Egy nő fogja a fejét behunyt szemmel

Mennyi a törlesztője 2 millió forint személyi kölcsönnek a nagy kamatemelések után?

Egy nő fogja a fejét behunyt szemmel

Mennyi a törlesztője 2 millió forint személyi kölcsönnek a nagy kamatemelések után?

Varga Zsombor
2022-02-14 Frissítve: 2022-03-04
2022-02-14 Frissítve: 2022-03-04
18790609

Folytatódott a kamatemelési hullám februárban is, így a személyi kölcsönök is egyre drágábbak. A Bank360.hu megvizsgálta, mennyibe kerül most felvenni egy kétmilliós személyi kölcsönt, és mennyivel lehet olcsóbban hozzájutni ehhez az összeghez magasabb fizetés mellett.

 

A személyi kölcsönök általános drágulását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sorozatos kamatemelései hívták életre, az erős inflációs nyomás ellen hozott intézkedések kellemetlen mellékhatásaiként.  Az MNB ugyan januárban már lassította a kamatemelést, tavaly év végén azonban olyan magas szintre szaladtak fel a központi kamatszintek, hogy a bankok még mindig nem győzik követni a drágulásokat. Ráadásul az infláció továbbra is az egekben van, az MNB újabb kamatemeléseket ígért, tehát arra lehet számítani, hogy a személyi kölcsönök is tovább fognak drágulni.

Vagyis már csak magasabb költségek mellett lehet felvenni egy személyi kölcsönt. A Bank360 egy kétmilliós összegű személyi kölcsön esetén mutatja meg, mekkora összeget is jelent ez a drágulás 5 éves futamidő mellett, és milyen jövedelmi feltételek mellett lehet mégis rábukkanni még a kamatemelések előtti olcsóbb hitelekre.

 

Alacsonyabb jövedelem mellett már nincs 12 százalékos THM alatti ajánlat

 

Ha a hiteligénylő vállalja, hogy a legutóbbi mediánbérnek megfelelő nettó 238 ezer forintos összeget a bankba utaltat (vagyis gyakorlatilag arra a bankszámlára kapja a fizetését, ahonnan a hitelt felveszi), még azzal is csak bőven 10 százalék feletti THM-et tud kialkudni az általános kamatemelési hullámot követően.

Az 5 évre felvett kétmilliós kölcsönnél a Cetelem és CIB Bank ajánlata egyaránt 12,3 százalék körüli THM-et kínál a Bank360 Személyi kölcsön kalkulátora szerint. Így a Cetelem Személyi kölcsönére 43 735 forintot, a CIB ajánlatára alig többet, 44 136 forintot kell fizetni havonta. A Budapest Bank és a Raiffeisen Bank személyi hitel ajánlata a Ceteleménél nagyjából 1500 forinttal drágább, kicsivel 45 ezer forint törlesztőrészletet tesz ki. Ennél is jelentősebb a havi teher a Cofidis, az Erste Bank és a K&H Bank ajánlata esetén, ezeknél a a törlesztőrészlet már közelít a 47 ezer forinthoz. Az OTP Bank személyi kölcsöne pedig épphogy alatta marad az 50 ezer forintos havi törlesztőnek, a 19,06 százalékos THM is messze az OTP-nél a legmagasabb.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Magasabb jövedelem mellett 3-4 ezer forinttal alacsonyabb a törlesztő

 

Egy jobban kereső hiteles havi 350 ezer forintos nettó jövedelme már szélesebb körű lehetőségeket kínál. A bankok nagy része alacsonyabb kamatok mellett kínálja a kétmilliós kölcsönt, ha az adós jobban keres, így ugyanis biztosabbnak érzik a pénzügyi intézetek a visszafizetést. Nem újdonság persze, hogy a magasabb fizetés sok szempontból előnyösebb, a hiteleknél viszont nem árt figyelni, hogy melyik banknál jelent ténylegesen jobb kondíciókat.

 

A Budapest Bank Maxi Plus Személyi Kölcsön 7,85 százalékos THM-e gyakorlatilag megegyezik a kamatdrágulások előtti alacsonyabb költségekkel, erre az ajánlatra 40 411 forintot kell fizetni. A CIB ajánlata ennél alig drágább, 40 650 forintos törlesztőt jelent havonta. A Raiffeisen személyi kölcsöne pedig még szintén nem haladja meg a 10 százalékos THM-et, ami 41 468 forintos THM-et jelent- ehhez az ajánlathoz nem szükséges a jövedelmet erre a bankszámlára érkeztetni, viszont csak új ügyfeleknek érhető el a konstrukció. A K&H ajánlata már átlépi a 10 százalékos THM-et, ami 41 994 forintot jelent.

Az előző négy banknál tehát egyértelműen megéri a magasabb jövedelem, így akár bankot is érdemes lehet váltani, ha a régi felmondása nem jár jelentős hátránnyal. A Raiffeisen ajánlatához még erre sincs szükség, akár a régi bankszámlával párhuzamosan is fel lehet venni a személyi kölcsönt, hiszen nem igényel jövedelemátutalást. Néhány pénzügyi intézetnél azonban nem jelent ekkora előnyt a magasabb jövedelem - és hátrányt az alacsonyabb. Bár az Erste Bank Most Extra Személyi Kölcsön olcsóbb, mint a bank alacsonyabb jövedelem melletti ajánlata, még így is 12,94 százalék a THM és 44 277 forint a törlesztőrészlet. A Cetelem, a Cofidis és az OTP azonban pontosan azt kínálja 350 ezer forintos nettó jövedelem mellett is, mint 238 ezer forintos jövedelemnél, ami a többi bank ajánlata mellett már hátrányt jelent a magasabb jövedelműeknek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!