcsak a hitelkamatok magasak, a kapcsolódó költségek is emelkednek

A kölcsönök és hitelkártyák sem ússzák meg a díjemeléseket

Nemcsak a hitelkamatok magasak, a kapcsolódó költségek is emelkednek

A kölcsönök és hitelkártyák sem ússzák meg a díjemeléseket

Bank360 tartalom
2023-04-08 Frissítve: 2023-04-07
2023-04-08
32163797

Végigsöpör az infláció a bankszámlák költségein, alig van bank, amelyik nem emelte vagy fogja emelni ennyivel a díjakat. Ezt a hiteligénylők és hitelkártyások sem ússzák meg, a járulékos költségek nekik is növekedhetnek vagy már emelkedtek is. 

 

Sorozatban növelik a bankok a számlák díjtételeit. A pénzintézetek szinte egyöntetűen a tavalyi 14,5 százalékos átlagos infláció mértékével drágítják meg a számlavezetéshez kapcsolódó költségeket. Van, ahol ez már meg is történt márciusban vagy áprilisban, míg több bank majd májustól emel.

 

Az inflációs díjemelés azonban nem csak azokat érinti, akik bankszámlát vezetnek. A hitelt felvevő ügyfelek is azzal szembesülhetnek, a kölcsönhöz kapcsolódó adminisztratív költségek, díjtételek ugyanúgy növekednek. A bankoknál jellemzően ezeknél is az infláció a mérce, de abban eltérés lehet, hogy melyikük mikor és mennyivel emel végül. A hitelkártyák díjai is emelkednek több banknál most tavasszal, de más termékeknél is lehetnek áremelések. 

 

Az apró betűs részekben ott van az emelés lehetősége

 

A piacvezető OTP áprilistól szinte az összes hitelterméknél emelte a díjakat, márpedig ez a többi bank számára is egyfajta igazodási pontot jelenthet. A díjemelkedésekkel persze leginkább csak az új, vagy a szerződést módosító ügyfelek szembesülnek, aki már felvette a hitelt, és szerződés szerint törleszti, azt a módosítások nem érintik. 

 

A lakáshiteleknél egyebek mellett a hitelbírálati díj, a folyósítási jutalék, a levelezés díja, a szerződésmódosítási díj, az ügyintézési díj emelkedett. Többe kerül a hitelbiztosíték felülvizsgálatának díja is. Ugyanígy emelkedtek a díjak a babaváró hitelnél és a személyi kölcsönnél is áprilistól. Az ügyintézési díj, a szerződésmódosítások díja, a hátralékos hitelekkel kapcsolatos banki költségek kivétel nélkül átárazódtak. 

 

Vannak persze bankok, amelyek ezeket a díjtételeket a hiteleknél érintetlenül hagyják, de az apró betűs részekben megjegyzik, hogy a KSH által közzétett infláció mértékével emelkedhetnek ezek a tételek. Ezeket a díjakat sokszor észre sem veszik az ügyfelek, vagy nem is találkoznak velük, de az infláció ilyen módon is beszivárog a banki költségekbe. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!