Nagycsaládos autókedvezmény személyi kölcsönnel

Vegyünk-e nagycsaládos autót 5,9% THM-es személyi kölcsönből?

Nagycsaládos autókedvezmény személyi kölcsönnel

Vegyünk-e nagycsaládos autót 5,9% THM-es személyi kölcsönből?

Bank360 tartalom
2020-05-08 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-08 Frissítve: 2022-01-18
8690531

A nagycsaládosok számára aranyat ért a hétszemélyes autókhoz kapcsolódó állami támogatás, hiszen elérhető áron tudtak a legalább háromgyerekes szülők új autót vásárolni, amelyikbe mindenki kényelmesen elfér. De van-e értelme most igénybe venni ezt a kedvezményt és összekötni a fixált, 5,9 százalék THM-ű kedvezményes hitellel?

 

Alapvetően a válasz igen. A Bank360 adatai alapján az 5,9 százalékos személyi kölcsön kedvezőbb, mint az ezt megelőző időszakban a személyi kölcsönök bármelyike volt. Ez azt jelenti, hogy ha 3 millió forint személyi kölcsön felvételét vesszük alapul, akkor 72 hónapra és 250 ezer forint nettó bér mellett most 48-49 ezer forint a törlesztő, kedvezmény nélkül pedig 51-55 ezer.

 

Mennyibe kerül 3 millió forint autóhitelt törleszteni?

 

A legolcsóbb hétszemélyes autó a Dacia Lodgy, ez a kedvezményt is beleszámolva 2,2 millió forintért vásárolható meg. Azért számoltunk átlagosan 3 millió forint hitelösszeggel, mert az autók java része azért ennél többe kerül. Gyors szűrésünk alapján a Fiat 500L és az Opel Combo 3,5-3,6 millió forint (kedvezménnyel együtt), a Renault Grand Scenic és a VW Caddy pedig 4-4,1 millió forint - a nemzeti valuta gyengülése miatt várhatóan emelkedni fog az új autók ára.

 

Ha hitelből szeretnénk megvásárolni az autót, nem elég pusztán az 5,9 százalékra és a havi törlesztőre figyelni. Itt nem egységes a kép, van olyan bank, aki 48,7 ezer forint törlesztővel számol havonta az összehasonlításunkban, mások pedig 49 ezer és párszáz forintos törlesztőrészlettel. Ennek oka, hogy csak a THM maximum értéke van meghatározva, a bankok saját maguk állapíthatják meg a kamatot. 

 

2020 végig érvényes a THM plafon 

 

Ennél fontosabb, hogy a kedvezményes kamat csak az év végéig marad velünk. Jövőre a bankok ismét maguk határozhatják meg a személyi kölcsönök THM-ét - ez természetesen nem csak erre a konstrukcióra vonatkozik, hanem minden esetre, legyen szó hitelkiváltásról vagy bármilyen szabad felhasználású hitelről. Ezért fontos, hogy arra is figyeljen a leendő autótulajdonos, hogy mi lesz 2021-től. Itt jóval nagyobb a szórás. A listánkban a legalacsonyabb THM-et - amely magában foglalja a 2020-as évet és az utána következő időszakot is - az UniCredit Bank határozta meg, 7,07 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti 49,3 ezer forint után jövőre 51,2 ezer forint lenne a törlesztő.

 

Így alakulnak a kamatok jövőre

 

A CIB Bank 7,77 százalékra emeli a kamatot jövőre, ami 49,3 ezer forint után 52,1 ezer forint törlesztőt jelent. A Raiffeisen Bank 8,01 százalékos THM-e 48,7 ezer forint után - itt tehát számolni kell a kezdeti költséggel, ami 30 ezer forint - 52,2 ezer forint törlesztőt jelent. A Budapest Bank 9,01 százalékos THM-vel már közel 55 ezer forint törlesztővel számol 2021-ben, a K&H Bank 11,51 százalék THM mellett 57,7 ezer forintra váltja a kedvezményes 49,3 ezer forint törlesztőt, az OTP Bank pedig nettó 250 ezer forint bér mellett 63,8 ezer forint törlesztővel számol 14,75 százalék THM-ű hitelénél.

 

Nem árt sietni, ha ki akarjuk használni a kedvezményes kamatot

 

Mivel a hitel kedvezményes kamata csak 2020-ban él, ezért ha komoly a vételi szándék, jobb sietni. Minél később datálódik ugyanis a hitel, annál rövidebb ideig lesz érvényes az 5,9 százalékos THM. Ha most lépünk, akkor nagyjából júniustól ketyeghet a hitelünk, azaz hét hónapot nyerünk a kedvezményes időszakkal. Ha csak nyár végén szánnánk rá magunkat a vásárlásra, akkor csak négy kedvezményes hónapunk lesz. Kapkodni azonban nem szabad, hitelfelvétel előtt alaposan mérlegeljük, valóban szükségünk van-e az adott összegre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!