Nyaraló felújítás

Miből újítsam fel a nyaralómat?

Nyaraló felújítás

Miből újítsam fel a nyaralómat?

Varga Zsombor
2021-08-24 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-24 Frissítve: 2022-01-18
15658927

Habár az otthonfelújítási támogatás segítségével kedvezményesen lehet házunkat, lakásunkat modernizálni, az állami támogatás feltétele, hogy előtte minimum egy évet hivatalosan is ott kell lakni. Így a kikapcsolódást szolgáló hétvégi házra ezt a támogatást nem lehet felvenni, de a piaci források így is lehetőséget teremthetnek a kisebb munkák elvégzésére.

A nyaralók segítségével ki lehet szakadni a sűrű nagyváros forgatagából, ez az előny pedig különösen a járvány és a lezárások során értékelődött fel. A hétvégi házak kényelmesebb megoldást jelentettek a home office-hoz vagy a kikapcsolódáshoz, mint a sokszor szűkös nagyvárosi ingatlanok.

A lakásfelújítási támogatást és kölcsönt csak akkor lehet igénybe venni, ha az igénylő gyermekével együtt legalább egy éve a felújítandó ingatlanba van bejelentve, ami egy nyaralónál nem életszerű, így ebben az esetben más finanszírozási forma szükséges. A Bank360 elemzése alapján kiderül, hogy egy másfél millió forintba kerülő felújítást milyen hitelből lehet érdemes megvalósítani. A szakértők a legutóbbi medián jövedelmet, nettó 221 ezer forintot feltételeztek a számítások során.

 

Személyi kölcsönnel hamar bele lehet kezdeni

A víkendház kertjének rendbetétele vagy a belső tér lakályossá varázsolása már kijöhet másfélmillió forintból. Ha ezt az összeget személyi kölcsönből fedeznénk, jelzálogjogot sem kell a lakásunkra bejegyezni, hamar fel lehet venni a pénzt, különösen az egyre elterjedtebbé váló online hiteligénylés mellett.

 

 

Bank360 Személyi Kölcsön kalkulátora szerint 5 évre az MKB Mosoly Személyi Kölcsönt már 31 130 forintos törlesztőrészlet mellett fel lehet venni jövedelemérkeztetés mellett. A THM 9,37 százalék ennél a hitelnél, így összesen 1 867 800 forintot tesz ki a visszafizetendő összeg. A CIB Bank és az Erste Bank ajánlatánál ugyan már meghaladja a 10 százalékot a THM, de ezeknél az ajánlatoknál sem kell jelentősen magasabb összeget fizetni. A törlesztőrészlet csak 1-2 ezer forinttal kerül többe, a visszafizetendő összeg pedig alig 100 ezer forinttal magasabb a CIB esetében, és az Ersténél is kevesebb, mint 150 ezer forinttal több csak a teljes költség.

A szabad felhasználású jelzáloghitelnek alacsonyabb a költsége

A nyaralót a legtöbben csak évente néhány hétre használják ki, és tulajdonosának mindig van állandó lakhatásra szolgáló ingatlana is. Így a víkendházra bejegyzett jelzálog még a legrosszabb esetben sem veszélyezteti a lakhatásra használt ingatlant, aminek az az előnye, hogy ha nyaralónk teljesíti a jelzáloghitelek követelményeit, ezt kihasználhatjuk a felújítási költségek megteremtése során is. A szabad felhasználású jelzáloghitel ugyanis tetszőlegesen felhasználható, így a hétvégi ház felújítására is. A számolások során végig fixált kamatokkal számolt a Bank360 az 5 éves futamidő alatt.

 

 

A Bank360 Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján a másfél milliós összeget már 28 684 forintos havi törlesztővel is fel lehet venni 5,88 százalékos THM mellett a CIB Banknál. A teljes visszafizetendő összeg így 1 727 640 forint. A Raiffeisen Bank MindigFix ajánlata csupán kis mértékben kerül többe, havonta párszáz forinttal kell csak magasabb összeget fizetni a törlesztőre, így összesen alig több,  mint 15 ezer forinttal magasabb csak a visszafizetendő összeg.

 

A felújított hétvégi ház értéke már magasabb lehet

A felújítási munkálatok végeztével érdemes megvizsgálni, hogy mennyivel érhet többet így a nyaraló, és elegendő védelmet nyújt-e a korábban kötött lakásbiztosítás.

 

Ha nem, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hogy biztosítás maximum szolgáltatási összege megfeleljen az ingatlan új értékének. Ez csak évi néhány száz, legfeljebb néhány ezer forintos plusz terhet jelent egy kisebb felújítás után – a természeti károkra vagy a háztartási balesetekre viszont így szélesebb körben is téríthet a biztosító.

 

Ha pedig a hiteleknél tartunk: egy hirtelen bekövetkező haláleset vagy rokkantság esetén óriási terhet jelenthet egy kölcsön fennálló tartozása. Azt elősegítendő, hogy egy ilyen kritikus pillanatban legyen mire anyagilag támaszkodni, érdemes megfontolni egy életbiztosítás megkötését. 

 

A Bank360 ügyfelei számára elérhető lehetőség, hogy csatlakozzanak egy csoportos biztosítási szerződéshez, melynek előnye, hogy a csatlakozási folyamat 100 százalékban online, egészségügyi vizsgálatok helyett csak egy néhány kérdéses kérdőívet kell kitölteni, ráadásul az életkorral nem változik a díj sem. A részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!