A befektetők inkább váltanak a magasabb hozamért

Mától drágább lesz megszabadulni a szuperállampapírtól

A befektetők inkább váltanak a magasabb hozamért

Mától drágább lesz megszabadulni a szuperállampapírtól

Bank360 tartalom
2022-05-06 Frissítve: 2022-05-08
2022-05-06 Frissítve: 2022-05-08
21438625

Az infláció megugrásával elvesztette korábbi vonzerejét a sokáig a kisbefektetők sztárjának számító Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), amelynek most megdrágult a visszaváltása is. A Magyar Államkincstár alighanem ezzel is valamelyest fékezni akarja, hogy a befektetők inkább az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírra (PMÁP) nyergeljenek át anélkül, hogy az államháztartásnak új forrást adnának.  

 

A MÁP Plusz visszaváltási szabályai péntektől változnak meg a Magyar Államkincstárnál, amely az eddigi 99,75 helyett 99,50 százalékos árfolyamon váltja vissza ezt az állampapírt. A futamidő alatt az aktuális kamatfizetési időpontok után öt napon belül továbbra is 100 százalékon lehet beváltani ezt az állampapírt, így aki veszteség nélkül akarja pénzzé tenni a befektetését, vagy áttenni azt a PMÁP-be, annak érdemes a dátumokra figyelnie.

 

Ha a befektető nem az államkincstárnál váltotta vissza a MÁP Pluszt, akkor sok esetben már eddig is 99,5 százalékon vagy még nagyobb költséggel tehette ezt meg. A szigorítás mindenesetre egyértelmű jelzése annak, hogy az államkincstár jobban szeretné, ha mérséklődne a MÁP Plusz visszaváltása, és az így felszabaduló pénz PMÁP-be áramlása.

 

A Magyar Állampapír Plusz 2,5 évig a kisbefektetők kedvence volt, mert 5 éves futamideje alatt 4,95 százalékos átlagos éves hozamot kínált, ami az alacsony infláció idején nagyon vonzónak bizonyult, és a kedvező visszaváltási feltételek miatt olcsón ki is lehetett lépni belőle, ha valakinek hirtelen szüksége lett a pénzére. A méltán szuperállampapírnak elnevezett MÁP Plusz vonzerejét azonban megtépázta a megugró infláció. Viszonylag tartósan magas pénzromlás esetén ugyanis eltűnik a papír reálhozama, márpedig most ezzel számolhatnak a befektetők.

 

Ebben a helyzetben az új szuperállampapír a PMÁP lett, hiszen az magas infláció esetén is folyamatosan infláció feletti hozamot kínál. Ebből nem győz újabb és újabb mennyiséget piacra dobni az Államadósság Kezelő Központ, hiszen érthetően most mindenki inkább ezt venné. A vonzerejét jelenleg az sem csökkenti, hogy már eleve kedvezőtlenebb feltételekkel, 99 százalékon lehet visszaváltani a futamideje alatt.

 

Ezért aztán a Magyar Államkincstár mostani szigorítása ilyen magas infláció mellett aligha fogja érdemben befolyásolni azokat a kisbefektetőket, akik a MÁP Pluszból inkább PMÁP-be akarják tenni a pénzüket. Az egymillió forinton elszenvedett plusz 2500 forint bukta most bőven vállalhatónak látszik az infláció plusz 1,5 százalék hozamért.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!