Commerzbank

Végelszámolást rendelt el az MNB a magyar Commerzbanknál

Commerzbank

Végelszámolást rendelt el az MNB a magyar Commerzbanknál

Herman Bernadett
2023-01-18 Frissítve: 2023-01-18
2023-01-18
31211609

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendelte a magyarországi Commerzbank Zrt. végelszámolását, miután visszavonta a hitelintézet tevékenységi engedélyét. A bank állományát ezt megelőzően az Erste Bank Hungary vette át. 

 

Csaknem 30 éves működés után végleg megszűnik a Commerzbank Magyarországon. Az MNB ugyanis határozatában visszavonta a hitelintézet 1993. március 26-án kelt működési engedélyét. Az eljárást maga a pénzintézet kezdeményezte. 

 

A működési engedély visszavonása mellett a bank végelszámolását is elrendelte a hatóság, ezt a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. végzi majd el - a többi MNB által felügyelt intézményhez hasonlóan. 

Az ügyfeleket ez a folyamat már nem érinti, hiszen a vállalati hitelezésben erős Commerzbank állományát az Erste Bank Hungary megvásárolta. A tranzakcióról még 2021 decemberében állapodott meg az Erste Bank Hungary és a Commerzbank frankfurti tulajdonosa.

 

Az Erste és a Commerzbank közötti tényleges állomány átvétel tavaly december elején történt meg. Az ügyfelek azóta az Ersténél bankolnak. A Commerzbank november 30-án teljesítette Magyarországon az utolsó tranzakciókat, utána az Erste Bank átvette a commerzbankos ügyfeleket. Ezzel az Erste Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé vált, piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

 

Az MNB mostani határozata tehát már csak ahhoz szükséges, hogy a kiürült magyar Commerzbank jogilag meg tudjon szűnni a banki licenszének visszavonásával, és az üres cég végelszámolásával. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!