átlagkereset reálbér

Tíz százalék körül ragadt a reálbérek emelkedése, jobb helyzetben a hitelfelvevők

átlagkereset reálbér

Tíz százalék körül ragadt a reálbérek emelkedése, jobb helyzetben a hitelfelvevők

Bank360 tartalom
2024-06-21 Frissítve: 2024-08-16
2024-06-21 Frissítve: 2024-08-16
39530068

A csúcsinfláció okozta hatalmas reálbérmozgások után 2024 elejétől stabilan 10 százalékkal nő a keresetek inflációhoz képesti reálértéke. A lendületes bérnövekedés egyben azt is jelenti, hogy az olcsóbbá váló hitelekből nagyobb törlesztőrészletűeket is megengedhetnek a bankok.

 

A bruttó átlagkereset 645 300 forint volt 2024. áprilisban, 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A különböző kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagbér 444 000 forintot tett ki, ami 13,4 százalékos emelkedés - derül ki a KSH friss adataiból. Ennek hatására a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt, hiszen az éves infláció már ekkora mértékben maradt el a bérnövekedés mértékétől. 2024 első hónapjaiban eddig stabilan 10 százalék körüli volt a reálbér-emelkedés, enyhén csökkenő ütemben.

 

Az átlagkereset azonban valójában nem azt mutatja meg, hogy a valóban átlagosnak számító, tehát a fizetési lista közepén elhelyezkedő alkalmazott mekkora fizetés kap. Ezt a mediánbér mutatja meg, ami lényesen alacsonyabb az átlagbérnél. A bruttó kereset mediánértéke 516 000, a nettó kereseté 357 900 forintot ért el. A valódi átlagdolgozó számára az jelent jó hírt, hogy az ő keresete 16,6, illetve 16,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit bruttóban és nettóban.

 

Bank360

 

A KSH adatai szerint a rendszeres (tehát prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 596 200 forintra becsülhető, 13,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 429 100-ot tett ki. A még továbbra is csaknem 10 százalékos reálbér-emelkedés jelenleg az egyik legfőbb hajtóereje a gazdasági növekedésnek. Persze a reálbéreknek van honnan emelkedniük, hiszen a csúcsinfláció mélypontján a nettó reálkereset 7,6 százalékkal csökkent. (A statisztika egy hónapban ennél jóval nagyobbat is kimutatott, de ez valójában a 2022 elején kifizetett hatalmas extra bérjuttatások okozta növekedés ellenhatása volt, így érdemes kiszűrni az adatokból.)

 

A lendületes bérnövekedés együtt jár azzal a hatással is, hogy a bankok az ügyfelek nagyobb nettó keresetére magasabb összegű hitelt is adhatnak, hiszen a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján a havi nettó jövedelembe nagyobb törlesztőrészlet is beleférhet. Ez az összeg lényegében annyival nő százalékosan egy adott bérnél, amekkora annak a százalékos emelkedése.

 

Ezzel most a hiteligénylők azért is kerülnek kedvező helyzetbe, mert közben a hitelkamatok jelentősen csökkentek lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is. Tehát ugyanakkor összegű hitelt most olcsóbban, alacsonyabb törlesztőrészlettel, vagy ugyanolyan törlesztőrészlet esetén rövidebb futamidővel tudnak felvenni.

 

A Bank360.hu bérkalkulátorával azt is kiszámolhatod, hogy mekkora hitel kaphatsz a jelenlegi nettó béreddel a bankoknál.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!