OTP Nyugdíjpénztár

Nyugdíjas kor anyagi gondoktól mentesen? Lehetséges!

OTP Nyugdíjpénztár

Nyugdíjas kor anyagi gondoktól mentesen? Lehetséges!

OTP Nyugdíjpénztár tartalom
2024-08-26 Frissítve: 2024-08-25
2024-08-26
40554862

A nyugdíjas éveinkre már akkor érdemes megtakarítani, amikor azok még beláthatatlanul messze vannak. Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai közül sokan még 20 évesek sincsenek. Minél hamarabb kezdünk erre spórolni, annál nagyobb pénzügyi biztonságban lehetünk idős korunkban.

 

 

Pénzügyi tudatosságunk akkor kezdődik, amikor megkapjuk az első zsebpénzünket és először vásárolunk. Aki ekkor megfelelően vonja le a konzekvenciát és kellőképpen tudatos, az mielőbb, már diákéveiben tenni akar a gondtalan jövőjéért. Ez látszik az OTP Nyugdíjpénztár tagjain is, hiszen a legfiatalabb tag mindössze 17 esztendős múlt, a pénztártagok átlagéletkora pedig 39 év, vagyis a pénzügyi tudatosság egyértelműen jelen van a fiatalok körében. Felbecsülhetetlen garanciát jelent az anyagi kiszolgáltatottságtól mentes, nyugalmas idős korhoz, ha minél korábban kezdünk el megtakarítani. Az OTP Nyugdíjpénztár adatai szerint ezt egyre több fiatal látja be, de a gyermekek helyett a szülők is elkezdhetik a takarékoskodást, például nyugdíjpénztári számlán.

 

Tizenévesen kezdődik a pénzügyi tudatosság

 

A fiatalok a 15. életévüktől hivatalosan vállalhatnak diákmunkát a szünidő alatt, és saját bankszámlát is nyithatnak, ahol gyűjthetik fizetésüket. Tehát elindulnak a pénzügyi tudatosság útján. 16 éves kortól már nyugdíjpénztári számlát is nyithatnak, amivel a legtöbbet tehetnek a gondtalan, független idős korukért.

 

Az OTP Nyugdíjpénztárnak jelenleg 17 éves a legfiatalabb belépője, ő már most gondoskodik későbbi megélhetéséről. Több évtizeden át tartó befizetéseivel megteremtheti a békés nyugdíjas éveket saját maga és családja számára. 

 

Az anyagi biztonság egyik kulcsa: a nyugdíjpénztár!

 

Az OTP Nyugdíjpénztárnál már havi 8 000 forinttal is el lehet kezdeni a felkészülést a gazdaságilag inaktív életszakaszra, sőt, a befizetéseket a szülők is megtehetik a fiatalabb belépők helyett. 

 

Nézzünk egy példát: ha havi 20 ezer forintot szánnak a családok gyermekük jövőjére, akkor ezzel 20 év múlva több mint 9 millió forintjuk lesz az OTP Nyugdíjpénztárnál. Vagyis gyermekük még nem lesz 40 éves, amikor már abban a tudatban dolgozhat, hogy a nyugdíjas évei be vannak biztosítva. 

 

Érdemes végigfuttatni néhány kalkulációt a Pénztár Megtakarítás-kalkulátorával.

 

Ugyanakkor - ahogy az az OTP Bank 2023-as Pulzus Kutatásából kiderült - a szülők több mint 60%-a számára azért jelent nehézséget, hogy gyermekét pénzügyi tudatosságra nevelje, mert saját magának is kevés a pénzügyi ismerete. Azonban mindent el lehet és el is kell kezdeni apró lépésekkel!

 

„A pénzügyi tudatosságra nevelés a családokban már egy hétköznapi vásárlással, a zsebpénz adásával is megkezdődik. Ennek jelentősége különösen nagy, a zsebpénz valós pénzügyi önállóságot adhat egy gyermeknek a döntéshozatali képességei, a felelősségvállalásának fejlődése, ezen keresztül pedig pénzügyi tudatossága kialakulásához, megerősödéséhez. Megtanulhatja, hogy a megtakarítása által nagyobb és fontosabb célok teljesülnek és ilyen a biztosabb megélhetés idős éveiben is” - emelte ki Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

 

Hogyan próbálhatod ki ezt a megtakarítási módszert?

 

1. Legyél az OTP Nyugdíjpénztár tagja. (Tovább az online belépéshez)

2. Fizess be havonta min. 8 ezer forintot. 

3. Az adóbevallásaidban igényeld a 20% adó-visszatérítést, amit a befizetett összegek után kaphatsz, és ami akár 150 ezer Ft is lehet évente (750 ezer Ft befizetésekor).

4. Nyugdíjasként vedd fel (a hozammal és adó-visszatérítéssel megnövekedett) megtakarításodat, akár egy összegben, akár részletekben.

 

Ne hagyd ki te sem! 

További nyugdíjpénztári előnyök

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!