Pénzkérdés

Tippek és hibák: hogyan csökkentse egy vállalkozás a rezsiköltségét?

Pénzkérdés

Tippek és hibák: hogyan csökkentse egy vállalkozás a rezsiköltségét?

Herman Bernadett
2024-02-07 Frissítve: 2024-02-07
2024-02-07
37221607

Az egekbe szöktek az elmúlt egy-két évben a vállalkozások energiaszámlái is. A Pénzkérdés új adásában arra keresik a választ a Bank360.hu és az OTP szakértői, hogyan csökkenheti egy vállalkozás a rezsiköltségeit, miként kerülheti el a tipikus hibákat az energetikai korszerűsítésnél. Ezeket a tanácsok többnyire nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a magánembereknek is érdemes megfogadni, ha spórolni akarnak.

 

Péter ügyvédként dolgozik, az irodája Budapest belvárosában van. A vállalkozás terjeszkedik, ezért szeretné felújítani az irodával szomszédos helyiségeket is, amelyek jelenleg romos állapotban vannak. Szeretné, ha energetikai szempontból korszerű lenne az új iroda, hatékonyan, alacsony rezsi mellett működne, viszont több nehézség is van, beázik a fal, nagy a belmagasság, alul pedig egy pince hűti az épületet. 

 

Azért fordult Herman Bernadetthez, a Bank360.hu elemzőjéhez, hogy megtudja, mivel érdemes elkezdeni egy ilyen felújítást, és milyen eredmény érhető el a rezsiköltségek csökkentésében. A kérdések megválaszolásában Vései Eszter, az OTP Bank szakértője is segít. 

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/8muwilQZlnA.jpg?itok=MhicSdVB","video_url":"https://youtu.be/8muwilQZlnA","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 

Sok vállalkozásnak gond a magas energiaár

 

A magas rezsiköltség sok vállalkozás költségvetését alakította át az elmúlt két évben, még olyanokét is, amelyek nem nagy energiaigényű tevékenységet végeznek. A cégek gyakran piaci áron, magas tarifákkal tudnak csak szerződni az áram- vagy gázszolgáltatókkal, ezért is rendkívül fontos a számukra, hogy minél kevesebb energiát használjanak. Ugyanakkor az sem várható el, hogy az alkalmazottak télen kesztyűben és kabátban üljenek az irodában, nyáron pedig elájuljanak a melegben. 

 

Egy korszerűsítés után akár 30-50 százalékkal is csökkenhet egy iroda energiafelhasználása - mondja Vései Eszter. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy az irodák nem lakások, azzal is számolni kell, mennyit vannak az alkalmazottak home office-ban, mikor tartózkodnak bent. 

 

Ilyen esetben is érdemes energetikus szakember véleményét kérni. Egy energetikai tanúsítvány kiállítása során nem csak azt tudja meg a vállalkozás, milyen besorolású az ingatlan, de azt is, hogy milyen sorrendben érdemes elvégezni a korszerűsítési munkálatokat, és hogy az egyes műveletek mennyi energia-megtakarítást eredményeznek majd. 

 

Fontos a helyes korszerűsítési sorrend

 

A korszerűsítés során az első lépés mindig az állagmegóvás. Meg kell szüntetni azokat a hibákat, amelyek később problémát okozhatnak, például a vizesedést. A második lépés annak felmérése, hol veszíti el a hőt az ingatlan. Ha ez megtörtént, akkor el lehet végezni a megfelelő szigetelést. A harmadik lépés a gépészeti rendszerek kialakítása, ennek megválasztásában is segítenek az energetikus szakemberek. 

 

Gyakori hiba, hogy a vállalkozások nem megfelelő szakértőkhöz fordulnak, hanem ismerősök, barátok, az interneten olvasott tippek alapján vágnak bele a felújításokba, a végeredménnyel pedig elégedetlenek lesznek. Továbbra is vizesedik például a fal, penészedni kezd a sarok vagy más probléma jön elő az irodában. Ezeknek az utólagos javítása pedig általában többe kerül, mint az, ha szakértő tervezést követően végzik el a felújítást - figyelmeztet Vései Eszter. 

 

Egyszerű odafigyeléssel is sokat spórolhatunk

 

Az irodáknál gyakran egyszerű odafigyeléssel vagy kis kiadással is érdemben csökkenthető az energiaköltség. Gyakori például, hogy az üres irodát vagy annak üres szobáit fűtik napokig, mert nincs, aki figyeljen arra, hogy ilyenkor levegyék a fűtést vagy a beállított hőmérsékletet. Persze az sem jó, ha hétfőn vagy egy hosszabb szünet után a kihűlt irodában kell dolgozni. Erre megoldás lehet olyan okos termosztát beszerelése, amivel programozható a fűtés. Ezekhez jellemzően nincs szükség nagy beruházásra, így hamar visszahozzák az árukat. Ugyanez igaz a fotocellás lámpákra is a közös, gyakran üresen álló terekben. Az áramkiadás ezen felül jellemzően egyszerű odafigyeléssel is csökkenthető pusztán azzal, hogy nem hagyjuk égve a lámpát ott, ahol éppen nincs rá szükség, és kikapcsoljuk azokat a berendezéseket, amelyeket hosszabb ideig nem használunk. Ezek egyenként ugyan csak kis megtakarítást jelentenek, de összeadódva már látható összeget, amit senkisem szeret teljesen feleslegesen kiadni.   

Megnézem a teljes epizódot

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!