Otthonfelújítási hitel igénylése

Újabb nagybanknál piros a lámpa: hol érhető még el a lakásfelújítási hitel?

Otthonfelújítási hitel igénylése

Újabb nagybanknál piros a lámpa: hol érhető még el a lakásfelújítási hitel?

Bank360 tartalom
2022-12-14 Frissítve: 2022-12-23
2022-12-14 Frissítve: 2022-12-23
30663347

Egymás után teszik közzé a bankok, hogy felfüggesztik az otthonfelújítási hiteligénylések befogadását, de még van olyan bank, ahol elméletben be lehet adni a kérelmet. A kérdés, hogy mire mennek vele az igénylők.

 

Az UniCredit Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank után újabb hitelintézet tette közzé, hogy felfüggesztik a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön értékesítését. Az Erste Bank 2022. december 14-től tette ezt meg, amit hirdetményben jeleztek az ügyfeleknek. 

 

Van még néhány bank, ahol be lehet adni az igénylést

 

Négy bankot találtunk, ahol a hivatalos tájékoztatásuk alapján még beadható az igénylés a kamattámogatott, fix 3 százalékos kamatú, maximum 6 millió forintos otthonfelújítási hitelre. A 2023 tavaszán összeolvadó Takarékbank és MKB Bank oldalain a szerdán délután még nem jelent meg olyan információ, ami az igénylések befogadására vagy az értékesítés felfüggesztésére vonatkozna. A hirdetményben minden esetben a hatályos rendeletre hivatkoznak, vagyis a termék a lakásfelújítási állami támogatás igénylésének határidejéig, 2022. december 31-ig érhető el. 

A K&H Bank oldalán sem történt még ezzel kapcsolatban frissítés, az ott szereplő információk szerint az igénylésre egészen 2022. december 31-ig van lehetőség. Ugyanez a helyzet a Gránit Banknál is, még nem tették közzé, hogy meddig lehet beadni az igényléseket. Vagyis a hitelkérelmeket az eredeti, a rendelet adta feltételek szerint lehet benyújtani a bankhoz. 

 

Természetesen ezeknél a bankoknál is bármikor becsukódhat ez a kapu, hiszen ennek a kölcsönnek az odaítélése eleve egy hosszabb folyamat, hiszen jelzáloghitelről van szó. Így a lehetőség sokak számára inkább csak elméleti, akinél azonban például már folyik az a lakásfelújítás, amire év végéig még igénybe tudja venni az állami támogatást, annak még érdemes lehet megfontolni ezt a last minute lehetőséget. Ilyen olcsó hitelt ugyanis másként már nem kaphat. 

 

Még fel vennéd a lakásfelújítási hitelt? Itt olvashatod el a feltételeket!

 

Van még értelme lakásfelújítási hitelt igényelni?

 

A kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön alapvető célja a tervezett lakásfelújítás előfinanszírozása. Később, a munkálatok befejezése után pedig az államnál lehet bejelentkezni a legfeljebb három millió forintos vissza nem térítendő támogatásért. A kormány egyelőre nem jelezte, hogy meghosszabbítja ezt a programot, mindkét támogatás határideje 2022. december 31-e. Értelemszerűen viszont az utolsó napokban a hitelt már nem, csak a támogatást van értelme megigényelni, hiszen:

 

  • a lakásfelújítási hitel igénylése önmagában több hetes folyamat (mivel jelzáloghitelről van szó),
  • a támogatás igénylése előtt a felújítással is végezni kell. 

 

Az természetesen nem zárható ki, hogy a családtámogatások részeként valamilyen formában folytatódik majd ez a program is, és erről még decemberben dönt a kormány, de akkor már alighanem a jelenleginél szigorúbb feltételekkel, például magasabb kamattal.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!