euro forint árfolyam

Esésben a forint, visszatérhet a 400-as euró

euro forint árfolyam

Esésben a forint, visszatérhet a 400-as euró

Herman Bernadett
2023-08-04 Frissítve: 2023-08-03
2023-08-04
34110755

Öt hónapos mélyponton jár a forint árfolyama. A márciusi amerikai és svájci bankválság óta nem volt olyan gyenge a magyar fizetőeszköz, mint az elmúlt napokban. A szakértők szerint ismét eljöhet a 400 forintos euró.

 

A márciusi amerikai és svájci bankválság óta nem volt olyan gyenge a forint, mint augusztus 3-án. Az euró árfolyama 394 forintig ugrott, a dolláré átlépte a 360-as lélektani határt. A magyar fizetőeszköz július közepe óta gyakorlatilag folyamatosan gyengül, bő két hét alatt 15 forinttal drágult az euró a forinthoz képest. 

 

Az árfolyam gyengülését ezúttal nem egy nagy negatív hatású gazdasági vagy politikai történés okozta, mint az orosz-ukrán háború kitörése óta gyakorta. A forintnak összességében nem kedveznek most a nemzetközi hírek. Az Egyesült Államokban például a vártnál jobb munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot. A feszes munkaerőpiac pedig a bérek emelkedésével, az infláció növekedésével járhat, ami végül szigorúbb monetáris politikát eredményezhet. Ez így együttvéve a dollár erősödését hozta, ami rendszerint együtt jár a forint gyengülésével, ahogy ez most is történt. 

 

Ráadásul a szakértők szerint minden adott a forint további árfolyamromlásához. Az OTP elemzési központja szerint olyan időszak jöhet, ahol a spekulánsoknak egyre jobban megéri a forint gyengülésére fogadni - legalábbis rövid távon. Az euró árfolyama ismét 400 forint fölé emelkedhet, a dollár pedig 375 forint körül lesz. Az Equilor Befektetési Zrt. szakértői is borúlátóak a forint következő napjait illetően. A héten a magyar deviza annyit gyengült, hogy március óta minden fontos ellenállási szintet átvitt az euró/forint kurzus. A technikai elemzések alapján - sok spekuláns és alapkezelő ezeket veszi figyelembe - pedig még tovább gyengülhet a forint az euróval szemben. Az Equilor szerint 400-nál húzódik a következő fontos állomás az euró/forint árfolyamban.

euró-forint árfolyam

A jegybank figyeli az árfolyamot

 

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendületlenül kitart amellett, hogy nincs árfolyamcélja, a forint árfolyamát folyamatosan figyeli a jegybank. Tavaly októberben, amikor történelmi mélypontra süllyedt a magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben, az MNB sürgősségi, 5 százalékos kamatemelést hajtott végre, az egynapos betéti tender kamatát hirtelen 18 százalékosra növelte. Ezt a kamatot május óta csökkenti a monetáris tanács havonta 1 százalékponttal, így most 15 százalékos az irányadó ráta. A forint árfolyamára a tartós kamatcsökkentés is hatással van, még ha ez a konkrét jegybanki lépések után közvetlenül nem is érződött az elmúlt három hónapban. Mindez visszafelé is igaz: ha jelentősen tovább gyengülne a forint, az az MNB-t is óvatosabb kamatcsökkentésre késztethetné. 

 

Az is egyre egyértelműbb, hogy a jelenleginél sokkal gyengébb forintnak nem örül az MNB. Egy nemrég publikált tanulmányban arra hívják fel a figyelmet, hogy míg 10-20 évvel ezelőtt a gyenge forint az exporton keresztül valóban támogatta a magyar gazdaságot, jelenleg az inflációt fokozó hatása miatt - főleg az energiahordozók, üzemanyagok áremelkedésén keresztül - már káros hatással van a fogyasztásra és a gazdasági növekedésre.

 

Érdemes arra is emlékeztetni, hogy 2022 késő őszén a pénzpiac és az elemzők túlnyomó többsége 400 forint feletti eurót prognosztizált 2023-ra, és ehhez képest következett be egy jelentős erősödés. Ha tehát az elkövetkező időszakban 400 körülire gyengül a forint, akkor valójában ezt a papírformát hozza, és ami eddig történt, az számított meglepetésnek. Azok jártak jól, akik a sokáig 370 vagy az alatti szinten tudtak eurót vagy dollárt váltani befektetésként vagy a nyári utazáshoz. Aki azonban most indul útnak, annak érezhetően drágább lesz a nyaralása, mint aki már júniusban letudta az idei vakációját.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!