forint

Külföldről jön a különadóktól itthon veszteséges OTP profitja 

forint

Külföldről jön a különadóktól itthon veszteséges OTP profitja 

Herman Bernadett
2023-05-10 Frissítve: 2023-11-10
2023-05-10 Frissítve: 2023-11-10
32748968

A várakozásoknál jobb első negyedéves eredményt tett közzé a legnagyobb magyar hitelintézet, az OTP Bank. Sok magyar kisbefektető is örülhet, hiszen a részvény árfolyama is emelkedett, az OTP mégsem maradéktalanul boldog: a magyarországi profitot ugyanis teljesen felemésztik a különadók, a kamatmarzs pedig változatlanul alacsony. 

 

Félig teli a pohár - így jellemezte az OTP Bank első negyedéves eredményét Bencsik László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese. A pénzügyi csoport csaknem 195 millliárd forintos adózott eredménnyel zárta az év első három hónapját dacára annak, hogy ebben az időszakban fizette be a bank a különadókat mintegy 88,1 milliárd forint értékben. Javította viszont az eredményt, hogy ebben az időszakban számolta el a hitelintézet egyedi tételként az akvizíciók hatásaként jelentkező értékkülönbözetet, valamint a Sberbank végelszámolása után visszakapta az OBA-tól a korábban befizetett pénzt.


A nyereség nagyobbik hányada külföldről jött, az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) 37 milliárd forint veszteséget termelt a különadók miatt. A magas kamatok nem kedveznek a banknak Magyarországon - mondta Bencsik, a hitelkereslet ugyanis emiatt alacsony. A jelzáloghitel-igénylések volumene 79 százalékkal esett vissza, a folyósításoké 41 százalékkal csökkent. A vállalati hitelezés is lassult, az új hitelek folyósítása visszaesett. A támogatott konstrukciók jól mennek, a Széchenyi Kártya Programból 61 százalékos az OTP részesedése. 

 

A külföldi leánybankok szépen teljesítettek az év elején, egyedül Romániában nem volt érdemi növekedés, Bulgáriában egy egyszeri tétel csökkentette a nyereséget, amelyet a betétbiztosítási alapba fizetett be a bank. Oroszországban és Ukrajnában is jelentős profitra tett szert a bank a háborús helyzet ellenére. 

 

A hitelállomány nagyon lassan nő

 

A hitelállomány az akvizíciók hatására mintegy 11 százalékkal nőtt, ezt nem számolva organikusan viszont csupán 1 százalékkal bővült a volumen. A betétállomány akvizíciók nélkül számolva nem változott érdemben az első negyedévben, a felvásárlásokkal (Szlovénia) együtt 13 százalékkal nőtt. A nettó kamatmarzs, amely a legfontosabb hatással van az eredményre, minimális mértékben nőtt csoport szinten, de Magyarországon továbbra is alacsony, és jegybanki tartalékolási rendszer változtatása várhatóan tovább rontja az 1,94 százalékos rátát. 

 

A bank tőkemegfelelése továbbra is erős, bár a szlovén NKBM Bank felvásárlása miatt valamelyest csökkent, a második negyedévben is lesz egy kis mértékű csökkenés az üzbég Ipoteka Bank felvásárlása miatt. Kötvénykibocsátások is lesznek az idén, negyedévente nagyjából egy ilyen tranzakcióval számol a bank. 

 

Makrogazdasági szempontból Magyarországon várja a legkisebb gazdasági növekedést az OTP azok közül az országok közül, amelyekben érdekeltsége van. A kamatok is itt a legmagasabb Ukrajna kivételével, a monetáris szigor pedig visszafogja a növekedést. Az idén átlagosan 19,5 százalékos inflációval számol az OTP Magyarországon, az év végére 9,3 százalékosra csökkenhet az áremelkedés üteme. 

 

Túlszárnyalta a várakozásokat

 

“A csoport teljes bevétele 27 százalékkal emelkedett éves bázison, 30 százalékos nettó kamatbevétel, és 20 százalékos nettó díj- és jutalékbevétel növekedés mellett. Az adózás utáni eredmény 111 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően annak, hogy a korrekciós tételek egyenlege ezúttal pozitív, 7,6 milliárd forint volt: a 25,2 milliárd forint bankadót, és 62,9 milliárd forint extraprofit adót ellensúlyozta 85 milliárd forintnyi akvizíciós hatás (a Nova KBM konszolidációjának hatása), és 10,4 milliárd forint megtérülés a Sberbank végelszámolása kapcsán” - közölte az Equilor Befektetési Zrt. az eredmények közzététele után. 

 

A brókercég elemzése szerint az is pozitív, hogy a műkődési költségek nem emelkedtek az előző negyedévhez képest. Az extraprofitadó áprilisban bejelentett módosítása összességében 28 milliárd forinttal kisebb terhet jelent az OTP Bank számára 2023 egészében a korábban kalkulált és az első negyedévben elszámolt bruttó 69 milliárd forinthoz képest. A különbség könyvelésére a következő negyedévben kerül majd sor. Összességében minden soron sikerült meghaladni az előzetes várakozásokat - foglalta össze a számokat az Equilor.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!