Lakáshitel kiváltás

Mennyi a törlesztője 8 millió forint lakáshitel kiváltásának?

Lakáshitel kiváltás

Mennyi a törlesztője 8 millió forint lakáshitel kiváltásának?

Varga Zsombor
2022-03-07 Frissítve: 2022-03-04
2022-03-07
19458694

Várhatóan még tovább drágulnak az új lakáshitelek a következő hónapokban, a kamatstop miatti pajzs pedig semmilyen körülmények között sem tarthat örökké. Így aki le szeretné váltani lakáshitelét, még most is megteheti. A Bank360 bemutatja, milyen törlesztőrészletek mellett.

 

A lakáshitel ajánlatok már három hónapja szinte folyamatosan drágulnak, ez a folyamat azonban várhatóan a következő hónapokban sem fog leállni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli kamatemelése után csak az elmúlt két hétben 1,05 százalékkal emelkedett az irányadó kamat, ami még be sem épült a lakáshitel ajánlatokba, de várhatóan meg fog jelenni az elkövetkező emelésekkel együtt.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Így akinek a fennálló adóssága csak a kamatstop miatt nem emelkedett, vagy amelyik jelzáloghitelnél a kamatforduló alapból csak az év második felében hozna jelentősen magasabb törlesztőt, még mindig megteheti, hogy mérsékli a havonta fizetett törlesztő növekedését. A Bank360 bemutatja, milyen törlesztőrészletet kell fizetni egy 8 millió forintos adósság lecserélése után 400 ezer forintos jövedelem mellett, és miért magasabb a havi összeg, ha a kereset a legutóbbi mediánbérnek megfelelő 240 ezer forint.

 

Magasabb fizetés mellett 90 ezer forint alatt maradhat a törlesztő

A 8 millió forintos meglévő adósságot a legegyszerűbben egy új lakáshitel felvételével lehet lecserélni, ezután pedig a folyósított összegből a régebbi jelzáloghitelt végtörleszteni kell, ami nincs ingyen, de semmiképp sem haladja meg az adósság másfél százalékát, van, amikor pedig csupán 1 százalékos a díj. A szokásos költségek, mint az értékbecslési díj szintén felmerülhetnek.

10 éves futamidőre a 8 millió forintos hitelt 86 642 forintos havi törlesztő mellett lehet felvenni a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel ajánlatot választva. Az Erste bank, a Raiffeisen bank és a Gránit Bank ajánlata ennél alig kétezer forinttal drágább havonta, és még 90 ezer forint marad a törlesztőrészlet. A K&H Bank lakáshitelének havi törlesztője viszont már éppen átlépi a 90 ezer forintos határt, az OTP Bank ajánlata pedig már 96 675 forintos havi összeggel jelentősen drágább a többi ajánlatnál.

Az új lakáshitel felvételéből kiváltott adósság viszont csak kellően magas jövedelem mellett érhető el. A két lakáshitel, az új és a régi ugyanis egyszerre jelenít meg adósságot, amit a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) számítása során figyelembe kell venni. Ha az új és a régi hitel törlesztőrészlete is 90 ezer forint, akkor a kettő összege, a 180 ezer forint nem haladhatja meg a jövedelem felét. Vagyis legalább 360 ezer forintos havi kereset szükséges egy ilyen ügyintézéshez, ezért számolt a Bank360 400 ezer forintos jövedelem érkeztetésével.

 

Mediánkeresettel elkerülhetetlen az adósságrendező hitel

Ha azonban nem éri el a kereset a megfelelő összeget, vagyis ebben az esetben a 360 ezer forintot, más megoldás kell. Erre találták ki az adósságrendező hitelt, amely során a bankok egymás között intézik el az új hitel felvételét és abból a régi megszüntetését, így nem merül fel a JTM szabály megsértése. A Bank360 a legutóbbi mediánjövedelemnek megfelelő 240 ezer forintos bérrel számolt.

Egy ilyen hitel azonban drágább az ügyintézés és a többletszolgáltatás miatt. Az Erste Bank HUF Szabad felhasználású jelzáloghitele is jóval átlépi a 90 ezer forintos határt a Bank360 adósságrendező hitel kalkulátora szerint, a Raiffeisen ajánlatára pedig majdnem 98 ezer forintot kell fizetni havonta. Az OTP Bank havi törlesztője pedig már meg is haladja a havi 100 ezer forintos költséget az adósságrendezést követően.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!