Fiatalember elégedetten áll

Nem hozott még egyértelmű személyi kölcsön drágulást a május

Fiatalember elégedetten áll

Nem hozott még egyértelmű személyi kölcsön drágulást a május

Varga Zsombor
2021-07-13 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-13 Frissítve: 2022-01-18
15159028

Tovább zárkózott a személyi kölcsön májusban, 42,2 milliárd forintos összegben folyósítottak a legnépszerűbb szabad felhasználású hitelből az MNB közlése alapján. Ez meghaladja az előző hónap 37,3 milliárd forintos folyósítását, a tavaly májusi 18,9 milliárdos havi hitelkihelyezés duplázása pedig megmutatja: alacsony szintről kapaszkodtak vissza a személyi hitelek, de már közel járnak a teljes kilábaláshoz. Vagyis a koronavírus-járvány miatt a főbb hiteltípusok között a legnagyobb ütést kapó lakossági hitel is lassan kikerül a válság okozta sokkból.

Májusban még csak a rövidebb futamidejű hitelek kamatai emelkedtek

 

A jegybank csak júniusban emelt kamatot, tehát elvileg a nyár előtt érdemi hitelkamat-emelkedésre még nem lehetett számítani. Azonban már áprilisban érződött egy trendforduló a hitelköltségekben, a korábbi lassú csökkenés ekkor megállt. Ez azonban nem csapott át gyors drágulásba, hiszen még májusban sem egységesen emelkedett a személyi kölcsönök költsége. A hosszú, 5 éven túli futamidőn gyakorlatilag még most is stagnált az átlagos kamat, 11,5 százalékos értéket ért el az áprilisi 11,48 százalék után. Az 1 és 5 év közötti futamidőn ugyanakkor már érezhetően beindult a kamatemelkedés, 12,83 százalékra nőtt a korábbi 12,58 százalék után.

Összességében kismértékben, 11,8 százalékról 11,87 százalékra nőtt a májusban folyósított személyi kölcsönök átlagos kamata, ami az év eleje óta - amikortól visszaálltak a megszokott szintre a kamatok a THM-plafon mesterségesen alacsony szintjei után - még nem is jelent emelkedést. Ugyanakkor az átlagos THM még csökkent is, 12,42 százalékra a korábbi 12,5 százalékról, bár ez a mutató is csak az 5 évnél hosszabb futamidő esetén csökkent, 1 és 5 év között a teljes hiteldíj mutató is - enyhe mértékben - emelkedett. Összességében azonban nem látszik, hogy már a nyár előtt beindult volna a hiteldrágulás a folyósított hitelek között.

 

Azonban még most júliusban is lehet ezeknél jóval alacsonyabb hitelkamatokat találni a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján, ha jövedelmünket a kiválasztott bankba érkeztetjük. Ebben az esetben még rövidebb futamidő mellett is lehetséges alacsony kamatok mellett személyi kölcsönt felvenni. 3 millió forintot 3 évre például 8,17 százalékos THM mellett lehet felvenni. A törlesztő 93 840 forint havonta, a visszafizetendő összeg pedig 3 378 240 forint összesen.

 

Maradt a fix kamatok dominanciája

 

Májusban is hosszú kamatfixálás jellemezte a személyi kölcsönöket. Az 5 évnél hosszabb kamatrögzítéssel élők aránya 74 százalék maradt április után májusban is, és az 1 és 5 év közötti kamatfixálást választók továbbra is 25 százalékos arányban szerepelnek a személyi kölcsönt felvevők között. A változó vagy 1 évnél rövidebb ideig fixált kamatok mellett felvett hitelek most is elenyésző, párszáz milliós összeget tettek ki, vagyis a THM-plafon miatt tavaly kényszerűségből csak az év végéig fixált hitelek hatása már kimutathatatlan, az nem okozott tartós változást a személyi kölcsön piacán.

 

Már nyáron elérhetik a válság előtti szintet a személyi kölcsönök

 

A személyi kölcsönök folyósítása továbbra is magas szinten maradhat, hiszen már a koronavírus sem jelent akadályt, a bankok is elkötelezettek a stabil hitelkihelyezés mellett, és a lakossági kereslet is magas szinten alakul a személyi hitelek iránt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!