atm

Lejárt a határidő: kiderült mennyi ATM-et kell telepíteniük a bankoknak

atm

Lejárt a határidő: kiderült mennyi ATM-et kell telepíteniük a bankoknak

Herman Bernadett
2023-05-18 Frissítve: 2023-09-20
2023-05-18 Frissítve: 2023-09-20
32928581

A covid előtti ATM-számot kell a bankoknak újra elérniük - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a beérkezett adatok alapján. Akkor mintegy 400-zal több ATM működött Magyarországon, mint most. A jegybank januárban adta ki az ATM-hálózatok fejlesztéséről szóló rendeletét, a hitelintézeteknek május 10-ig kellett beszámolniuk arról, hány készpénzes automatával rendelkeznek. 

 

Nem kis meglepetést okozott a piacon a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor négy hónappal ezelőtt rendeletben írta elő, hogy a magyarországi bankoknak növelniük kell a készpénzfelvételre alkalmas automaták számát, és az sem mindegy, hogy az automaták milyen településen helyezkednek el. A hálózatfejlesztés szinte minden hazai nagybankot érint, a hitelintézeteknek az első körben a saját ATM-jeiket kell felmérniük, hol mennyi automatával rendelkeznek, és erről most május 10-ig kellett az MNB-nek beszámolniuk. 

 

“A beérkező felmérések feldolgozását az MNB folyamatosan végzi. Az adatok előzetes értékelése alapján a tervezett új ATM-telepítések után az érintett bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége mintegy 4200-4300 darabra nő, azaz megközelítőleg a Covid-19 járvány előtti, 2019-es szintet éri majd el” - közölte a Bank360-nal a jegybank. A bankok által előirányzott hálózatbővítéssel várhatóan tovább növekszik a ki-és befizetésre egyaránt alkalmas úgynevezett okos ATM-ek darabszáma, amelyek az ügyfelek számára a készpénzfelvétel mellett egyre szélesebb körben teszik elérhetővé a készpénzes befizetésekhez való 0-24 órás hozzáférést.

 

Az MNB rendeletben meghatározott mindhárom településkategória (egyes fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, valamint a vármegyék egyéb településein) esetén várható majd az automaták számában fejlődés, amelynek eredményeként egy egyenletesebb országos lefedettségű, robusztus készpénzhálózat érhető el - tette hozzá a jegybank az eddig elérhető adatok alapján. 

 

Csökkenő ATM-hálózat, bezáró fiókok

 

Az MNB adatai szerint tavaly év végén alig 4700 ATM működött már csak Magyarországon, ezek között vannak persze olyanok is, amelyeket nem a kártyakibocsátó bankok, hanem például az Euronet üzemeltet. Ennek a vállalkozásnak Magyarországon körülbelül 600 saját ATM-je van a legutolsó sajtóhírek szerint, és rendületlenül fejleszti is a hálózatát, miközben a bankok saját hálózata sorvad. A covid előtt nagyjából 5100 ATM volt az országban, tehát a bankoknak várhatóan 400-500 új ATM-et kell majd újra üzembe helyezniük. 

 

A fiókok bezárása is folyamatos, tíz évvel ezelőtt még több mint 3 ezer egységben lehetett banki ügyeket intézni, tavaly év végén már alig 1500 fiók maradt, és borítékolható, hogy ez a szám csökkenni fog. Ha más miatt nem, akkor a MBH Bank létrejötte miatt, amelynek tagbankjai gyakran egymás közvetlen közelében működtettek egységeket, amelyek egy része nyilvánvalóan fölöslegessé válhat a jövőben. 

 

A bezáró fiókokkal együtt pedig a fiókokban lévő ATM-ek is gyakran eltűnnek, és a jegybank szerint ez fogyasztóvédelmi szempontból aggályos lehet. “Hazánkban az egy főre jutó ATM-ek darabszáma messze elmarad a hozzánk hasonló méretű nyugat- és közép-európai országokétól, miközben az egy ATM-re jutó készpénzforgalom értéke a legmagasabb Magyarországon az európai országokkal való összevetésben, amely érték folyamatosan növekszik” - közölte az MNB a Bank360.hu-val. A lakosság egyre több készpénzt vesz fel az automatákból, a hálózat bővítését emellett az is indokolja, hogy a bankfiókokban sorra szűnnek meg a pénztárak. 

 

Szinte minden banknak lépnie kell

 

Ha kevesebb, mint 25 új ATM-et kell telepíteni, akkor 18 hónapot kap a bank a fejlesztések végrehajtására, ha ennél többet, akkor két év alatt kell kihelyezni az automatákat. A Bank360.hu által megkérdezett nagybankok közül az Unicredit volt az egyetlen, amelyik azt állította, az MNB rendelete alapján nem kell új ATM-eket telepítenie, darabszámban az OTP is teljesítette az elvárást, de a területi elhelyezkedés miatt elképzelhető, hogy új ATM-eket kell telepítenie. 

 

A CIB Bank csak 118 ATM-el rendelkezik, emiatt biztosan kell még újakat telepítenie. Az Erste darabszámban jól áll, de átcsoportosításra lehet viszont szükség néhány vármegyében a kisebb településeken. Az MBH Bank tavaly szeptember végén a Takarékbank és az MKB révén összesen csaknem 860 ATM-mel rendelkezett, ez elvileg darabszámban elegendő is lehet, az egyetlen kérdés csupán az, hogy a gépek területi elhelyezkedése megfelelő-e.  

 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!