Az OTP Bank külföldi leánybankjainak eredménye nagyrészt kompenzálta a 2022-es magyarországi extra terheket.

Brutálisan sok pénzt szivattyúzott ki az állam az OTP-ből

Az OTP Bank külföldi leánybankjainak eredménye nagyrészt kompenzálta a 2022-es magyarországi extra terheket.

Brutálisan sok pénzt szivattyúzott ki az állam az OTP-ből

Herman Bernadett
2023-03-10 Frissítve: 2023-11-10
2023-03-10 Frissítve: 2023-11-10
31868942

A magyarországi alaptevékenység profitját nagyrészt elvitték a kormányzati intézkedések, de a külföldi leányok jól teljesítettek - derül ki az OTP 2022. évi tőzsdei gyorsjelentéséből. Az idei évvel kapcsolatban optimista a bank, az év végére 8,8 százalékos inflációt, csökkenő kamatokat és javuló hitelezést várnak. 

 

Jelentős kihívásokkal teli év volt 2022 az OTP csoport számára - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. A 2022 februárjában kitört orosz-ukrán háború közvetlenül érintette a csoportot, a két érintett országban a bankcsoport nyeresége csökkent, és a veszteségeket kellett leírni a háború miatt Magyarországon is. Ez összesen 94 milliárd forint veszteséget jelentett. Mindezt tetézték a Magyarországon bevezetett intézkedések, amelyek összesen 180 milliárd forint veszteséget eredményeztek, mint az extraprofitadó vagy a kamatstop. Az egyedi tételek miatt elkönyvelt veszteség így 245 milliárd forintot tett ki. 

 

Zuhant a magyarországi eredmény

 

Mindezt leszámítva jó évet zárt a csoport, a külföldi leánybankok eredménye nagyrészt kompenzálta a magyarországi extra terheket. A konszolidált adózás utáni eredmény Magyarországon ugyan 84 százalékkal csökkent, de csoport szinten csupán 24 százalékkal esett vissza 347 milliárd forintra. Magyarországon viszont mindössze 27 milliárd forint lett a nyereség a 2021-es 169 milliárd után. A magas kamatszintből sem tud profitálni az OTP, a magyarországi alaptevékenység, az OTP Core kamatmarzsa 2,11 százalékpontra csökkent az utolsó negyedévben, ami történelmi mélypont. Az extraprofitadó - bár profit már alig van - várhatóan az idén sem csökken érdemben, az OTP 69 milliárd forinttal kalkulál a tavalyi 75 milliárd után. 

 

A hitelállomány egyelőre biztatóan alakul, tavaly 15 százalékkal nőtt a teljesítő hitelek állománya, a vállalati hitelállomány kiemelkedő mértékben, 33 százalékkal bővült. A Széchenyi Kártya Programban 593 milliárd forintnyi szerződést írtak alá, ami 32 százalékos piaci részesedést jelent. A lakossági termékek közül tavaly a Zöld Otthon Program lakáshiteleit emelte ki Bencsik, ebből 59 százalékos lett az OTP piaci részesedése. 

 

Ukrajna és Oroszország krízisben

 

Oroszországban a vállalati hitelezést leállította az OTP, az adózott eredmény 9,1 milliárd rubelről 3,9 milliárd rubelre csökkent. Az országban csak néhány fogyasztási hitelterméket hagyott meg a bank a lakossági szegmensben (áruhitel, hitelkártya stb.). Az orosz leánybank a csoportközi finanszírozásban kapott pénzt nagyrészt visszafizette a csoportnak, a korábbi 75 milliárd forintról 10 milliárd forintra csökkent a kintlévősége. Eladni a bankot nem lehet, feketelistán van az OTP, nem értékesítheti az érdekeltségét. 

 

Ukrajnában hősiesen helytálltak a banki alkalmazottak, amennyire lehetett, igyekeztek kiszolgálni az ügyfeleket. Az eredmény negatív lett, a 2021-es 39 milliárd forintos nyereség után 2022-ben 15,9 milliárd forintos veszteséget ért el az OTP. A kivonulást nem tervezik, azt gondolják, ha véget ér a háború, komoly fellendülés lehet. Az ukrán veszteség döntő részben a magas céltartalékolásnak köszönhető, ha javul a helyzet, ezt lehet csökkenteni. 

 

A többi külföldi leány kiváló évet zárt. Bulgáriában 120 milliárd, Horvátországban 43 milliárd, Szerbiában 37 milliárd forint lett a profit, de jól teljesített a szlovén, az albán, a montenegrói, moldovai és román leánybank is. Komoly siker az akvizíciós stratégiában, hogy sikerült megvásárolni a szlovén Nova KBM Bankot, ezzel piacvezető pozíció közelébe jutott az országban az OTP. Az eurózóna kamata is emelkedik, ez kedvező hatással lehet a szlovén bankok eredményére. Új célpont az OTP számára Üzbegisztán, ahol folyamatban van az Ipoteka Bank felvásárlása. 

 

Magyarország részesedése egyre kisebb

 

Magyarország piaci részesedése a csoport hitelállományából 2016-tól 2022-ig 47-ről 31 százalékra csökkent. Az eurozóna tagállamaiban és az ERM2-ben lévő országok részesedése a hitelállományból már 41 százalék, miután Horvátország is csatlakozott az euróövezethez, és Bulgária is tervezi a közös fizetőeszköz bevezetését, bár a magas infláció miatt ez a folyamat lelassulhat. 2016-ban még csupán 6 százalék volt az euróövezeti hitelek aránya a csoporton belül. 

 

A tőkepiacon ismét aktívvá vált az OTP, kötvényeket kellett kibocsátania, hogy megfeleljen bizonyos európai tőkekövetelmény-előírásoknak (MREL). Négy sikeres kötvénykibocsátás történt annak ellenére, hogy nehéz volt a piaci helyzet. Az idén további két vagy három kötvénykibocsátásokat tervez a bank, ezek legalább 500 millió euró méretű tranzakciók lesznek. 

 

2023-ban lassuló gazdasági növekedéssel számolnak az OTP-nél. A magas energiaárak normalizálódtak, ez a probléma kezelhetővé válik Magyarországon is. Az infláció viszont magas, ez és a magas kamatszintek súlyosan érintik az OTP-t is, de az áremelkedés ütemének gyors csökkenését várja a bank, az év végére reálisnak látják a 9 százalékos vagy az alatti inflációt is. Ez Bencsik szerint azzal járhat, hogy a kamatkörnyezet is gyorsan csökken majd, és ez pozitív hatással lehetne az OTP jövedelmezőségére, hiszen az alacsonyabb kamatszint a hitelezésre is kedvező hatással lenne. Ha csökkennek a kamatok, akkor az OTP Core kamateredménye és kamatmarzsa is javulhat 2022 utolsó negyedévéhez képest. 

 

Így látják a szakértők

 

“A negyedéves eredmény meghaladta az elemzői konszenzust, és az egyszeri tételek nélkül jelentősen emelkedett éves bázison. Az összbevétel az előző negyedévihez hasonlóan alakult, 2 százalékos negyedéves nettó kamatbevétel, és 3 százalékos nettó díj- és jutalékbevétel növekedéssel. 38 milliárd forint egyszeri költségtétel került elszámolásra, melyek közül a magyarországi kamatsapka a legnagyobb tétel” - közölte az eredmények láttán az Equilor Befektetési Zrt. 

 

“A hitelkibocsátás lassul, a nettó kamatmarzs szűkülése folytatódott, de stabilizálódni látszik. A működési költségek jelentősen emelkedtek. A tavalyi évre szóló vezetői célok teljesültek, az idei évi vezetői célok óvatosak, de a nettó kamatmarzs stabil maradhat, a kockázati profil változására nem számítanak, és a módosított egy részvényre jutó eredmény a jelenlegi szinten maradhat. A negyedik negyedévben a nettó kamatbevétel 296,5 milliárd forintot, az összes bevétel 451,2 milliárd forintot, míg a számviteli adózott eredmény 115,2 milliárd forintot tett ki, minden soron sikerült meghaladni az előzetes várakozásokat” - tették hozzá a brókercég szakértői.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!