Folyamatosan emelkednek a hitelkamatok, és még nem látszik, hogy hol a vége

Mennyire nőtt a törlesztője egy 3 milliós személyi kölcsönnek egy hónap alatt?

Folyamatosan emelkednek a hitelkamatok, és még nem látszik, hogy hol a vége

Mennyire nőtt a törlesztője egy 3 milliós személyi kölcsönnek egy hónap alatt?

Tóth Katalin
2022-10-24 Frissítve: 2022-11-02
2022-10-24 Frissítve: 2022-11-02
30081578

Hatalmasat emelkedett egy hónap alatt az a jegybanki kamat, ami befolyásolja a banki hitelek árát. Ez ugyan még csak részben épült be az ajánlatokba, de már  jól látszik például egy 3 millió forintos személyi kölcsönnél is.

 

Szeptember-októberben a bankok már nemcsak hó elején vagy a hónap közepén emeltek kamatot, hanem szinte folyamatosan. Októberben például volt olyan bank amely már kétszer is. A jegybank kevéssé kiszámítható lépései megnehezítik azt, hogy hosszabb távra tudjanak meghatározni kamatkondíciókat. Még akkor is, ha tudják, hogy az állandóan változó és egyre feljebb srófolt kamatok már elijeszthetik az ügyfeleket, csökkenthetik a hitelezést. 

 

A bankok az elmúlt hetekben a személyi kölcsönöknél gyakorta 1-2 százalék közötti, a lakáshiteleknél pedig valamivel 1 százalék alatti kamatemeléssel beépíteni kölcsöneik árába a dráguló forrásokat. Emellett azonban vannak bankok amelyek akciós kamatkedvezményekkel igyekeznek azért vonzóak maradni a piacon. 

 

Mások a kevésbé látványos vagy állandó kedvezményeiket is megtartották, ezért kölcsönigénylés előtt érdemes összehasonlítani az ajánlatokat hitelkalkulátorral. 

 

Szokásos például kamatkedvezményt adni az ügyfélnek azért, hogy egy bizonyos összeget havonta átutal a hitelező banknál vezetett lakossági folyószámlájára, amelyet azután szabadon felhasználhat. Minél nagyobb összeget utal át az ügyfél havonta, annál magasabb a kamatkedvezmény, amely 1-2 százalékot vagy többet is kitehet. A bank ilyenkor azért kínál kedvezményt, mert a számlára érkező pénz, és annak ügyfél általi használata (bankkártya, átutalás) további bevételhez segíti.

 

Az októberben eddig lezajlott banki kamatemelések jellemzően még csak az MNB szeptember végi lépésére adott reakciók. Ezért a hitelfelvételt tervezők aggódva figyelhetik, hogy az új irányadó, jegybanki egynapos betéti kamat 18 százalékra emelése miatt mennyit növelnek még a bankok a 12-25 százalékos személyi kölcsön kamatokon. 

 

 

A Bank360 kalkulátorával megnéztük, mennyibe kerül, ha 5 éves futamidővel 3 millió forint személyi kölcsönt akarunk felvenni 250 ezer forintos fizetéssel. A legolcsóbbaknak most a Cetelem és a Cofidis hitelei bizonyultak. A Cetelem 912 720 forintos költséggel, 65 212 forintos havi törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel felvehető kölcsönt kínál. Egy hónapja a legkedvezőbb a Cetelem 698 160 forintos költséggel, 8,9 százalékos THM-mel és 61 636 forintos havi törlesztővel adott kölcsöne volt. A Cetelem tehát elég nagyot emelt, de még így is ő bizonyult a legolcsóbbnak a kalkulátorban. 

 

A második legalacsonyabb törlesztőjű ajánlatot a Cofidis tette 65 672 forintos havi részlettel, 11,9 százalékos THM-mel és 940 320 forintos összköltséggel. Ez a hitel egy hónappal ezelőtt pont ugyanilyen feltételekkel volt elérhető.  

 

A harmadik legkedvezőbb ajánlat mindkét hónapban az UniCredit Stabil kamat személyi kölcsöne volt, 69,084 forintos havi törlesztővel, 14,41 százalékos THM-mel és 1 145 040 forintos költséggel. Szeptemberben ennek a hitelnek a THM-je még csak 13,6 százalékot tett ki, tehát itt is történt egy 1 százalék alatti emelés. 

 

Egy százalék alatt nőtt a CIB THM-je is, 13,95-ről 14,45-re. Ilyen feltételek esetén a Takarékbank viszont egy százaléknál többel, 16,46 százalékról 17,63-ra vitte fel Takarék Fix hitelének THM-jét, csakúgy mint az MKB. (Az azonos kamatokat az magyarázza , hogy a két pénzintézet egyaránt a Magyar Bankholdinghoz tartozik, és jövő tavasszal MBH Bank néven egyesül is.)

 

Az Erste Most hitele 17,52 százalékról 18,33-ra, tehát kevesebb mint egy százalékkal drágult. Az OTP-nél 1 százalék feletti növekményről számolhatunk be, 23,93 százalékról 25,17 százalékra nőtt a THM.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!