Vállalkozói számla 2019

Vállalkozói számla 2024: fontos tippek

Vállalkozói számla 2019

Vállalkozói számla 2024: fontos tippek

Vrazsovits Rita
2019-03-19 Frissítve: 2023-12-28
2019-03-19 Frissítve: 2023-12-28
3376839

 

Ha vállalkozóként dolgozol, természetes, hogy mindig a legjobb megoldást keresed. Alaposan megfontolod, hogy kik legyenek a munkatársaid, hogy milyen alapanyagból gyártsd a terméked, és hogy kikkel köss üzletet. Legalább ugyanilyen fontos, hogy a vállalkozásodnak mindig rendben legyenek a pénzügyei – ehhez pedig elengedhetetlen egy jó vállalkozói számla. Összegyűjtöttünk 10 fontos tippet, amelyeket érdemes megfontolnod a megfelelő vállalkozói bankszámla csomag kiválasztása előtt.

 

1. A számla illeszkedjen a vállalkozásodhoz, ne a vállalkozásod a számlához!

 

Ahány vállalkozás, annyi szokás, és ezekre a bankok általában megoldást is kínálnak, csak meg kell találni a megfelelő számlacsomagot. Ez nem egyszerű feladat, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mintha lakossági bankszámlát nyitnál, de összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek segíthetnek:

 

  • mekkora a havi és az éves számlaforgalmad,

  • forintban vagy valamilyen devizában bonyolítod a forgalmad (esetleg mindkettő),

  • hány tranzakciót bonyolítasz egy hónap alatt - az sem mindegy, hogy bankon belüli vagy bankon kívüli utalást indítasz,

  • használ-e készpénzt a vállalkozásod, és ha igen, akkor mennyit,

  • online bankolsz vagy jobban szereted a személyes ügyintézést,

  • hányan használjátok a céges számlához tartozó bankszámlát,

  • mivel foglalkozik a vállalkozásod

  • gondolkozol-e vállalkozói hitel felvételén - ennek feltétele lehet a külön vállalkozói bankszámla?

 

Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, akkor sokkal felkészültebben tudod kiválasztani a vállalkozásodhoz legjobban illeszkedő számlacsomagot.


Inkább a lakossági bankszámlák érdekelnek? Hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető legjobb ajánlatokat a Bank360 bankszámla kalkulátorával, és válaszd ki a hozzád leginkább passzoló csomagot!


 

2. 2024-ben alakult meg a vállalkozásod? Válassz az induló csomagok közül!

 

A legtöbb banknál találhatsz olyan számlacsomagot, amelyet kifejezetten a számlanyitással egy időben induló vállalkozásoknak kínálnak. Ezeknél a csomagoknál általában a havi számlavezetés díja kifejezetten alacsony, mindössze néhány száz forint, ezenkívül a tranzakciós díjak is kedvezőek. A bankok időszakos akcióinak köszönhetően akár a havi csomagdíjat is megspórolhatod 6, vagy akár 12 hónapra is.

 

3.  Számolj a vállalkozói bankszámla költségekkel!

 

Arra mindenképpen számítanod kell, hogy egy pénzforgalmi számla fenntartása többe kerül, mint a lakossági bankszámládé. Az egyik legfontosabb tétel, amivel számolnod kell, az a havi számlavezetési díj. Ahogy már említettük, egy induló vállalkozásnál ez valószínűleg nem kerül többe néhány száz forintnál, de ha nagy számlaforgalmat bonyolítasz, nemcsak forintban, hanem devizában is, akkor a havidíj akár a több ezer forintot is elérheti, és ebben még nincsenek benne a tranzakciós költségek sem.

 

Összefoglalva, a pénzforgalmi számlák esetében ezekre a költségekre számíthatsz:

 

  • számlacsomag havi díja,

  • alszámlák számlavezetési díja,

  • bankkártya éves díja,

  • készpénzfelvétel ATM-ből,

  • átutalások díja,

  • csoportos beszedések,

  • pénztári befizetések.

 

4.  A céges bankkártya: kik használhatják?

 

Számlanyitásnál a bankok általában egy kártyát kedvezményesen vagy díjmentesen kínálnak a számla mellé, annak azonban érdemes utánajárni, hogy mennyibe kerül a kártya az első év után, illetve hogy mennyit kell fizetned a társkártyáért.

 

A céges kártyával kapcsolatban érdemes tisztázni a jogosultsági kérdéseket is:

 

  • kik használhatják,

  • milyen tranzakciókat végezhetnek a kártyával,

  • mennyit költhetnek utaláskor és bankkártyával történő vásárláskor?

 

Ameddig ezeket a kérdéseket nem tisztáztad a cégen belül, addig nem érdemes csomagot választani, hiszen egy jól működő rendszerhez könnyebb lesz számlacsomagot választanod, mint fordítva.

 

5.  Külföldi partnereid vannak? Gondolkodj devizában is!

 

Ha a forint mellett devizaforgalmad is van, például euróban, dollárban, svájci frankban vagy fontban, akkor érdemes olyan csomagot választanod, amely erre is fel van készülve. A devizaforgalmat is támogató számlacsomgok általában drágábbak, mintha csak forint alapú forgalmad lenne, de igénybe vehetsz különböző átutalási és jóváírási kedvezményeket a devizás tranzakcióknál, így összességében akár kisebb összegből is kihozhatod a havi bankköltséget.

 

Ha forintban és devizában is nagyobb forgalmat bonyolítasz, akkor érdemes számolni azzal, hogy akár több számlád is legyen, mivel az átváltás a pénznemek között komoly pluszköltséggel járhat, és lehet, hogy jobban megéri egy forintos és egy devizaszámlát is fenntartani, mintha egy számlán belül kellene fizetned az átváltás költségét. Átváltásnál a gyorsaság is sokat számít, így ha nem szeretnél akár két-három napot is várni a pénzedre, ebből a szempontból is érdemes összehasonlítani a számlacsomagokat.

 

 

6.  Online bankolnál? Válassz e-csomagot!

 

A bankok a számlacsomagoknál a legtöbb esetben megkülönböztetik egymástól a hagyományos és az elektronikus banki ügyintézés lehetőségét. A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a “hagyományos” csomagoknál a számlakivonatot papír alapon is megkapod, ezenkívül a legtöbb ügyintézés is személyesen, a bankfiókban történik. Az elektronikus bankolást kedvelő cégek általában kedvezményesen utalhatnak a netbankot használva, és e-mailben kapják meg a számlakivonatokat is. Ha szeretnéd elkerülni a személyes ügyintézést, akkor érdemes az online megoldásokat támogató csomagok közül választani.

 

7.  Folyamatos értesítés a vállalkozói számla egyenlegről

 

Ha szeretnél folyamatos tájékoztatást kapni arról, hogy éppen hogy áll a pénzforgalmi számlád bankszámla egyenlege, természetesen erre is van lehetőség, ugyanúgy, ahogy a lakossági bankszámláknál is. Kérhetsz tájékoztatást SMS-ben a napi nyitóegyenlegről, illetve minden pénzmozgásról, ami a számlán történik, a bejövő és a kimenő tranzakciókról is. Vannak olyan csomagok, ahol a havidíj már tartalmazza a tájékoztató SMS-eket is, így ezért a szolgáltatásért nem feltétlenül kell pluszban ráfizetned.

 

8. Jogász, könyvelő vagy gyógyszerész vagy? Válassz számlát a hivatásodhoz!

 

A vállalkozói számlacsomagokat kínáló bankok közül a legtöbb testre szabott ajánlatot kínál egy-egy szakma képviselőinek, többek között a jogászoknak, a könyvelőknek vagy a gyógyszerészeknek. A testreszabott bankszámla és a kedvezményes ajánlatok mellett akár kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehetsz ezeknél a számláknál - a Raiffeisen Banknál például tagja lehetsz a Raiffeisen Üzlettárs klubnak. Fontos, hogy ebben az esetben igazolnod kell a megfelelő tevékenységi kört és a kamarai tagságot is.

 

9.  Készülj kérdésekkel, amikor a bankkal tárgyalsz!

 

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy egy vállalkozói számla megnyitása a részedről és a bank részéről is nagyobb idő és energia befektetéssel jár, hiszen több szempontot kell figyelembe venni a választásnál, mint egy lakossági számlánál. Ha már tudod, hogy mit szeretnél, akkor is érdemes feltenni azokat a kérdéseket, amelyekre nem tudod biztosan a választ, mert a szerződés aláírása után sokkal bonyolultabb (és drágább) lesz módosítani a feltételeken.

 

9+1. Biztosan szükséged van vállalkozói számlára?

 

Attól, mert vállalkozó vagy, még nem biztos, hogy kötelező számodra a pénzforgalmi számla fenntartása – alanyi áfamentes egyéni vállalkozóként például elegendő a lakossági bankszámla is, nem kell külön vállalkozói számlát is nyitnod mellé.

 

A következő esetekben kötelező a pénzforgalmi számla: a jogi személyiséggel rendelkező társaságok közül

 

  • közkereseti társaság (kt.),

  • betéti társaság (bt.),

  • korlátolt felelősségű társaság (kft.)

  • és részvénytársaság (rt.).

 

Ezenkívül mindenki másnak, aki köteles megfizetni az általános forgalmi adót (ÁFA), így az ÁFA-s egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek is, ideértve a KATA-s egyéni vállalkozókat is, amennyiben az ÁFA köteles körbe tartoznak.

 

Abban az esetben is szükséged lehet külön pénzforgalmi számlára, ha a törvény szerint nem kötelező, de például vállalkozói hitelt szeretnél felvenni. Ebben az esetben értelemszerűen célszerű különválasztani a vállalkozásfejlesztésre szánt pénzt a személyes vagyontól, még abban az esetben is, ha egyéni vállalkozóként dolgozol.

 


Szeretnél többet megtudni a vállalkozói bankszámlákról? Ebben a cikkben hosszabban írtunk arról, hogy milyen típusú számlacsomagokat kínálnak a bankok!


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!