Jövőre is marad a babaváró

Bejelentette a kormány: megmarad jövőre is a babaváró hitel és a csok

Jövőre is marad a babaváró

Bejelentette a kormány: megmarad jövőre is a babaváró hitel és a csok

Bank360 tartalom
2022-07-30 Frissítve: 2022-12-11
2022-07-30 Frissítve: 2022-12-11
28641296
28718564

A benzinárstop szűkítése után szűkszavú Facebook posztban jelentette be a kormány, hogy jövőre is meghosszabbítja az alábbi családi és lakástámogatásokat:

 

Ezek közül egyedül a babaváró támogatás (hitel) olyan, aminek elvileg az év végével lejárt volna az igényelhetősége. A maximum 10 millió forintos babaváró hitelt gyermek vállalásával lehet felvenni. Ha meghatározott időn belül (5 éven belül) egy gyermek megszületik, akkor a hitel kamatmentessé válik. Ha kettő, akkor 30 százalékát elengedik, ha pedig három, akkor az egészből vissza nem térítendő támogatás lesz.

 

A Facebook-posztban írt otthonteremtési támogatás alatt feltehetően a csokot értik (családi otthonteremtési támogatás). Ennek igénylésére eddig nem volt határidő. Kérdés, hogy a speciális változata, a falusi csok is megmarad-e. Ennek igénylehetőségét a kormány december 31-ig meghosszabbította.  

A csok keretében a vállalt gyerekek számától függően új lakás vásárlására vagy építésére 0,6-10 millió forint, használt lakás vásárlására vagy bővítésére pedig 0,6-2,75 millió forint támogatás kapható. Két gyermektől mindkét esetben 10 millió, háromtól 15 millió forint kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú hitelt is igényelhető. Falusi csoknál a támogatás összege már használt lakásnál is lehet 10 millió forint, aminek legalább a felét bővítésre vagy korszerűsítésre kell fordítani.

A csok mellett a családi adókedvezménynek, az első házasok adókedvezményének és a diplomás gyednek nem volt határideje, de persze ettől még megszüntethette volna ezeket a kormány a költségvetés helyzetére hivatkozva.

 

Az a kormánybejelentésből egyelőre nem derül ki, hogy a felsorolt kedvezmények változatlan feltételekkel maradnak-e meg. Így például a babaváró hitel összege, a csok támogatási összege és a vele együtt igényelhető kedvezményes, fix három százalékos hitel összege és kamata fontos kérdés lehet az érintetteknek.

 

Egyedül a babaváró és a falusi csok az, amelynek a fenntartásához jogszabályt kell módosítani. A többi esetében erre csak akkor van szükség, ha módosítanak a feltételeiken. 

 

Egy olyan család- és lakástámogatás van még, aminek a folytatása kérdéses, ez pedig a lakásfelújítási támogatás (hivatalos nevén otthonfelújítási támogatás). Ennek keretében az év végéig kaphatnak a családosok maximum 3 millió forint támogatást és hatmillió forint kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú hitelt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!