A CSOK büntetés hatalmas, de nem minden eseteben kell kifizetni

Van menekvés! Ilyenkor kerülhető el a hatalmas CSOK bírság, ha nem teljesítünk

A CSOK büntetés hatalmas, de nem minden eseteben kell kifizetni

Van menekvés! Ilyenkor kerülhető el a hatalmas CSOK bírság, ha nem teljesítünk

Vrazsovits Rita
2022-09-15 Frissítve: 2022-09-14
2022-09-15
29260772

Milliókat kell visszafizetni hatalmas büntetőkamatokkal, ha túl sokat vállaltunk a CSOK megszerzéséért, de azt nem sikerül határidőre teljesítenünk. Ilyenkor sincs azonban minden veszve, mert bizonyos esetekben kérhetjük a határidő kitolását, és a büntetését elengedését is. Megmutatjuk, mikor.

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) jó lehetőség a családoknak, hogy segítségével saját lakáshoz jussanak, de az igénylés előtt érdemes átnézni az összes feltételt, mert ezeknek nemcsak az igénylés pillanatában kell megfelelni, hanem évekkel később is. Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mi történik a támogatással akkor, ha a CSOK-ot tervezett gyermek után vesszük igénybe, de valamilyen oknál fogva végül mégsem születik meg a vállalt számú gyermek.

 

Ha a gyermekvállalás nem vagy csak részben teljesül, akkor a támogatást vissza kell fizetni, mégpedig a következőképpen:

  • A kapott megelőlegező CSOK összegéből ki kell vonni a gyermekvállalás határidejének lejártakor meglévő gyermekek után járó támogatás összegét, vagyis a támogatásnak azt a részét kell visszafizetned, amit a meg nem született gyermek után igényeltél.
  • Amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejártakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összegét vissza kell fizetni.
  • A megelőlegező CSOK összegét a késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a határidő leteltét követő 60 napon belül.

 

A visszafizetésnél számolni kell a késedelmi kamattal is. A 10 millió forintos támogatást az alapkamat ötszörösével számolt késedelmi kamattal kell visszafizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás, más esetekben pedig az alapkamattal (2022. augusztus 31-től 11,75%) számolt késedelmi kamatot kell fizetni. 

 

Fontos, hogy a kamatszámításnál sávosan, az adott időszakban érvényes alapkamatot kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy jelentős különbségek lehetnek az összegek között attól függően, hogy melyik időszakra vonatkozik a büntetés. 2016. május 25-től egészen 2021. július végéig nem ment 1 százalék fölé ez az érték, vagyis erre az időszakra nézve a büntetőkamat mértéke sem magas. 

 

Azóta viszont folyamatosan emelkedik, ami kockázatosabbá teszi az állami támogatás igénylését, illetve a már fennálló támogatási szerződéseket is, hiszen egy esetleges szerződésszegés esetén a mostani időszakra már kétszámjegyű büntetőkamat vonatkozik, szemben a korábbi 1 százalék alattival. A maximális támogatási összeg teljes visszafizetése esetén a büntetőkamat mértéke, az alapkamat ötszöröse már egészen horrorisztikus szám 10 százalék fölötti alapkamatnál.

 

 

Nézzünk meg egy példát: tegyük fel, hogy három gyermeket terveztetek, és erre a célra igényeltetek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást – új lakásnál ez a maximálisan elérhető összeg. Eltelt tíz év, de valamiért az előre vállalt három gyermekből végül csak kettő született meg. Mivel két gyermekre az állam csak 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad, így a fennmaradó 7,4 millió forintot vissza kell fizetni, valamint ezt az összeget terheli a – jelenlegi alapkamat ötszörösével számított – késedelmi kamat is.

 

Ha az állami támogatáson felül igénybe vetted a kamattámogatott hitelt is, de nem felelsz meg a feltételeknek, akkor a kamattámogatást is teljes egészében vissza kell fizetned. A futamidő fennmaradt részében nem veheted igénybe a támogatást, így a lakáshitelt piaci áron, sokkal magasabb kamattal kell tovább fizetned, ami jelentősen megnöveli a törlesztőrészletet. A piaci kamat mértéke a szerződésben meghatározott referenciakamathoz kötött. A kamattámogatás esetén a normál késedelmi kamatmérték az irányadó, amit a kamatos kamatszámítás alapján kell meghatározni.

 

Hasonló helyzetet teremt, ha a vállalt gyermek azért nem születik meg, mert a felek úgy döntenek, hogy elválnak. Ebben az esetben az érintetteknek a támogatást késedelmi kamattal együtt kell visszafizetniük a bíróság által meghatározott részarányban.

 

Ha már megszülettek a vállalt gyermekek, majd a pár a válás mellett dönt, akkor nem mindegy, hogy a 2023-ban is megmaradó CSOK segítségével megvásárolt lakásban maradnak-e a gyermekek vagy sem. Ha a gyerekek kiköltöznek a CSOK-os lakásból, akkor vissza kell fizetni a támogatást, viszont ha a lakásban maradnak az egyik szülővel, akkor nem kell visszafizetni. Ha a gyerekek vegyesen kerülnek elhelyezésre, vagy a válást követően a szülők eladják a CSOK-os ingatlant, akkor is vissza kell fizetni a támogatást.

 

Azt, hogy pontosan mekkora összeget kell visszafizetni, a kormányhivatal határozza meg, hiszen felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek indokolttá és lehetővé teszik a fizetési kötelezettség elengedését részben vagy teljes mértékben.

 

Bizonyos “különös méltánylást érdemlő helyzetekre” való tekintettel öt évre a kormányhivatal felfüggesztheti, valamint részben vagy akár teljesen el is engedheti a visszafizetési kötelezettséget. Ha a vállalt gyermek végül egészségügyi probléma miatt nem születik meg (például meddőség), abban az esetben is vissza kell fizetni a támogatást, de a büntetőkamat nélkül.

 

Különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül, ha a vállalt gyermek azért nem születik meg, mert

  • a pár egyik tagja elhunyt, 
  • a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált és ezért nem tudták vállalni a gyermeket,
  • a gyermek a várandósság 24. betöltött hetét megelőzően halva születik,
  • az első vagy második gyermek valamilyen, a rendeletben megjelölt magasabb családi pótlékra jogosító betegséggel vagy fogyatékossággal születik,
  • a reprodukciós eljárásban való részvétel sikertelen volt,
  • kizáró ok merült fel a reprodukciós eljárás során,
  • egészségügyi kockázat miatt nem javasolt a gyermekvállalás. 

 

Az egészségügyi adatokat a rendelet szerint bizalmasan kell kezelni, azon csak a dátum és a kizáró ok ténye tüntethető fel - más egészségügyi információ nem. 

 

Emellett szintén különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősül az is, ha a támogatás visszafizetése ellehetetlenítené a támogatott személy megélhetését. 

 

Kivételes helyzetben kitolható a gyermekvállalás határideje

Előre vállalt gyermekeknél a házaspárra határidő vonatkozik. Egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermek vállalása esetén nyolc év, három gyermek vállalása, illetve a maximális támogatási összeg igénylése esetén pedig összesen tíz év áll rendelkezésre. Ez az alapeset, de vannak kivételes helyzetek, amikor ezek a határidők meghosszabbíthatók:

  • örökbefogadásnál: ha az eredeti határidő előtt bemutatod a bank felé az örökbefogadásra való alkalmasságot, akkor a határidő két évvel kitolható,
  • orvosi igazolás: ha a házaspár a várandósságnak a gyermekvállalási határidő lejártát megelőzően fennálló tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártát követő 90. napig a hitelintézetnek igazolja. A határidő így a várandósság végéig tolódik ki. 

 

Fontos emellett, hogy ha a CSOK-ból nem kulcsra kész lakást veszel, hanem építkezel, akkor a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt nem a támogatási szerződés megkötéstől kell számítani, hanem a “a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténte napjától”.

 

A lakást csak lakáscélra használhatod

A CSOK-ra vonatkozó törvények rögzítik, hogy azt az ingatlant, amit a CSOK segítségével vásárol a tulajdonos, nem hasznosíthatják a lakáscéltól eltérően, ellenkező esetben vissza kell fizetni a támogatást. Ezekben az esetekben kell visszafizetned a támogatást, késedelmi kamattal együtt:

  • ha lebontják az ingatlant,
  • ha a lakáscéltól eltérő célra használják. Viszont a CSOK kedvezményezett ingatlan már lehet vállalkozás székhelye.
  • megváltozik a támogatott személy lakhelye,
  • átengedik másnak a lakáshasználatot (kiadod albérletbe a lakást),
  • a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés köttetik, kivéve, ha a gyermek vagy gyermekek nevére íratjátok az ingatlant.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!