Sokan már a megélhetéshez vesznek fel személyi kölcsönt

Sokaknak kell hitelt felvenni: ennyi most a 3 milliós személyi kölcsön törlesztője

Sokan már a megélhetéshez vesznek fel személyi kölcsönt

Sokaknak kell hitelt felvenni: ennyi most a 3 milliós személyi kölcsön törlesztője

Domokos Erika
2023-09-18 Frissítve: 2024-03-01
2023-09-18 Frissítve: 2024-03-01
34714816

A személyi kölcsönök továbbra is kelendőek, az átlagos hitelösszeg azonban csökken, ami azt jelezheti, hogy sokan a mindennapi megélhetésükre igénylik ezeket a hiteleket. A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával megmutatjuk, hogy most mekkora havi törlesztővel vehetünk fel 3 millió forintos hitelt 5 éves futamidővel, ha átlagbért vagy az alatti összeget keresünk.

 

Szeptemberben az iskolakezdés és az elszámolás változása miatt megugró rezsiszámlák megterhelhetik a családok bankszámláját. Már nemcsak valamilyen váratlan kiadás, például egy háztartási gép cseréje, hanem az infláció miatti magas megélhetési költségek is sokakat arra kényszeríthetnek, hogy az átmeneti pénzzavart egy kisebb összegű személyi kölcsön felvételével orvosolják. A személyi hitel előnye, hogy bármire felhasználható, az igényléséhez csak jövedelemigazolás kell, és gyorsan, 1-2 napon belül hozzá is juthatunk a pénzhez.

 

A személyi kölcsönök iránt erős a kereslet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Júliusban a pénzintézetek 23,5 ezer új szerződést kötöttek, ami mindössze kétszázzal kevesebb az előző havi adatnál, de kétezerrel meghaladja a májusi és háromezerrel a tavaly júliusi szintet. A júliusi új szerződések összege is jelentős, 49 milliárd forint. 

 

Az elmúlt fél évet tekintve erős keresletről számoltak be banki vezetők az MNB felmérése szerint annak ellenére is, hogy egyes pénzintézetek szigorítottak a kölcsönöknél minimálisan elvárt jövedelemben. Az igénylések száma nem csökkent, az átlagos hitelösszegek azonban mérséklődtek, ami arra enged következtetni, hogy a gyengébb hitelképességű ügyfelek a mindennapi megélhetésükre igénylik ezeket a hiteleket - írta az MNB a szeptember eleji hitelezési jelentésében.

 

Július végére a hazai pénzintézetek személyi hiteleinek állománya 1309 milliárd forintra nőtt az előző havi 1296 milliárdról.

 

Mérséklődtek a kamatok

 

Jelenleg a jegybanki kamatcsökkentések hatására június elejéhez képest kedvezőbb feltételekkel lehet 3 millió forint személyi kölcsönt igényelni. Ha vállaljuk, hogy a hitelező banknál vezetünk számlát és a jövedelmünket oda utaljuk, akkor 300 ezer forint körüli nettó jövedelemmel a legelőnyösebb banki ajánlatok 15 százalék alatti kamattal elérhetők, ami a hitelfelvétel költségét jelző 16 százalék alatti THM-et (teljes hiteldíjmutató) és 71 000 forint alatti havi törlesztést jelent.

 

A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy mekkora havi törlesztéssel tudunk 3 millió forint kölcsönt felvenni 60 hónapos (5 éves) futamidővel, ha a jövedelmünk eléri a nettó átlagkereset összegét (ez kedvezmények nélkül számolva júniusban 376 900 forint volt a KSH adatai szerint). A példánkban szereplő kilenc bank közül nyolc legalább 300 000 forint nettó jövedelemmel is ugyanilyen feltételekkel és törlesztővel folyósítja a 3 milliós kölcsönt (kivéve az MBH Bankot, amely 1 százalékkal magasabb kamattal hitelez 350 ezer forint jövedelem alatt, mint a fölött.)


A kalkulátor banki ajánlatai 15,61 és 25,17 százalék közötti THM között szórnak, a havi törlesztés pedig 70 413 és 83 361 forint között. Az ötéves futamidő végén visszafizetendő teljes összegek között 780 600 forint különbség is lehet. 

 

Most a CIB és a Raiffeisen ajánlataival kell a legkevesebbet visszafizetni a futamidő végén a hitelfelvevőknek. A CIB 15,61 százalékos THM mellett, 70 726 forint havi törlesztést kér a 3 milliós kölcsönért, így a teljes visszafizetés 4 243 560 forint lesz a futamidő végén. A Raiffeisen 15,90 százalékos THM-mel havi 70 413 forint törlesztést kér, amivel 4 254 780 forintra rúg majd az öt év alatt visszafizetett összeg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!