Használt autó hitelre is vehető - a biztonságosabb közlekedést szem előtt tartva

Használt autó hitelre - milyen autót, milyen finanszírozással? Segítünk!

Használt autó hitelre is vehető - a biztonságosabb közlekedést szem előtt tartva

Használt autó hitelre - milyen autót, milyen finanszírozással? Segítünk!

Veres Patrik
2017-11-21 Frissítve: 2022-01-18
2017-11-21 Frissítve: 2022-01-18
550559


Ahogy beköszönt a tél, egyre többen döbbennek rá, hogy az évek óta jól szolgáló autó már nem a legbiztonságosabb, megérett az idő a cserére. Pedig a család megbízható autója szinte nélkülözhetetlen eszközzé vált: vagy a munkához elengedhetetlen, vagy a szeretteink szállításában van nagy szerepe, esetleg mindkét feladatot ellátja, ahogy az a legtöbb magyar háztartásra jellemző. Mivel a családtagjaink is ebben az autóban utaznak, nem spórolhatunk a biztonságon, ezért időről időre érdemes lecserélni a használt autónkat a toldozgatás-foltozgatás helyett. Így aztán felmerül a kérdés, hogy jó pénzügyi döntés-e a használt autó hitelre történő megvásárlása.

hitel kalkulátorunk segítségével a legolcsóbb kölcsönt is megtalálhatod, amiből a vételár akár 100 százalékát is fedezheted.

 

Hogyan érdemes használt autót hitelre venni? 

 

Persze nem kis befektetésről van szó, amikor megvásároljuk a következő autónkat. A magyarok a statisztikák szerint jellemzően 5 évente váltanak gépkocsit és nagyjából 3 millió forintot költenek erre. De honnan jöhet össze ez a pénz?

 

Aki rendelkezik elég megtakarítással és van elég pénze, az természetesen megveheti önerőből. A többségnek azonban külső finanszírozást kell keresnie a vásárláshoz, és itt jön képbe több lehetőség is.

 

Akár szalonból, akár kereskedőtől veszünk autót, élhetünk a lízing lehetőségével, vagy vehetünk fel kölcsönt, amiből meg tudjuk venni az autót. Magánemberektől viszont jellemzően csak készpénzzel hozhatunk el kocsit és csak valamilyen közvetítő útján tudunk másképp fizetni. A két leggyakoribb finanszírozási forma tehát a lízing és a személyi kölcsön.

 

Használt autó személyi kölcsönből

 

Személyi kölcsön ajánlatokból bőven találhatsz a piacon kedvező kamatozásúakat. Ha valóban 3 millió forintra van szükséged, a Sberbank Fair Plusz kölcsönével a legolcsóbb hitel lehet a tiéd az Árgarancia akcióval,  hiszen a pénzintézet alacsonyabbra módosítja a hitelkamatot, ha mutatsz olcsóbb kölcsönt. A legkedvezőbb kamatozáshoz nettó 250 000 feletti jövedelemre van szükség és arra, hogy a bankhoz utald a a fizetésed. 72 hónapos futamidőre a törlesztőrészlet a második hónaptól 51 655 forint, a THM pedig 7,66 százalék.


Ha kevesebb pénzre van szükséged, másfél millió forintos hitelösszeghez kifejezetten előnyös még a CIB Bank Előrelépő kölcsöne. A szabad felhasználású, fix kamatozású kölcsönnél elég minimum 120 000 forintos jóváírás, nincs szükség 250 000 forintos fizetésre. Az Előrelépő kölcsön törlesztője 5 éves futamidőre 32 720 forint havonta, a THM 11,73 százalék.

 

Miben tér el az autólízing és az autóhitel? 

 

A két finanszírozás– bár hasonlónak tűnik – nagyon eltér egymástól

 

Használt autó lízinggel

 

A pénzügyi lízingelés során mi csak az üzemben tartói vagyunk a járműnek, a tulajdonos a pénzintézet vagy a kereskedő lesz, ő vásárolja meg az autót. A használatért cserébe mi kamattal terhelt lízingdíjat fizetünk havonta, ami csökkenti az autó vételárát. A választott futamidő végével eldönthetjük, hogy visszaadjuk az autót és nem fizetünk tovább, vagy megfizetjük azt az összeget, ami még hátra van a vételárból. Utóbbi lépéssel a tulajdonunkba kerül az eddig használt autó. Lízingelés esetén az átírás díját és a felmerülő költségeket is nekünk kell megfizetni, ráadásul önerőre is szükség van az autó „megvásárlásakor”.

 

Használt autó hitelre

 

A szabad felhasználású hitel, ami rugalmassága és egyszerű igényelhetősége miatt a magyarok egyik kedvenc finanszírozási forrása lett, ha eladó autók kerülnek szóba. A lízingeléshez képest a szabad felhasználású személyi kölcsön rugalmasabb lehetőségeket nyit az autóvásárlásban. Bármelyik autót elvihetjük, hiszen a kölcsön felhasználása teljesen ránk van bízva, éppen ezért lehet hasznos akkor, amikor magánembertől akarunk autót venni. Személyi kölcsönből mi vesszük meg az autót, mi vagyunk a tulajdonosok, a hitelező nem kéri az autót fedezetnek. Ráadásul a mai személyi hitel konstrukcióknál nincs szükség önerőre sem, mindössze jövedelem-fedezetet kér a hitelező pénzintézet. Ha pedig marad még a kölcsönösszegből az autóvásárlás után, azt elkölthetjük a különféle adminisztrációs díjakra, mint például az átírás.

 

Rengeteg személyi kölcsön ajánlat közül választhatunk ma, így az egyik hátránya, hogy nagyon könnyen elveszhetünk a legjobb kölcsön keresése során. Például a legjobb 3 millió forintos kölcsönt pár kattintással megtalálja a személyi kölcsön hitelkalkulátor, amivel gyorsan, néhány kattintással kideríthetjük, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb ajánlat.

 

7 tipp – így válaszd ki a megfelelő autóhitelt

 

Éppen a kínálat miatt nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a legjobb személyi kölcsönt találjuk meg. Egy jó szerződéssel ugyanis tíz- vagy akár százezreket is spórolhatunk. Használt autó hitelre vásárlásakor a legkedvezőbb megoldáshoz érdemes figyelembe venni néhány fontos jellemzőt, mint például a feltételek vagy a futamidő. Összefoglaljuk ezért néhány pontban, hogy a személyi kölcsön ajánlatokat megfelelően szemügyre véve a legjobbat tudjuk kiválasztani.

  1. Legyen megfelelő jövedelmünk: a bank csak akkor tud hitelezni, ha azt valamiből vissza is tudjuk fizetni. Éppen ezért minden személyi kölcsön alapfeltétele, hogy legyen valamilyen igazolt rendszeres jövedelmünk. Magyarul minél nagyobb a rendszeres fizetésünk, annál jobb lesz a hitelképességünk és annál több kölcsönt tudunk felvenni.
     

  2. Figyeljünk a kiadásokra: a banknak kötelező az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóval kalkulálnia. Ez alapján állapítja meg, hogy az általunk felvenni kívánt hitel törlesztőrészletét tudjuk-e törleszteni abból az összegből, ami a hónap végén marad a kiadásaink után.
     

  3. Határozzuk meg az ideális futamidőt: a szabad felhasználású személyi kölcsönök jellemzően fix kamatozású, forint alapú hitelek, ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy drágább lesz később a hitelünk. Éppen ezért érdemes arra figyelni, hogy melyik lehet a számunkra az ideális futamidő. Ha nagyobb összeget tudunk havonta félretenni a törlesztőre anélkül, hogy „megérezné” a pénztárcánk, jobb a rövidebb futamidőt, de nagyobb törlesztőt bevállalni. A fixált kamat miatt attól sem kell tartanunk, hogy több év múlva emelkedik a törlesztő, ezért a hosszabb futamidőt is bátran választhatják azok, akik havonta csak kisebb összeggel tudják fennálló tartozásukat csökkenteni.
     

  4. A THM alapján megállapíthatjuk, hogy mekkora a hitel teljes költsége és mennyi pénzt fogunk a végén visszafizetni a kapott kölcsönön felül. A hitelkamat csak a költségek egy részét teszi ki. Sokba kerülhetnek az egyszeri díjak, de az adminisztrációs kiadások miatt is fájhat a fejünk. Hiába csábító a nagyon alacsony kamat, ha ezek a tételek (például folyósítási díj, számla fenntartásának díja) megdrágítják a kölcsönt. A THM egy objektív összehasonlítási alapot kínál, hiszen ezekkel a díjakkal is számol.
    Ahhoz, hogy ne kelljen a hirdetményekben, a bank weboldalán bogarászni órákig, érdemes használni egy autóhitel kalkulátort, ami megmutatja a legolcsóbb kölcsönöket. Ezzel a személyi kölcsön kalkulátorral például a THM nagysága szerint is sorba rendezheted a hiteleket.

  5. Alaposan nézzünk körül a kínálatok között, hiszen különféle akciókkal találkozhatunk, amelyek olcsóbbá tehetik a hitelünket. A feltételek teljesítésével a bankok kamatkedvezményeket kínálhatnak, így megspórolhatunk pár ezer forintot a havi törlesztőn. Jellemzően minden pénzintézetnél megbecsülik a magas jövedelmű, időben fizető ügyfeleket. Ez azt jelenti, hogy nagyjából nettó 250 000 forint felett már kaphatunk 1-2 százalék kedvezményt, amit fokozhatunk azzal, ha vállaljuk, hogy a bankhoz érkeztetjük a fizetésünket. Ezen túlmenően időszakos kedvezményekkel is találkozhatunk, amelyekkel még többet spórolhatunk.
     

  6. Gondoljunk arra az esetre is, ha nem tudnánk visszafizetni a kölcsönt, hiszen az élet bármikor hozhatja úgy, hogy kiesünk a munkából. Ilyen esetekre jó lépés vésztartalékot képezni, ami azt jelenti, hogy a havi megélhetési költségeinket fedező összeg többszörösét félretesszük, így biztosítva magunkat a kényszerpihenő alatt. Aki ezt nem teheti meg, az választhat hitelfedezeti biztosítást is. A biztosító ilyenkor rendszeres díj ellenében vállalja, hogy kifizeti helyettünk a törlesztőt, ha tartósan kiesünk a munkából. Azt azonban alaposan vizsgáljuk meg, hogy mekkora biztosítási díj mellett tudjuk igénybe venni a szolgáltatást, hiszen ezzel is nő a hitelünk költsége.
     

  7. Legyünk tudatosak! Csak azért, mert a bank nagyobb hitelösszeget engedélyez, mint amivel mi számoltunk, még nem kell egyből felvenni és drága autót vásárolni. Legyen a mi kezünkben az irányítás és számoljuk ki, mennyit bír el a családi kassza havonta. Ne csábuljunk el a nagyobb kölcsön miatt.

 

Válassz okosan! Mi alapján érdemes használt autót venni?

 

Használt autó esetén se spóroljunk a biztonságon és igenis várjuk el a megfelelő műszaki állapotot, még ha kicsit többet is kell fizetnünk ezért. Ötmillió forintból már bőven válogathatunk ilyen autók között, ha pedig kölcsönből szeretnénk ezt megoldani, az Erste Most szabad felhasználású, fix kamatozású személyi kölcsöne segíthet ki minket. A kölcsönt hat éves futamidő vállalása mellett havi 87 544 forinttal törleszthetjük vissza, ha a nettó fizetésünk eléri a 250 000 forintot és a banknál parkoltatjuk azt. A THM ilyen feltételek mellett 8,77 százalék. Szintén érdemes ekkora hitelösszeg mellett megnézni a Sberbank Fair Plusz ajánlatát, amelyre szintén él az árgarancia, azaz a legolcsóbb kölcsön lehet így a miénk. A Sberbank 7,66 százalékos THM mellett kínálja kölcsönét a fenti feltételek teljesítésével, a törlesztő így a második hónaptól 86 092 forint lesz. A hitel persze csak az egyik része a dolognak. A legfontosabb, hogy megfelelő autót válasszunk, ami kifejezetten komoly odafigyelést igényel egy használt jármű esetében.

 

Hogyan vegyünk jó használt autót?

 

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy milyen baleseti múltja lehet az autónak. Kérdezzük erről az eladót és keressük az árulkodó jeleket: a színeltérés, a hullámos lemezek, a nem megfelelően illeszkedő karosszériaelemek arról tanúskodnak, hogy valamilyen csere volt. Mindenképpen térjünk ki erre alaposan. A gumikat megvizsgálva, egyenetlen kopást felfedezve futóműhibára gyanakodhatunk.
 

Ragaszkodjunk egy próbakörhöz is, hiszen ilyenkor derülhet ki rengeteg dolog: mennyire puha a váltás, mekkora a kormány és a kuplung holtjátéka? Megfelelő hangok jönnek a motortérből? Rendes működik a fék, nem húz félre? Próbáljuk végig az elektronikai berendezéseket is, hogy megbizonyosodjunk a megfelelő működésükről. Ha nem vagyunk autószakik ne ijedjünk meg, egész nyugodtan vigyünk magunkkal egy megbízható szerelőt, vagy vigyük el a műhelybe a kocsit egy gyors vizsgálatra.
 

Végül nézzük át alaposan az azonosítókat, dokumentumokat: ellenőrizzük a tulajdoni lapot, az alvázszámot, a motorszámot és bizonyosodjunk meg arról, hogy a kocsival jogilag is minden rendben van.
 

Ne spóroljuk meg az itt összegyűjtött szempontokat, hiszen rengeteg fejfájástól kímélhetjük meg magunkat hosszabb távon, ha odafigyelünk. Egy biztonságosabb, jobb és fiatalabb autóval a hétköznapok gördülékenyebbek, a munka gyorsabb lesz, és a család épségéért sem kell aggódni. Ha nincs más forrásunk, most hitelre is megéri lecserélni a lestrapált autónkat, hogy biztosítsuk a zökkenőmentes közlekedést magunk és a szeretteink számára.
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!