Záporozó kamatemelések közben kereshetnek hitelt az ügyfelek

Nincs megállás: záporoznak a bankok kamatemelései a hitelekre 

Záporozó kamatemelések közben kereshetnek hitelt az ügyfelek

Nincs megállás: záporoznak a bankok kamatemelései a hitelekre 

Vrazsovits Rita
2022-10-19 Frissítve: 2023-01-04
2022-10-19 Frissítve: 2023-01-04
30018140

Mindenki mindenét emeli: októberben már nincs olyan nagybank, amelyik ne növelte volna a hitelei kamatát. A hó eleji hullámot újabb drágítások követték, amelyek ráadásul többnyire még csak az MNB korábbi kamatdöntésére reagáltak, a múlt heti forintmentő lépés sok esetben még ezután fog megjelenni a kölcsönök árában.

 

A hónap elejétől érvényes kamatemelésekkel nem állt meg a hitelek drágulása, a nagybankok közül többen azóta is növeltek a kamataikon. A Magyar Nemzeti Bank utolsónak szánt szeptember 27-i 1,25 százalékos alapkamat-emelését folyamatosan építették be a a hiteláraikba a pénzintézetek. Mostanra valamennyi számottevő bank növelte személyi kölcsöneinek vagy lakáshiteleinek a kamatát, többen mindkettőnél léptek.

 

Aki nem emelet a hó elején, az megtette azóta, és olyan hitelintézet is van, amelyik már kétszer is hozzányúlt a kamataihoz októberben. A hóközi emelések során a lakáshiteleknél a bankok megelégedtek az 1 százalék alatt drágításokkal, de a személyi kölcsönöknél repkedtek az 1-2 százalékos drágítások is.

 

A jelzáloghitelekben mindezek hatására a jellemzően 8-10 százalékos ajánlati sávban egyre feljebb srófolódnak a kamatok, amelyek már mind gyakrabban kerülnek 10 százalék fölé. A személyi kölcsönöknél sokkal jobban szóródnak az ajánlatok, így a bankok egymással szembeni mozgástere is nagyobb. Ezeknél a kölcsönöknél a 14-18 százalékos kamatok már teljesen általánosnak tekinthetők. Ráadásul az MNB múlt heti forintmentő lépései jellemzően még majd ezután fognak megjelenni az ajánlatokban. A 13 százalékos jegybanki alapkamathoz képest 18 százalékon kínált  egynapos jegybanki betét ki fogja fejteni a hatását a bankok hitelkínálatában.     

 

A Bank360.hu összegzése alapján az október eleji emelések óta az alábbi kamatmódosításokat hajtották végre a bankok a hitelajánlataikban:

 

A K&H Bank október 6-tól standard, fél százalékpontos kamatemelést hajtott végre a lakáscélú jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt- és a tízéves kamatperiódusú, a futamidő végéig fixált kamatú, illetve a minősített fogyasztóbarát kölcsönöket is. 

 

A MagNet Bank szintén október 6-tól emelt a kamatokon. Az ötéves kamatperiódussal igénybe vehető szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek kamata 0,83 százalékponttal, a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,47 százalékponttal lett magasabb. Október 17-től a MagNet a tízéves kamatperiódusú kölcsönöknél akciót is hirdetett. Legalább 500 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén hitelösszegtől függően 2,63-3,63 százalékkal csökkentette a kamatot, amely így 8,99 százalék.

 

Az OTP Bank október 15-től általános, 0,50 százalékpontos kamatemelést hajtott végre a jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt-, a tízéves és a fix kamatozású hiteleket is, függetlenül a felhasználás céljától. 

 

Október 18-tól módosított a jelzáloghitelek feltételein az MKB Bank. A fix kamatozású és a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata is általánosan 0,20 százalékponttal emelkedett, a felvett hitelösszegtől függetlenül. A legkedvezőbb fix kamatozású kölcsön kamata így 8,45 százalék, amelyhez legalább 12 millió forint kölcsönt kell felvenni. A kisebb összegű, nem lakáscélra felvett jelzáloghitelek kamata már 10 százalék felett van. 

 

Szintén október 18-tól, a szokásos menetrendet követve módosított a szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank is, azonos mértékben az MKB-val. Szintén 0,20 százalékponttal emelkedtek a fix 10, illetve a fix 20 kamatperiódusú kölcsönök kamatai. 

 

A legnagyobbaknál drágultak a személyi kölcsönök

Az OTP Bank október 10-től a személyi kölcsönöknél hajtott végre standard kamatemelést, ami a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát hiteleket is érintette. A hagyományos személyi kölcsön kamata

  • 500 000 - 1 999 999 forint közötti hitelösszeg esetén 2 százalékponttal,
  • 2 000 000 - 8 000 000 forint közötti hitelösszeg esetén 1 százalékponttal emelkedett.

 

A fogyasztóbarát személyi hiteleknél az emelkedés mértéke szintén az igényelt hitelösszegtől függ,

  • 2 000 000 - 3 099 999 forint között 1,02 százalékpont,
  • 3 100 000 - 8 000 000 forint között 2 százalékpont volt. 

 

A jövőre MBH Bank néven összeolvadó MKB Bank és Takarékbank együtt növelte a személyi kölcsönök kamatait október 13-tól. Általánosan 1 százalékponttal emeltek a kamatokon, kivéve azoknál az ügyleteknél, ahol legalább 350 ezer forintos jóváírást vállalnak az igénylők, ezeknél 1,50 százalékpont volt az emelés mértéke. Az ügyleti kamat így mindkét banknál 15,99 és 19,99 százalék között van. 

 

Október 15-től módosított a személyi kölcsönök kamatán az UniCredit Bank is, amely a változtatást széles sávban hajtotta végre. A legjobb ajánlataihoz nem nyúlt, több esetben 1 százalék alatti, 0,31-0,8 az emelés, és akadtak 1,3-1,96 százalékos növelések is. A változtatás nyomán a kamatkedvezményes ajánlatai 10,8 és 16,32 százalék között szóródnak. 

 

Az előbbi már fehér hollónak számít a piacon, amelyen azonban az mindeképpen egyre jellemzőbbé válik, hogy az általános hiteldrágulás mellett speciális, akciós kamatokkal és kedvezményekkel igyekeznek ügyfeleket szerezni a pénzintézetek. Ezt teszi az UniCredit is, amely az új szerződőknek 30 ezres jóváírást kínál, és “Egy havi törlesztő visszajár” akciót is hirdetett. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!