Néhány másodperc alatt a fél világot bejárják a kártyaadataink egy vásárláskor

Több ezer kilométeres út kell egy kártyás vásárlásunkhoz 

Néhány másodperc alatt a fél világot bejárják a kártyaadataink egy vásárláskor

Több ezer kilométeres út kell egy kártyás vásárlásunkhoz 

Bank360 tartalom
2022-08-21 Frissítve: 2023-01-12
2022-08-21 Frissítve: 2023-01-12
28953551
28718564

Megállíthatatlanul növekszik a magyarok kártyahasználata belföldön és a külföldi utazásaikon is. Miközben egy-két másodperc alatt lezajlik egy ilyen fizetés, az adataink bejárják a fél világot. 

 

Az MNB adatai szerint a magyar piacon kibocsátott bankkártyákkal az idei első negyedében belföldön 313 millió alkalommal fizettek, összesen közel 3 ezer milliárd, azaz majdnem 3 billió forintos értékben. Ez éves szinten jelentős, 30, illetve 33 százalékos növekedésnek felel meg. A K&H bankkártyásai belföldön 37 millió alkalommal közel 618 milliárd forint értékben fizettek, ami 32 és 33 százalékos növekedésnek felel meg. A napokban a másik nagy lakossági bank, az OTP is hasonló növekedésről számolt be

 

Ha bárhol az országban valaki fizet egy boltban a kártyájával vagy okoseszközével, akkor annak az adatait egy POS-terminál olvassa le. Ezzel elindul egy bonyolult, de egyben extra gyors informatikai folyamat. Ennek során az adatok oda vissza ezer kilométereket járnak be az alatt a jellemzően néhány másodperc alatt, amíg a fizetés visszaigazolása megtörténik.

 

A kártyaterminál természetesen nem tudja, hogy a vevőnek van-e elég pénz a számláján. Így ez a fizetési igény a boltból indulva bejárja előbb Magyarországot, majd továbbmegy Nyugat-Európába (egy nagy, nemzetközi tranzakció-feldolgozó központba), azután ugyanúgy vissza a bolti terminálig. 

 

Ha például Nyíregyházán tankolunk a benzinkútnál és bankkártyával fizetünk, akkor a tranzakció adatai nagyjából 2500 kilométert tesznek meg rengeteg informatikai eszközön, tűzfalakon, útválasztókon, szervereken keresztül - írja le a folyamatot Ozorai Dénes, a K&H informatikai vezetője.

 

Ha egy külföldi kártyával történik a vásárlás, akkor ez a hosszú út még kiegészül egy amerikai kiruccanással is, hiszen az egyik nagy kártyatársaságnak ott található az adatközpontja. Ezzel a megtett út akár több mint 20 ezer kilométerre nő.

 

A kártyahasználók ebből a nagy utazásból a legtöbb esetben mindössze annyit látnak, hogy pár másodperc alatt zöld jelzést kap a vásárlás. Ha ennél többet kell várni, akkor az a leggyakrabban a hálózatra való csatlakozás miatt van, nem az adatok utazása tart tovább.

 

Ha külföldi utazásunkon használjuk a magyar kártyánkat, akkor is hasonló utat járnak be az adatok, hiszen a rendszer lényege éppen az, hogy az azonos kártyatársaság alatt futó rendszer bárhol és bármelyik csatlakozó bank által kibocsátott kártya adatait össze tudja kötni a vásárláséval.   

 

A felhasználók elvárása itt is az “azonnal” és a teljes biztonság. Ehhez a kettőhöz, a terminál néhány másodpercen belüli pittyenéséhez vagy/és zöld pipájához hatalmas, nagyon gyors informatikai rendszerek kellenek, amely a világjárás során mindvégig meg is védik az utasukat, azaz vásárlás adatait és az ügyfelek pénzét.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!