A versenyszférában jobban nőttek a bérek, kisebb a reálbércsökkenés

Már novemberre csaknem 5 százalékot vesztettek értékükből a bérek

A versenyszférában jobban nőttek a bérek, kisebb a reálbércsökkenés

Már novemberre csaknem 5 százalékot vesztettek értékükből a bérek

Bank360 tartalom
2023-01-25 Frissítve: 2023-11-14
2023-01-25 Frissítve: 2023-11-14
31258871

Egyre kevésbé tudják állni a versenyt a bérek az árakkal. Novemberben már 4,7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek. A cégeknél dolgozóknak jobban nőtt a fizetése, és egyre több helyen építhetik be a korábbi különjuttásokat, prémiumokat a havi bérbe, különösen az alacsonyabb jövedelműeknél.

 

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkeresetek egyaránt 16,8 százalékkal voltak magasabbak novemberben, mint egy évvel korábban a statisztikai hivatal adatai szerint. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 17,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ha ezt összevetjük a novemberben 22,5 százalékos éves inflációval, akkor kiderül, hogy bérek átlagos értékvesztése már 4,7 százalékot tett ki.

 

A reálbérek hosszú idő után ősszel fordultak előszőr negatívba: szeptemberben 1,9 százalékkal csökkentek, és azóta csak nőtt az értékvesztés. Mivel a decemberi infláció már ismert (24,5 százalék), ezért a Bank360.hu szakértői szerint szinte biztosra vehető, hogy az évet 5 százalék feletti átlagos reálbércsökkenéssel zárhatták a munkában állók.

 

Ezek után majd a januári béradatok lesznek igazán fontosak, hiszen ezekből derül ki az, hogy a szokásos év eleji béremelések mennyire tudták ellensúlyozni a tetőző inflációt. (Ebből egyelőre a minimálbér 16 százalékos 232 ezer forintra növelése ismert.) Ráadásul ez határozza meg majd lényegében egész 2023-ra a bérpozíciókat, hiszen a munkahelyek többségénél eddig nem voltak jellemzőek az évközi emelések. A gyorsuló inflációra tekintettel erre ugyan egyre több példa van, ahogyan arra is, hogy a jobb helyzetben lévő cégek extra pénzekkel igyekeznek kompenzálni a dolgozóik emelkedő kiadásaikat.

 

A most közzétett adatok azonban egyelőre azt mutatják, hogy a korábban külön juttatásként adott jövedelmek épülnek be mindinkább a rendszeres, havi fizetésekbe. Erre a hatásra hívta fel a figyelmet Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője a friss adatokból kiemelte azt, hogy a becsült rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagbér 495 200 forint, 20,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez pedig szerinte azt mutatja, hogy a vállalatok az előző évihez képest a prémiumok egy jelentős részét rendszeres bérré alakították át.

 

Ezért tűnik úgy a számokból, hogy a bérnövekedés mértéke lassult. Ugyanakkor csupán annyi történt, hogy a 2021-es novemberi bónuszfizetéshez képest jóval kisebb lett a 2022-es bónuszösszeg, miközben a rendszeres juttatásokat igen jelentős mértékben tovább emelték a cégek. Októberben egyébként a rendszeres keresetek még csupán 18,5 százalékkal emelkedtek éves alapon.

 

Virovácz Péter arra is emlékeztetett, hogy a versenyszférában a bruttó keresetek (bónusszal együtt) dinamikusabban nőttek novemberben, mind októberben. Vagyis szemben a nemzetgazdasági átlaggal, itt a bónuszokkal együtt számolt összeg növekedése is gyorsult. A medián bérek (tehát a bértábla közepén lévők keresete) pedig valamivel több mint 20 százalékos növekedést mutatnak a vállalkozások körében. Ez azt jelzi, hogy elsősorban az alacsonyabb keresetűek fizetését korrigálták a vállalatok a magas, erősödő infláció ellensúlyozására. Ehhez képest a költségvetési szférában 2021 decembere óta nem látott tempóra, 10,5 százalékra lassult a bérdinamika a korábbi állami bérrendezések kifutásával.

 

A legfontosabb 2022. novemberi béradatok

 

·        A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 563 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 574 100 forint volt.

 ·        A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 387 800 forintot ért el.

·        A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 16,8%-kal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 17,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

·        A becsült rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 495 200 forint, 20,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

·        A reálkereset 4,7%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző évhez mért 22,5%-os növekedése mellett.

·        A bruttó kereset mediánértéke 441 800 forintot ért el, 17,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

·        A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 800 forint volt, 19,2%-kal felülmúlta az előző év novemberit.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!