Haver hotel

Nincs kollégiumi férőhely? Nem tudod fizetni az albérletet? A haver hotel megoldás lehet

Haver hotel

Nincs kollégiumi férőhely? Nem tudod fizetni az albérletet? A haver hotel megoldás lehet

Sipos Ákos
2020-12-01 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-01 Frissítve: 2022-01-18
11229446

Az utóbbi hónapokban az albérleti díjak ugyan csökkentek, viszont a kollégiumok bezárásával ismét megnőtt a kereslet. Lakást bérelni az egyetemi városokban még mindig drága mulatság. Az albérlet fizetése helyett megoldás lehet a haver hotel.

 

Mit jelent a haver hotel?

A haver hotel egy lakás, amelyet megvesz valaki, és az ismerősei ott laknak vele, és lakbért fizetnek. A konstrukció mindenkinek előnyös, mert a költségek több felé osztódnak, viszont a bérleti díj a piacinál általában alacsonyabb, és nem kell vadidegeneket befogadni a lakásba. Ha lakáshitel is terheli az ingatlant, akkor a bérleti díjból lehet fedezni a havi törlesztőket.

 

Sok embernek kényelmetlen és kellemetlen lehet az ismerőseitől vagy barátaitól pénzt kérni a lakhatásért cserébe. Ez érthető, és érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e belevinni az anyagiakat egy baráti kapcsolatba. Bérlőként is érdemes átgondolni, hogy tudjuk-e fizetni a minden hónapban a bérleti díjat, és nem fog-e az anyagi elköteleződés a barátság terhére menni. Megoldás lehet, hogy ismerősök vagy barátok helyett teljesen idegen albérlőt keresünk, ami persze más problémákat vethet fel.

 

Közös lakás vásárlása

Lehetséges ingatlan venni olyan személyekkel együtt, akik nem családtagok, például egy barátunkkal. Ebben az esetben jogilag tulajdonostársak leszünk, általában a befektetett pénznek megfelelő arányban. Ha jelzáloghitelt veszünk fel az ingatlanra, lehetünk adóstársak, ebben az esetben mindketten ugyanolyan mértékben felelünk a hitel visszafizetéséért. Ha jobban belegondolunk, a havi törlesztő általában akkora vagy akár kisebb kiadás, mint a bérleti díj, de ebben a konstrukcióban a végén a mienk marad a lakást.

 

Érdemes úgy felfogni a közösen vásárolt lakást, mint egy üzleti  vállalkozást. Minden fél befektet egy bizonyos összeget, és a vállalkozást közösen üzemeltetik - azaz közösen használják a lakást, és közösen viselik a költségeket. Az ingatlanárak hosszú távon valószínűleg emelkedni fognak, így a lakás eladásakor nyereség fog keletkezni, amelyet a tulajdoni aránynak megfelelően fel lehet osztani.

 

Ha valamelyik fél a lakásban szeretni maradni, ki kell fizetni a másikat. Ha a másik fél nem tudja vásárolni a társát, egy személyi kölcsönből vagy szabad felhasználású jelzáloghitelből fedezni tudja a költségeket.  .

 

Minden részletet tisztázni kell

Egy ilyen ügylet során pontosan meg kell határozni, ki milyen összeget fektet be, ezért cserébe milyen tulajdoni részesedéshez jut, mekkora arányban viseli a hitel havi törlesztőrészletét. Szintén tisztázandó, ki milyen arányban viseli a rezsiköltségeket és egy ingatlan esetében óhatatlanul előforduló karbantartási és felújítási költségeket. 

 

A közös ingatlan közös vállalkozás, mindenki félnek az érdeke, hogy minél nagyobb nagyobb nyereséggel tudjon vele realizálni. Magyarországon egyelőre szokatlan még a konstrukció, de az lakhatási költségek további emelkedésével nem kizárt, hogy egyre többen állnak össze közösen ingatlant vásárolni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!