pénztárca

Havi 200 ezer forint hiányzik a magyarok pénztárcájából

pénztárca

Havi 200 ezer forint hiányzik a magyarok pénztárcájából

Bank360 tartalom
2023-09-20 Frissítve: 2023-10-26
2023-09-20 Frissítve: 2023-10-26
34792405

A magyarok 53 százaléka számít még az idén ősszel nagyobb extra kiadásra, és minden második előre készül a fűtési szezonra, sokan magasabb rezsire számítanak, mint tavaly - állapította meg egy friss kutatás. A pénztárcák megérezték az áremelkedések hatását: tavaly júliushoz képest 50 ezerrel több, havi 200 ezer forint hiányzik a családok kasszájából.

 

Egy átlagmagyarnak már évente kettőnél többször van szüksége több pénzre, mint amennyit havonta szokásosan elkölt - derül ki a Cofidis Hitel Monitor őszi, 1000 fős mintán végzett országos kutatásának eredményeiből. Habár a legtöbben karácsonykor és a nyári szezonban lépik túl a szokásos havi keretüket, az őszi kiadások szintén megterhelik az amúgy is hiányos családi kasszát. A magyarok 53 százaléka számít még idén ősszel jelentős extra kiadásra: a legnagyobb tételeket a ruházati cikkek, az iskolakezdés, a lakásfelújítás, az utazás és az egészségügyi kezelések jelentik.

 

Egyre több hiányzik a családi kasszából

 

Az eredményekből kiderül: a háztartások májushoz képest kevésbé borúlátóan vélekednek az anyagi helyzetükről, ám továbbra is mínusz 20 ponton áll a Cofidis családi kassza hangulatindex mutatója. Ugyanakkor megérezte a magyarok pénztárcája az áremelkedések hatását: tavaly júliushoz képest 50 ezerrel több, mintegy havi 200 ezer forint hiányzik a családi kasszából. Csupán 25 százalékuk állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének több bevételre lenne szüksége.

 

Úgy tűnik, a kormányzati intézkedések némileg képesek enyhíteni a családi kassza hiányát: a már hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható Szép-kártya az érintett háztartások 17 százaléka szerint könnyít jelenlegi helyzetén. Negyedük pedig használta már az online árfigyelő rendszert, és a használók 43 százaléka ennek alapján dönti el, melyik üzletbe megy bevásárolni.

családi kassza index

 

Többen vennének fel kisebb összegű hitelt

A magyarok 10 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, a legkeresettebb hiteltípus továbbra is a személyi kölcsön. Akik nem lakáscélú hitelfelvételt terveznek, azok átlagosan 1 280 000 forintot vennének fel. - Negyed évvel ezelőtt még kisebb volt a hitelfelvételi kedv (8 százalék), valamivel magasabb átlagos hitelösszeggel 1 350 000 forinttal. 

 

A következő 3 hónap leggyakoribb hitelcéljai a felmérés szerint a lakásvásárlás (32 százalékos aránnyal) és a lakásfelújítás (30 százalék). A magyarok 14 százaléka még idén szeretne lakásfelújításba fogni, átlagosan 1 950 000 forintot szánnának erre.

 

Sokan magas rezsiszámlákra számítanak

A felmérésen válaszolók mintegy negyede gondolja úgy, hogy a múlt évhez képest az idei fűtési szezonban többet kell majd kigazdálkodnia, átlagosan 124 ezer forinttal. Erre a lakosság több mint fele előre készül: takarékoskodik a rezsiszámlára (14 százalék), előre megvásárolja a tüzelőt (19 százalék), illetve már most is átalányt fizet (28 százalék).

 

Tudatos rezsicsökkentésre készül a következő egy évben a 18-69 évesek 62 százaléka. Ezen belül közel harmaduk úgy spórol majd, hogy alacsonyabb hőmérsékletre fűti fel a lakást, ötödük pedig energia- és víztakarékosabb háztartási gépeket, berendezéseket vásárol.

őszi kiadások

 

Munkahelyet váltanának sokan a nagyobb fizetésért


A havi megélhetés emelkedő költségei átírták a munkahelyekkel kapcsolatos elvárásokat. Még idén a munkavállalók egyhatoda tervez váltani a magasabb kereset reményében – főleg a 30 év alattiak „lépnének”, közöttük az arány 29 százalék. A 18-69 éves munkavállalók 64 százaléka választaná a többet fizető munkahelyet még akkor is, ha ez nem felel meg az eddigi képzettségüknek vagy szakmai tapasztalatuknak - hívja fel a figyelmet a Cofidis.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!