Babaváró hitel méltányossági eljárás

Meg lehet úszni a babavárós büntetéseket, csak még nem világos, pontosan hogyan

Babaváró hitel méltányossági eljárás

Meg lehet úszni a babavárós büntetéseket, csak még nem világos, pontosan hogyan

Vrazsovits Rita
2024-06-13 Frissítve: 2024-07-08
2024-06-13 Frissítve: 2024-07-08
39391459

Jó hírt kaptak a gyermektelen babaváró hitelesek, nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek. A méltányossági eljárásról szóló rész egy kedden elfogadott salátatörvényben szerepelt, de egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi szabályokon felül milyen élethelyzetekben lévő párok számára lehet elengedni a büntetést.

 

Felmentést kaphatnak az állami kamattámogatás visszafizetése alól azok a párok, akik nem teljesítették a gyermekvállalást a kitűzött határidőre. A babavárósok és a csokosok is érintettek az ügyben, de a kérdés jelenleg az első babaváró hitelesek számára a legégetőbb, nem véletlen a törvény időzítése sem. 

 

Ahogyan arról a Bank360.hu is írt korábban, számukra júliusban telik le a gyermekvállalásra kapott öt év, és ha nem teljesítették a feltételeket, akkor vissza kell fizetniük az igénybe vett állami kamattámogatást, ami az első időszakban szerződőknél 2 millió forint körül alakul. A fennmaradó tartozást pedig emelt kamat mellett kell tovább törleszteni, ami akár a többszörösére is emelheti az eddig fizetett, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet. 

 

Mi szerepel az új törvényben?

 

Az államháztartásról szóló törvény az alábbi bekezdéssel egészült ki: 

 

“a fővárosi és vármegyei kormányhivatal a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok

otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró kölcsön kamattámogatása, valamint a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhat.”

 

Ez alapján egy további kormányrendelet még tisztázni fogja, hogy pontosan milyen körülmények mentén lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei. A parlament.hu oldalon közzétett dokumentum alapján “az új rendelkezés a már létező méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangjának megteremtésére irányul”. 

 

Bizonyos élethelyzetekben most is elengedik a büntetést

 

babaváró hitelnél jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra, de csak az alábbi élethelyzetekben:

 

  • ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni,
  • ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve, ha a program során derült ki, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt,
  • ha a párnak orvosi igazolása van arról, hogy nem javasolt a terhesség.

 

Emellett legfeljebb 24 hónapos részletfizetés kérvényezhető abban az esetben, ha a pár számára az egy összegben történő visszafizetés “családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene”.

 

Negyedmillió pár vette már fel a babaváró hitelt

 

A babaváró hitel kifejezetten népszerű a lakosság körében, ami a kamatmentességnek és a szabad felhasználásnak köszönhető. 2019 júliusától áprilisig összesen 2450 milliárd forintra szerződött le valamivel több mint negyedmillió házaspár, vagyis legalább félmillió fiatal biztosan érintett a babaváró hitel feltételeiben. A szerződések közel 20 százalékát, 49 ezret rögtön az első félévben megkötötték; ebből egy tavaly júliusi kormányzati nyilatkozat alapján akkor még legalább 12 ezer szerződés volt, ahol nem igazolták a gyermekvállalást. Ez a szám azóta minden bizonnyal csökkent, de így is több ezer olyan pár lehet országszerte, akik felvették a busás állami támogatást, ám nem teljesítették a feltételeket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!