Bencsik László

Örülhetnek a részvényesek: még az orosz és ukrán leánybank is hizlalja az OTP profitját

Bencsik László

Örülhetnek a részvényesek: még az orosz és ukrán leánybank is hizlalja az OTP profitját

Herman Bernadett
2023-11-10 Frissítve: 2024-04-08
2023-11-10 Frissítve: 2024-04-08
35613952

Dörzsölheti a markát a sok kisbefektető: a várakozásoknál szebb számokkal rukkolt elő az OTP Bank. A magyarországi alaptevékenységet ugyan továbbra is visszahúzza a sok különadó és a kamatstopok, a hitelezés bővülését pedig korlátozza a magas kamatszint, a külföldi leánycégek viszont szépen hozzák a profitot az anyabanknak. Még az ukrán és orosz érdekeltség is több mint 100 milliárddal járult hozzá a csoport nyereségéhez.  

 

Jelenleg öt országban a legnagyobb az OTP csoport - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Ezek Magyarország, Szlovénia, Montenegró, Bulgária és Horvátország. A pénzügyi csoport jövedelmezősége is kiemelkedő, a tőkearányos megtérülése (ROE) 31 százalékos, a korrigált ROE is 29 százalék. A tőkemegfelelési mutató (CET1) 16,4 százalékon áll. Az OTP csoport tőkehelyzete mellett a likviditási helyzete is rendkívül stabil, a hitel/betét arány 74 százalékos, főleg ennek köszönhetően 220 százalék fölött van a likviditásfedezeti mutató - ismertette Bencsik a 2023-as harmadik negyedéves beszámolót követő sajtótájékoztatón a bankcsoport fontosabb mutatóit.

 

A hitelportfólió minősége is szépen javult, ami azért fontos, mivel egy bank kizárólag jó minőségű hitelportfólióval képes jó eredményeket elérni. A kilenchavi hitelkockázati költségráta nulla közeli volt, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 4,3 százalék. 

A külföldi leánybankok miatt szépek a számok

 

Az idei kilenc havi adózott konszolidált eredmény csaknem a négyszerese lett a tavalyinak: 858 milliárd forint. Ennek az egyik oka az, hogy tavaly mínusz 207 milliárd forintnyi egyszeri veszteségek keletkeztek egyebek között az orosz-ukrán háború hatásai, a magyar különadók és a kamatstop miatt, az idén viszont 79 milliárd forintnyi plusz eredmény folyt be egyszeri tételekből főleg az akvizícióknak köszönhetően. A magyarországi szabályozói terhek viszont továbbra is magasak maradtak, a 2022-es mintegy 100 milliárd forint után az idén is 87 milliárd forintot tettek ki. 

 

A konszolidált, egyedi tételeket nem tartalmazó korrigált eredmény 77 százalékkal nőtt 439 milliárdról 779 milliárd forintra. Ez kizárólag a külföldi leánybankoknak köszönhető - mondta Bencsik. A magyarországi tevékenység kilenc hónap alatt 216 milliárd forintnyi nyereséget termelt, ez 2 százalékkal elmarad a tavalyitól. A legnagyobb ütést az eredményen a jegybanki tartalékráta növelését előíró szabályozás okozta. A nettó kamatmarzs is csökkent Magyarországon 2,57-ről 2,08 százalékosra. 

 

Szöges ellentétben a magyarországi alaptevékenységgel, a külföldi leánycégek mindegyikénél nőtt az eredmény. A legszebb leány ezúttal a bolgár DSK csoport  lett, amelyik 151 milliárd forinttal járult hozzá a konszolidált profithoz. A nemrég végrehajtott akvizíció után a szlovén leánybank 88 milliárd forintos eredményt ért el kilenc hónap alatt, és az orosz leánybank 73 milliárdot hozott a konyhára. A tavaly még veszteséges ukrán bank is 52 milliárd forintnyi adózás utáni eredményt ért el. 

A fogyasztási hitelek nőnek a legjobban

 

A teljesítő hitelállomány 4 százalékkal nőtt csoport szinten. Jó hír, hogy Magyarországon is 2 százalékos növekedést mértek, ezen belül a fogyasztási hitelek kiemelkedő mértékben, 12 százalékkal híztak kilenc hónap alatt, de a jelzáloghitelek állománya is 3 százalékkal bővült. A vállalati hiteleknél 3 százalékos visszaesés volt a nagyvállalati hitelezés csökkenése miatt, a kisvállalati hitelezés viszont 8 százalékkal bővült. A külföldi leányok közül Bulgária teljesítmény kiugró volt, az ország közeledik az eurozóna kamatszintjéhez, ennek is köszönhető a 16 százalékos hitelállomány-bővülés. 

 

A jelzáloghitelezés tavalyhoz képest visszaesett Magyarországon, az igénylések száma 55 százalékkal, a folyósításoké 37 százalékkal csökkent. Az OTP piaci részesedése ugyanakkor növekszik, 32,7 százalékos volt a harmadik negyedévben. A személyi kölcsönök iránti kereslet növekedett, a bank piaci részesedése úgyszintén emelkedett, 44 százalékos lett. A vállalati hiteleknél kis visszaesés volt (2 százalék), de a mikro- és kisvállalkozási hitelelek 8 százalékkal bővültek. 

 

Az OTP szakértői optimistán látják a gazdasági kilátásokat. Magyarországon már most is 10 százalék alatt van az infláció, ez az év végére 7,5 százalékosra csökkenhet. A teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának növekedése meghaladhatja az 5 százalékot. A menedzsment javuló kamatmarzsot, alacsonyabb hitelkockázati költségrátát és kiadás/bevétel mutatót vár, ezáltal az idei évre számolt ROE meghaladhatja a 25 százalékot. 

 

keretes

 

A részvényben bízó magyar kisbefektetők közül a legtöbben bankok papírjaival kereskednek, ami a Budapest Értéktőzsde esetében praktikusan főleg az OTP részvényét jelenti. A háztartások részvényeinek több mint a fele, 709 milliár forintnyi van bankpapírban, ezeken kilenc hónap alatt csaknem 190 milliárd forintos árfolyamnyereség keletkezett. Az OTP gyorsjelentésének örülhetnek a kisbefektetők is, hiszen a kedvező adatokra árfolyam-emelkedéssel reagált a részvény.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!