pénz

Akciós bankbetét helyett értékpapírba fektette a pénzét a lakosság

pénz

Akciós bankbetét helyett értékpapírba fektette a pénzét a lakosság

Herman Bernadett
2024-06-07 Frissítve: 2024-07-15
2024-06-07 Frissítve: 2024-07-15
39281974

 

Áprilisban a legkelendőbb befektetéssé ismét az állampapír vált. A befektetési alapok is népszerűek maradtak, és egyre több pénzt tartanak a kisbefektetők részvényekben. 

 

Állampapír, befektetési alap meg némi részvény - ezt választották a kisbefektetők áprilisban a bankbetétek helyett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint bankbetétbe jóformán egyetlen forintnyi friss lakossági megtakarítás sem került áprilisban, hiába indultak vonzó banki akciók a hónap elején a betéti kamatsapka eltörlése után. A lakossági inkább értékpapírokat vásárolt: 265 milliárd forintot fektetett be hazai, és 17,7 milliárdot külföldi eszközökbe. A háztartások értékpapír-állománya ennek és a hozamoknak köszönhetően tovább nőtt, április végén hazai papírokban már csaknem 25 ezer milliárd, külföldiekben pedig majdnem 3300 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők. 

 

Az állampapír ismét kelendő

 

Az állampapírok iránti kereslet a februári megtorpanás után ismét megélénkült. Áprilisban 143,5 milliárd forinttal több pénzt fektettek be az emberek a magyar állam által kibocsátott hitelpapírokba, mint amennyi lejárt, vagy amennyit eladtak. A friss megtakarítások fele gyakorlatilag állampapírba került. A háztartások állampapír-állománya ennek köszönhetően 12 885 milliárd forintos történelmi csúcsra emelkedett. 

 

A banki kötvények iránti kereslet megtorpant, mindössze másfél milliárd forintért vettek a kisbefektetők új papírokat. Egyéb vállalati kötvénybe is mindössze egymilliárd forintnyi lakossági megtakarítás került. A befektetési alapok viszont továbbra is ott vannak a háztartások kedvencei között. Hazai befektetési jegyekbe több mint 104 milliárd forintnyi friss megtakarítás áramlott, ennek köszönhetően csaknem 9650 milliárd forintra ugrott a lakosság hazai befektetési alapokban tartott vagyona. Ehhez jön még a mintegy 1815 milliárd forintnyi külföldi befektetési alap, vagyis a háztartások teljes alapokban lévő megtakarítása lassan megközelíti a 11 500 milliárd forintot. 

 

A spekulánsok is akcióba lendültek

 

A kisbefektetők részvényállománya is történelmi csúcson volt április végén. A hazai részvényekben lévő megtakarítások mennyisége 1810,5 milliárd forintos rekordon állt, ebből 988 milliárd forintot tettek ki az úgynevezett “egyéb monetáris intézmények” papírjai, vagyis a bankrészvények. Az az állomány valószínűleg nagyrészt OTP részvény lehetett. 

 

Nem pénzügyi vállalatok részvényeiben 808 milliárdot, egyéb cégek részvényeiben pedig 9,4 milliárd forintot tart a lakosság. Emellett 725 milliárd forint értékben tartanak a kisbefektetők külföldi részvényeket is. Valószínűleg sokan kereskedhetnek a nagy amerikai technológia cégek papírjaival is, mint az Nvidea, Microsoft és társaik. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!