A rezsi emelkedése újra lakásfelújításokra sarkallhatja az embereket

A rezsifrász új lendületet adhat a lakásfelújítási támogatásoknak

A rezsi emelkedése újra lakásfelújításokra sarkallhatja az embereket

A rezsifrász új lendületet adhat a lakásfelújítási támogatásoknak

Tóth Katalin
2022-08-02 Frissítve: 2022-08-16
2022-08-02 Frissítve: 2022-08-16
28705619
28718564

A rezsiemelés bejelentése előtt kicsit lanyhult a lakásfelújítási kedv, de a energiaárak növekedése újra beindíthatja az érdeklődést a lakáskorszerűsítési lehetőségekre, támogatásokra.

 

Az idei harmadik negyedév elején a lakosság lakásfelújítási- és korszerűsítési tervei kissé visszaestek az előző negyedévhez képest, de a korábbiaknál így is erőteljesebbek. A rezsi drasztikus növekedése azonban várhatóan sokakat ösztönöz majd energiatakarékossági beruházásokra. A felújításra készülő családok fele igénybe venne állami támogatást is – derül ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből.

 

 

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások számában 2018 elejétől az idei első negyedévig egyértelmű emelkedő tendencia volt érzékelhető. Ezt a folyamatot a kormányzati támogatások és a kedvezményes hitelkonstrukciók is erősítették. Ugyanakkor az idei második és harmadik negyedévi felmérés eredményei is a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok némi csökkenésére utaltak. 

 

A 2022. júliusi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4 százaléka biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 15,7 százalékuk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve - közel 800 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben. Ez a szám a tavalyinál 100 ezerrel magasabb. 

 

Mivel a felmérés a rezsiszabályok változását bejelentő kormányzati közlés előtt készült, valószínű, hogy elsősorban az energia-hatékonyságot növelő lehetőségek iránt a közeljövőben erősen nőhet az érdeklődés.

 

A felmérés időpontjában a legnépszerűbb cél a fürdőszoba-felújítás, ez iránt 30 százalék érdeklődött. A  fűtési rendszer korszerűsítése viszont már a rezsicsökkentés megkurtítása előtt is 27 százalék terveiben szerepelt, a külső nyílászárók cseréjét minden ötödik, hőszigetelési munkálatok elvégzését, illetve napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítését minden hatodik válaszadó tervezte.

 

Ahogy korábban, úgy most is a családi házak lakói körében a legerőteljesebb a korszerűsítési szándék. A kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak, mintegy harmaduk tervez felújtást, mint a nagyvárosokban lakók, ahol csak alig minden hatodik háztartás gondol erre. 

 

A lakásfelújítást vagy korszerűsítést fontolgató családok 47 százaléka az Otthonfelújítási program által biztosított állami támogatást is igénybe venné. Kiemelkedőan magas arányú a támogatás reménybeli igénybevétele a községekben élők és a 31 év alatti fiatalok esetében. Az állami forrásra számítók átlagosan 2,2 millió forint összegű támogatást vennének fel – a szükséges önerővel együtt így összesen 4,4 millió forint állhat rendelkezésükre.

 

Milyen kedvezményes támogatási vagy hitellehetőségek vannak a lakóingatlan energiaköltségének csökkentésére?

Egyelőre 2022 végéig két olyan állami támogatási program él, amelyből meglévő lakóingatlanok energiafogyasztását lehet csökkenteni. Mindkettőt gyerekesek vehetik igénybe.

 

Az egyik a lakásfelújítási támogatás (hivatalos nevén otthonfelújítási támogatás), amelyben a végrehajtott beruházás 50 százalékára (maximum 3 millió forintra ad az állam vissza nem térítendő támogatást. A fennmaradó részre kedvezményes, fix 3 százalékos hitelt lehet felvenni a bankoktól. A lakásfelújítási támogatás és hitel részleteiről itt olvashatsz, és rögtön ki is tudod kalkulálni a neked megfelelő kölcsön részleteit.

 

A másik lehetőség a falusi csok, amelynek igénybevételét nemrégiben ugyancsak az év végéig hosszabbította meg a kormány. Ezt csak meghatározott kistelepüléseken vehetik igénybe a gyermeket vállalók. Ennek keretében használt lakás vásárlására esetén a támogatás egy része költhető felújításra, bővítésre, ezen belül energiahatékonysági beruházások megvalósítására is. Ennek részleteiről itt olvashatsz, a településlistát pedig itt nézheted meg. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2023-as fenntartását ugyan bejelentette a kormány, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez vonatkozik-e a falusi csok további meghosszabbítására is. 

 

Nemrégiben még igénybe lehetett venni a nagyon kedvezményes, 2,5 százalékos fix kamatú zöld hitelt a kis energiaigényű lakások, házak építésére és vásárlására, de a keret kimerülése miatt ez a lehetőség új igénylőknek már nem él.

 

Az idén tavasszal zárult napelempályázat is nagyon kedvező lehetőséget kínált a lakóingatlanok energiaköltségeinek csökkentésére, de már ez a pályázat sem elérhető új jelentkezőnek, mert a teljes összeget lekötötték.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!