Már nem az állampapír a legnépszerűbb

Külföldi kötvényekbe és befektetési alapokba is mehetett az állampapírhozamból

Már nem az állampapír a legnépszerűbb

Külföldi kötvényekbe és befektetési alapokba is mehetett az állampapírhozamból

Herman Bernadett
2024-03-07 Frissítve: 2024-04-08
2024-03-07 Frissítve: 2024-04-08
37877845

Újabb rekordot döntött a háztartások értékpapír-állománya. Az állampapírokat  januárban újfent lekörözték a befektetési alapok. A külföldi kötvényeket pedig szokatlanul nagy mennyiségben vásárolták januárban a kisbefektetők. 

 

Januárban sem csökkent a lakosság megtakarítási kedve, összesen 372 milliárd forintnyi friss pénzzel gyarapodtak az értékpapírszámlák a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A háztartások teljes értékpapír-állománya ezzel új lélektani határt ért el, átlépte a 24 ezer milliárd forintot. 

 

A legnagyobb mennyiségben még mindig állampapírt tartanak a kisbefektetők, január végén 12 732 milliárd forintnyi volt a számlájukon, összesen 174,3 milliárd forintnyi friss pénzből vettek állampapírokat. Ami változott a korábbi hónapokhoz képest, hogy ezúttal már nem csak a hosszú lejáratú kötvényeket vette a lakosság, hanem az egyéves vagy annál rövidebb értékpapírokat is kereste. 75,4 milliárd forintért vett a lakosság rövid futamidejű forint állampapírokat,  holott 2023 második felében minden hónapban nettó eladó volt ezen a piacon. 

 

A banki kötvényekbe is került némi új pénz, így a háztartásoknál lévő állomány 640 milliárd forintra hízott, a többi vállalati kötvény viszont továbbra sem vonzza a kisbefektetőket, kevesebb mint 22 milliárd forint maradt ezekben. 

 

A befektetési alapok taroltak

 

Zsinórban a második hónapja verik már az állampapírokat a befektetési alapok értékesítési eredményei. Januárban is ezek a konstrukciók voltak a legnépszerűbbek, 196,7 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak. Valószínűnek tűnik, hogy lejáró lakossági állampapírok, valamint a kifizetett hozamok egy része is befektetési jegyekbe került át. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is arról beszélt egy sajtótájékoztatón csütörtökön, hogy a lejáró lakossági állampapír-állományok egy részét nem forgatják már vissza állampapírokba. 

 

Az viszont továbbra is kérdéses, hogy a kisbefektetők mennyire megfontoltan választanak befektetési alapot. A rövid kötvényalapok visszatekintő hozamai nagyon vonzóak, és a legtöbb megtakarítás ezekbe kerül, az idén viszont a csökkenő hozamszint miatt már aligha érnek el a tavalyihoz hasonló 15-20 százalékos hozamokat. A lelkes kisbefektetők vásárlásainak köszönhetően mindenesetre a háztartásoknál lévő hazai kibocsátású befektetési jegyek állománya január végére 9 ezer milliárd forint fölé emelkedett - első ízben a történelem során. Tették ezt annak ellenére, hogy az állampapírokkal szemben a befektetési jegyek hozama nem adómentes, és tavaly júliustól az ingatlanalapok kivételével már szociális hozzájárulási adót (szochót) is kell utánuk fizetni.

 

A Mikulás januárban is itt maradt 

 

A részvénybefektetők jártak a legjobban januárban, összesen több mint 78 milliárd forintot kerestek a Budapesti Értéktőzsdén forgó papírokon. A Mikulás rali tehát nem csak decemberben hozott sok pénzt, de az idei év első hónapjában is folytatódott. A magas árfolyamok láttán persze sokan kiszálltak, de így is rekordot döntött a kisbefektetők részvényállománya, a hónap végén megközelítette az 1658 milliárd forintot. 

 

Ennek a nagyobbik hányada úgynevezett “egyéb monetáris intézmények” által kibocsátott részvény volt, vagyis bankpapír. Összesen 882 milliárd forintnyi hazai bankrészvénnyel rendelkezik a magyar lakosság, ez nagyrészt OTP lehet. Bár a 17 ezer forint fölötti árfolyamok láttán többen is kiszálltak a részvényből, még mindig sokan várhatják izgatottan a bank 2023-as negyedik negyedévi jelentését, amelyet péntek hajnalban tesznek közzé. 

 

A külföldi kötvényekre is rárepültek sokan

 

Nem csak magyarországi, de külföldi értékpapírokba is sok pénzt fektettek a magyarok januárban. Összesen 111,6 milliárd forintnyit, ami rekordnak számít az elmúlt három évben, azóta, hogy az MNB ezt a statisztikát közzéteszi. A hazai háztartások már több mint 2317 milliárd forintot tartanak külföldi értékpapírokban, ez is rekord. 

 

Szokatlanul nagy összeg, csaknem 95 milliárd forintnak megfelelő devizáért vásárolt a lakosság külföldi kötvényeket, már több mint 612 milliárd forintnyi ilyen értékpapír van a kisbefektetőknél. A befektetési jegyek is népszerűek, a külföldi alapkezelők papírjaiban 1040 milliárd forintot tartanak a magyarok. Mindezeken felül van még 664 milliárd forintnyi külföldi részvényük is a hazai kisbefektetőknek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!