olló kamatvágás

Merészek maradtak Matolcsyék, nagyot vágott az MNB

olló kamatvágás

Merészek maradtak Matolcsyék, nagyot vágott az MNB

Herman Bernadett
2024-03-26 Frissítve: 2024-04-23
2024-03-26 Frissítve: 2024-04-23
38087077

A piaci várakozások közül a nagyobbik kamatvágás mellett döntött az MNB monetáris tanácsa, és 0,75 százalékkal csökkentette az alapkamatot, amely így szerdától 8,25 százalékos. Az elemzők további csökkentésre számítanak az elkövetkző hónapokban. 

 

Szerdától 8,25 százalékosra csökken az alapkamat - erről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Nem csak az alapkamat megy lejjebb 0,75 százalékponttal, de az egynapos jegybanki betét a kamata is 7,25 százalékra csökken, az egynapos jegybanki fedezett hitelé pedig 9,25 százalékos lesz. 

 

A döntés nem lepte meg a piacot, az OTP Bank és az Equilor elemzői is ezzel a forgatókönyvvel számoltak az első helyen, bár a 0,5 százalékos csökkentés sem lepte volna meg a piacot. Februárban 100 bázisponttal csökkent az alapkamat, amit nem fogadott jól a piac, gyengült a forint árfolyama, bár ehhez hozzájárultak a jegybanki függetlenség körül fellángolt viták és az Európai Parlament által a magyar fejlesztési pénzek miatt indított eljárás is. Az euró/forint árfolyam épp ezért ismét a 400-as szintet kezdte ostromolni. 

 

A mostani kamatvágást több tényező is indokolja. Az egyik a csökkenő infláció, amelynek mértéke februárban már csupán 3,7 százalékos volt, ami benne van a jegybank 2-4 százalékos célsávjában. A másik tényező, amely miatt csökkentheti a kamatot az MNB,  a betéti kamatsapka kivezetése, a harmadik pedig az, hogy az Európai Központi Banktól (EKB) is kamatcsökkentést vár a piac a második negyedévben. 

 

Az alapkamat csökkentése a hitel- és betétkamatok mérséklődését is magával hozhatja. Elsősorban a rövidebb kamatperiódusú hitelekre hat a kamatvágás, a piaci alapú vállalati hitelek kamata például jellemzően a budapesti bankközi kamatlábhoz, a BUBOR-hoz igazodik, amely már holnaptól csökkenhet. Idővel azonban a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamata is mérséklődhet.

 

Szintén a BUBOR-hoz igazodik sok olyan lakossági lakáshitel kamata, amelyek most kamatstopban vannak. Ennek kivezetését júliusra tervezi a kormány, az érintetteknek ezért fontos lehet, mennyivel csökkenti a jegybank addig a kamatokat. Az OTP szakértői szerint az év közepére 7 százalékosra, az év végére pedig 6 százalékosra mérséklődhet az alapkamat. 


Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő tájékoztatón elmondta, hogy a jegybank üdvözli a kormány kamatsapkákat kivezető döntéseit, ezek ugyanis segítik a jegybankot az inflációs cél elérésében. Az is elhangzott a tájékoztatóban, hogy az MNB a korábban előrejelzettnél valamivel alacsonyabb inflációt vár az idén, éves átlagban 3,5-5 százalékosat. A jegybank új prognózisában fél százalékkal a GDP-növekedési várakozásait is mérsékelte, 2,0-3,0 százalékra.

 

 

Virág Barnabás kijelentette, hogy a kamatcsökkentések is folytatódni fognak, de a második negyedévben már lassuló ütemben, vagyis áprilisban a mostani 75 bázispontosnál kisebb mértékű kamatvágás várható.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!