A nagyok még nagyobbak lesznek a banki és alapkezelő piacon

Nagy nevek tűnnek el a hazai pénzügyi piacról

A nagyok még nagyobbak lesznek a banki és alapkezelő piacon

Nagy nevek tűnnek el a hazai pénzügyi piacról

Bank360 tartalom
2022-09-04 Frissítve: 2022-09-03
2022-09-04
29115377

A felvásárlások és fúziók hatására a magyar Commerzbank és a Budapest Alapkezelő ügyfelei is új nevet találhatnak majd a pénzügyi szolgáltatójuktól kapott leveleken. Nagyon azért nem fognak meglepődni.

 

Két beolvadás is újabb állomásához érkezett a hazai pénzügyi piacon a héten. Az egyik a már március végén megvalósult Budapest Bank-MKB fúzió következménye. Ennek keretében lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése. Augusztus 31-én az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadt a Budapest Alapkezelőbe, így létrehozva Magyarország egyik legnagyobb alapkezelőjét. A jogutód társaság az egyesülést követően a beolvadó nevét viszi tovább, MKB Alapkezelő Zrt. néven működik szeptember 1-jétől.

 

Az egyesült alapkezelőnél a kezelt vagyon mérete megközelíti az 1200 milliárd forintot. Ebből közel 700 milliárd forint befektetési alapokban kezelt vagyon, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik.

 

Az MKB-Pannónia Alapkezelő korábban a diverzifikált vegyes alapokra, illetve az abszolút hozamú alapok kezelésére összpontosított, a Budapest Alapkezelőnek pedig jelentős piaci részesdése volt a pénz- és kötvénypiaci alapoknál, az elmúlt időszakban pedig érdemi vagyonnövekedést sikerült elérnie a részvényalapoknál. Az MKB-Pannónia Alapkezelőnél a vegyes alapokba fektetett és kezelt vagyon nagyságrendileg 120 milliárd forint, a Budapest Alapkezelő kötvényjellegű befeketései meghaladják 200 milliárd, a részvényportfolió pedig a 65 milliárd forintot.

 

Az egyesülésnek köszönhetően a lakossági és vállalati ügyfelek számára egy olyan széles befektetési alap termékpaletta jön létre, amely a kimondottan alacsony kockázatú kötvényalapoktól kezdve a vegyes alapokon át a részvény- és nyersanyagalapokig bezáróan a pénz- és tőkepiacok teljes spektrumát lefedi – mondta Tóth Nándor, az egyesült alapkezelő vezérigazgatója.

 

A bankpiacon is újabb állomásához érkezett egy fúzió. Az Erste Bank ugyanis megkapta a hatósági engedélyeket a Commerzbank magyarországi leányvállalatának megvásárlásához. A tranzakció várhatóan 2022 végéig lezárul a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrálásával, amellyel az Erste tovább bővíti vállalati üzletágát. A tranzakció zárását követően a Commerzbank jelenlegi ügyfelei az Erstéhez kerülnek, és hozzáférnek annak széles körű szolgáltatási kínálatához.

 

A Commerzbank AG közel harminc éve hozta létre magyarországi leányvállalatát, amely a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtet irodát. A helyi és nemzetközi vállalati ügyfeleket kiszolgáló, mintegy száz munkavállalót foglalkoztató Commerzbank Zrt.  egyrészt a magyar vállalatok belföldi, németországi és globális tevékenységét, másrészt pedig a német és nemzetközi ügyfelek magyarországi üzletmenetét támogatja. A bank Magyarországon a vállalathitelezési-, a kereskedelemfinanszírozási- és a deviza-üzletág területén rendelkezik erős piaci jelenléttel.

 

A tervek szerint az akvizíció lezárását követően az Erste Bank Hungary a Commerzbank Zrt.-t integrálja a saját szervezetébe. A vállalati ügyfél számlák átadása várhatóan 2022 végéig megtörténik, az ügyfelek kiszolgálása a megszokott rendben zajlik. Mindkét bank zökkenőmentes átmenetre számít.

 

Az Erste Bank piaci részesedése a vállalati hitelezésben 10 százalék fölé emelkedik az akvizíciót követően. Az Erste Bank vállalati üzletága dinamikusan növekszik, vállalati hitelportfólióját megháromszorozta az elmúlt öt évben, a Széchenyi Kártya Programból is kivette a részét, már megkezdte az új MAX hitelek és lízing értékesítését is. Az üzletág éves, 20 százalékot meghaladó növekedési üteme magasan az átlag feletti.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!