Ha kevés pénz kell, magasabb hitelkamatokra számíthatunk

Mennyi a törlesztőrészlet, ha csak néhány százezer forintra van szükségünk?

Ha kevés pénz kell, magasabb hitelkamatokra számíthatunk

Mennyi a törlesztőrészlet, ha csak néhány százezer forintra van szükségünk?

Tóth Katalin
2022-12-05 Frissítve: 2022-12-18
2022-12-05 Frissítve: 2022-12-18
30560741

Az ünnepek előtt különösen gyakran fordul elő, hogy jól jönne még néhány százezer forint. Megnéztük, mennyiért adnak ilyen összegű kölcsönt a bankok. Nem éppen ezek a legolcsóbb hitelek, de alacsony törlesztőrészlettel lehet megúszni a gyorssegélyt.

 

Aki fogyasztási hitelt akar felvenni, jobb, ha tudja: a plafon, ameddig a bankok a THM-et emelhetik, januártól 7,1 százalékkal magasabb lesz. A hitelkártyák és áruhitelek esetében pedig jövőre lehet, hogy találkozunk 50 százalék feletti THM-ekkel is. 

 

Hiteleket az is találhat, aki nem több tízmillióért akar lakást venni, hanem néhány százezerért szeretne például különböző lakásfelszerelési vagy elektronikai cikkeket vásárolni, mondjuk karácsony alkalmából szeretné meglepni a családját. Ezek a hitelek azonban nem olcsók. 

 

A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával kiszámoltuk, mennyi a törlesztője egy 400 ezer forintos hitelnek. A bankok különböző futamidőkkel kínálnak különféle hitel és gyorskölcsön megoldásokat, és ezek költsége meglehetősen széles sávban, 19,90-es és 29,40-es THM között mozog. Úgy számoltunk, hogy a hitelfelvevő havi jövedelme a minimálbér közelében van, havi nettó 150 ezer forint.  

 

Mivel a különböző ajánlatok futamideje eltérő, és míg a Provident hiteleinél heti, a másik három pénzintézet esetében havi részletekben kell a hitelt törleszteni, így nem a törlesztőrészletek, hanem a teljes visszafizetendő összeg nagysága szerint állítottuk sorba az ajánlatokat. 

 

Így a Provident 1 éves (52 hetes) futamidejű Számíthat Ránk Kölcsöne bizonyult a legkedvezőbbnek. A teljes visszafizetendő összeg 425 204 forint, és hetente 8 177 forintot kell visszafizetni. Ennek a hitelnek mindössze 12,90 százalék a THM-je. Ez azonban egy speciális ajánlat, csak a Providentnél új ügyfelek vehetik igénybe, ők egyszer viszont kétségtelenül élvezhetik ezt a jelenleg ennél a hitelfajtánál igen alacsonynak számító költséget.

 

A Provident 1,5 éves (72 hetes) futamidejű termékét bárki felveheti, az is, aki már Provident ügyfél. Ennél  476 640 forintot kell összesen visszafizetni. A THM viszont ebben az esetben már egész más szinten van, hiszen 29,30 százalék. A heti törlesztőrészlet a hosszabb futamidő miatt alacsonyabb, mint az előző ajánlat esetében, csak 6 620 forint. 

 

Ha viszont valaki úgy érzi, hogy még ennél is kisebb heti összeget tud csak törleszteni, akkor a Provident harmadik termékét, a két évnél hosszabb (110 hetes) futamidejű hitelt kell választania. Ennek csak 4 728 forint a heti törlesztője, de a kalkulációnkban szereplők közül, ez a legdrágább hitel. 520 080 forintot kell összesen visszafizetni, és a THM 29,40 százalék. 

 

A bankok havonta törlesztendő 24 hónapos hitelei ennél kedvezőbbek. A CIB Előrelépő kölcsön ATÍVMBÉR hitelét például már 19,13 százalékos THM-mel, 477 552 forintos teljes visszafizetendő összeggel, és 19,898 forintos havi törlesztővel felvehetjük. 

 

 

A felsorolásunkban szereplő legdrágább hitel THM-je már a jelenlegi, 29,90 százalékos THM-plafon közelében van, január elsejétől azonban tovább emelkedhetnek a THM-ek. 

 

Jelenleg a maximális THM 29,90 százalék ezeknél a hiteleknél, 2022. december elsején azonban a jegybanki alapkamat már 13 százalék, ezért 2023. január elsejétől akár 37 százalékot megközelítő THM-et is felszámolhatnak a bankok a személyi kölcsönökért. Az azonban valószínű, hogy többnyire jóval e plafon alatti THM-mel fognak hitelezni. Jelenleg azt látjuk, hogy a Bank360 kalkulátorában szereplő ajánlatoknak kevesebb mint a fele közelíti meg a THM-plafont.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!