Herman Bernadett Bank360

Rekordösszeget spóroltak a magyarok, ez van a hátterében

Herman Bernadett Bank360

Rekordösszeget spóroltak a magyarok, ez van a hátterében

Bank360 tartalom
2024-08-24 Frissítve: 2024-08-24
2024-08-24
40585738

Rekordösszeget spóroltak össze a magyarok a második negyedévben. A teljes új megtakarítás csaknem 4440 milliárd forint volt, ami háztartásonként átlagosan 1,1 millió forintra jönne ki. 

 

A magyarok megtakarítási szokásairól vezető szakértőnk, Herman Bernadett nyilatkozott a Blikk.hu-nak.


Természetesen változó, hogy ki mennyit tud spórolni, de valóban félre tehet egy család ennyi pénzt ennyi idő alatt? Milyen feltételek mellett lehetséges ez?

– Magyarországon 4 millió háztartás van, és nagyon változó az anyagi helyzetük. Egy kétkeresős családban ez a bő egymillió forint akkor jön ki, ha mindkét kereső havonta nagyjából 100 ezer forintot félre tud tenni. A magasabb jövedelmű háztartásokban ez lehetséges, a kiemelkedően magas jövedelműek pedig ennek a sokszorosát tudják megtakarítani. Ők felhúzzák az átlagot. Azok a családok, amelyek valóban átlagos jövedelemmel rendelkeznek, ennek az összegnek csak a töredékét képesek megspórolni, ha egyáltalán kitart a pénzük a hónap végéig.

 

Min, hogyan spórolnak jellemzően a magyarok?

– Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a napokban azt nyilatkozta, hogy bár a reálbérek nőttek, a közepes és alacsonyabb jövedelmű magyarok nem növelték a fogyasztásukat. A 2022-2023-as magas infláció sok család megtakarításait megcsapolta, aki teheti, igyekszik a tartalékait feltölteni. Láthatóan sokan próbálnak a rezsin spórolni, egyre többen keresik az akciós termékeket az élelmiszerboltokban, illetve elhalasztják az elkerülhetetlen kiadásokat, elodázzák a lakásfelújítást, lemondanak a nyaralásról, a szabadidős programokról. A nagy nyári fesztiválok látogatószáma is elmaradt például a korábbi években megszokottól.


Mibe fektetnek, mi a favorit? Esetleg jellemző, hogy otthon tartanak nagyobb összegű készpénzt?

– A magyarok pénzügyi kultúrája sajnos eléggé alacsony. A vagyonosabb rétegek igénybe veszik privátbanki, prémium banki tanácsadók segítségét, ők főleg befektetési alapokba és állampapírokba, emellett kötvényekbe, részvényekbe fektetnek be. A kisebb megtakarítással rendelkezők körében még mindig gyakori, hogy lekötetlenül tartják a pénzüket egy bankszámlán, vagy otthon készpénzben gyűjtögetik. Az ilyen megtakarítások azonban az infláció miatt folyamatosan veszítenek az értékükből.

 

Van arra vonatkozóan tapasztalat, hogy mire spórolnak leginkább?

– Több kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban. A legtöbben úgynevezett vésztartalékot szeretnének összegyűjteni, annyi megtakarításra szert tenni, hogy ha néhány hónapig jövedelem nélkül maradnának, akkor is meg tudjanak élni. A hosszú távú célok attól is függnek, milyen idősek a megkérdezettek. Az egészen fiatalok utazásra, szórakozásra gyűjtenek, a fiatal felnőtteknél a lakásvásárlás, felújítás az egyik fő cél, a középkorúaknál pedig megjelenik az öngondoskodás, a nyugdíjas évekre való felkészülés is.

 

Külföldre is egyre több pénzt menekít a lakosság, derül ki az elemzéséből, miért?

– A fő motiváció ilyenkor a nagyobb biztonság és a kedvezőbb feltételek. A kiáramlás megugrik, amikor az emberek bizonytalanok, ez történt 2011 végén és 2012 elején, amikor Magyarország bóvliba sorolása után elterjedt, hogy bankcsődök várhatók az országban. 2022-ben az orosz-ukrán háború kirobbanása, majd ősszel a forint árfolyamának összeomlása miatt menekítették ki sokan a pénzüket. A másik fő ok, ami miatt kiviszik a pénzüket az emberek, az adózás. Magyarországon például fizetni kell tranzakciós illetéket, amit augusztustól jelentősen meg is emeltek, ráadásul októbertől a pénznemváltással járó ügyleteknél még egy kiegészítő illetéket is kivetnek. Külföldön ilyen teher nincs, ezért is dönthetnek úgy magyar kisbefektetők, hogy elviszik a pénzüket vagy annak egy részét az országból. 

 

Fotó: Blikk - Fuszek Gábor

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!