Autó egy hegyvidéki úton

Új autó vásárlása önerő nélkül: miből érdemes belevágni?

Autó egy hegyvidéki úton

Új autó vásárlása önerő nélkül: miből érdemes belevágni?

Vrazsovits Rita
2021-05-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-26 Frissítve: 2022-01-18
14408128

Új autót venni sosem olcsó mulatság, még egy kedvezőbb árú modell ára is négy-öt millió forint körül kezdődik. Elemzésünkben annak jártunk utána, hogy milyen kölcsönből érdemes finanszírozni egy új autó megvásárlását, ha nem tudunk elegendő önerőt összegyűjteni, emellett a biztonságos törlesztésről sem szeretnénk lemondani. 

 

Egy újonnan vásárolt autó soha nem olcsó mulatság, cserébe viszont biztosak lehetünk benne, hogy előttünk még senki nem használta a járművet - vagyis jó eséllyel hibát sem találunk rajta. Hátránya viszont, hogy a szalonból kigurulva máris veszít az értékéből, nem is keveset: akár 20-25 százalékos értékvesztéssel is számolhatunk az első megtett út során. Ha mégis egy új autó megvásárlása mellett döntünk, érdemes megnézni, milyen lehetőségeink vannak a finanszírozásra.

A lehetséges finanszírozási módozatok között az egyik jelentős különbség az önerő kérdése. A kifejezetten autóvásárlásra felvehető kölcsönökhöz, illetve a lízingeléshez általában legalább 20 százalékos önerőt várnak el a hitelintézetek, a szabad felhasználású kölcsönök esetén viszont ezzel nem szükséges számolni. 

 

A szabad felhasználású hitelek közül a szabad felhasználású személyi kölcsön és jelzáloghitel is elérhető autóvásárlásra. Előbbi mindössze két-három nap alatt felvehető, több hitelintézetnél már az online igénylésre is van lehetőség. A hitelösszeg szabadon elkölthető, nincs szükség önerőre, a fedezetet pedig egyedül a havi nettó jövedelem jelenti, ingatlant vagy magát az autót nem kell bevonni a hitelügyletbe. 

 

A szabad felhasználású jelzáloghitel a nevéből adódóan szintén szabadon elkölthető, jelzálogfedezetre azonban szükség van - emiatt az igénylés is több időt vesz igénybe, mint a személyi kölcsönök esetében. Emellett azonban kedvezőbb ügyleti kamatra számíthatunk.

 

Melyikkel járunk jobban?

 

A hitelkalkulátor segítségével kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül felvenni ötmillió forintot, ha ötéves futamidővel és fix kamatozással számolunk, illetve legalább havi nettó 250 ezer forint jövedelmet tudunk igazolni. A személyi kölcsönök között már 7,75 százalékos THM-mel is találhatunk ajánlatot, így a havi törlesztőrészlet 100 785 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6 047 100 forint. 

 

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén ötéves futamidővel számolva 5,09 százalékos THM-mel találhatunk elérhető ajánlatot. A havi törlesztőrészlet így 94 167 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 656 620 forint. Vagyis a jelzáloghitel jelentősen olcsóbb: a havi törlesztőrészlet körülbelül hatezer forinttal kevesebb, a teljes visszafizetendő összeg pedig 400 ezer forinttal. 

 

Ha a kedvező THM a legfontosabb szempont, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitel jó megoldás lehet, viszont ha minél hamarabb szeretnénk hozzájutni a pénzhez, és nem szeretnénk vagy nincs lehetőségünk ingatlanfedezetet bevonni, akkor személyi kölcsön segítségével is megvalósítható az autóvásárlás. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!