Vállalati kamatstop részletek

Közzétették a vállalati kamatstop végleges feltételeit

Vállalati kamatstop részletek

Közzétették a vállalati kamatstop végleges feltételeit

Bank360 tartalom
2022-10-27 Frissítve: 2023-11-30
2022-10-27 Frissítve: 2023-11-30
30134858

A kis- és középvállalatok hiteleire is kamatstopot vezet be a kormány június végéig, ennek a feltételei szerda éjjel jelentek meg egy kormányrendeletben. Ezt kell tudni a cégeknek nagy megtakarítást jelenti szabályokról. 

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i Kormányinfón jelentette be, hogy november 15-étől a kis- és középvállalkozások hiteleire kamatstopot hirdet a kormány. Ennek részletes szabályozása egy október 26-i kormányrendeletben jelent meg, amely október 27-étől hatályos.  

 

Melyik jogszabály határozza meg a vállalati kamatstop feltételeit?

A Kormány 415/2022. (X. 26.) számú rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében szükséges intézkedésekről.

 

Milyen vállalkozások hiteleire vonatkozik a vállalati kamatstop?

A kis- és középvállalkozásoknak minősülő cégek hiteleire, amelyeknek a futamidőn belül változó a kamatozása. (Az állami kamattámogatású Széchenyi Hitelek jellemzően végig fix kamatozásúak.)

 

Milyen vállalkozások minősülnek kkv-nek?

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény határozza meg azokat az értékhatárokat, létszámkorlátokat, egyéb szempontokat, amelyek alapján eldönthető, hogy egy vállalkozás kkv-e. A törvény szerint az a vállalkozás minősül kkv-nak, amelynek a foglalkoztatotti létszám 250 fő alatt van, az éves nettó árbevétele nem haladja meg az 50 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagy a mérlegfőösszege maximum 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A bevételt az üzleti éve lezárásának napján érvényes hivatalos MNB euró árfolyam alapján kell átszámolni forintról euróra. 

 

Ha egy vállalkozás éves szinten túllépi a létszámkorlátot vagy pénzügyi határértékeket (nettó árbevétel, mérlegfőösszeg), vagy elmarad azoktól, akkor ezért csak abban az esetben veszíti el a kkv minősítést, ha két egymást követő beszámolási időszakban túllépi az adott határértékeket vagy elmarad azoktól.

 

A törvény szerint nem minősül kkv-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése a tőke vagy szavazati joga alapján eléri vagy meghaladja a 25 százalékot.

 

Milyen hitelekre vonatkozik a kamatstop?

KKV-nak a hitelező által üzletszerűen nyújtott, állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel- és kölcsönszerződésre, illetve pénzügyi lízingszerződésre. 

 

Milyen hitelekre nem vonatkozik a vállalati kamatstop?

Devizahitelekre és a kkv-k fizetési számláihoz kapcsolódó hitelkeret-szerződésre.

 

Mikortól meddig él a vállalati kamatstop?

2022. november 15-től 2024. április 1-ig, a kormány 2023. november 30-ai bejelentése alapján

 

Mekkora lehet a maximális alkalmazható referenciakamat a kamatstopos vállalati hiteleknél?

A 2022. november 15. követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes hitelkamatot a kkv-k vállalati kölcsöneinél úgy kell megállapítani, hogy a referenciakamat mértéke a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referenciakamatnál nem lehet magasabb.

 

Mi történik a november 15. előtti kamatfordulójú kkv-hitelekkel?

A kamatstopot ezeknél a hiteleknél június 28-ig visszamenőleg is alkalmazni kell. A rendelet szerint a 2022. november 15. napját megelőző szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatot is úgy kell megállapítani, hogy a referenciakamat mértéke a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referenciakamatnál nem lehet magasabb.

 

Mennyi volt június 28-án a referenciakamat?

A vállalati hiteleknél általában a Budapesti Bankközi Forint Kamatláb (BUBOR) a referenciakamat. Ezt naponta jegyzi és közzéteszi a Magyar Nemzeti Bank. A különböző lejáratokra így alakult 2022. június 28-án a BUBOR:

 

  • 1 havi: 7,32% (a rendelet hatályba lépésének napján, október 27-én: 16,79%)
  • 3 havi: 7,77% (október 27-i: 16,76%)
  • 6 havi: 8,26% (október 27-i: 16,75%)
  • 12 havi: 8,68% (október 27-i: 16,40%)

 

Ki kell-e a fizetni a kamatstop lejárta után az eredeti referenciakamat alapján számolt törlesztőrészlet miatti különbözetet?

A renddelet kimondja, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet a kamatstop alatti időszakban nem teljesített kamat összegével megnövelni.

 

Kell-e jelentkezni a kamatstop igénybevételére, vagy az automatikusan jár az érintett cégeknek?

A rendelet nem ír elő regisztrációs vagy bejelentkezési kötelezettséget, így a kamatstop automatikusan jár az érintett vállalkozásoknak.

 

Milyen tájékoztatást kell adniuk a bankoknak az érintett ügyfeleknek?

A kamat változásáról november 15. utáni kamatforduló esetén a szerződés szerinti fordulónapig kell tájékoztatni a vállalati ügyfeleket, november 15. előtti kamatforduló esetében pedig november 15-ig. A tájékoztatás tartalmát az  általános politikai koordinációért felelős miniszter rendeletben határozhatja meg a bankoknak.

 

Kell-e módosítani az eredeti hitelszerződésen a kamatstop miatt?

A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a  korábbi közjegyzői okirat a  szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!