Június végéig a vállalatoknak is lesz kamatstop

Vállalati kamatstopot vezet be a kormány, jövőre drágább lesz a Széchenyi Hitel

Június végéig a vállalatoknak is lesz kamatstop

Vállalati kamatstopot vezet be a kormány, jövőre drágább lesz a Széchenyi Hitel

Bank360 tartalom
2022-10-22 Frissítve: 2023-05-13
2022-10-22 Frissítve: 2023-05-13
30081344

A kis- és középvállalatok hiteleire kamatstopot vezet be a kormány június végéig, a kedvezményes Széchenyi Hitelek megmaradnak, de januártól 5 százalékra emelik a kamatát. A lakásfelújítási támogatás esetleges folytatásáról még nem született döntés.

 

A Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy november 15-étől a kis- és középvállalkozások hiteleire kamatstopot hirdet a kormány. A már felvett változó kamatozású kölcsönök referenciakamatait a június 28-i szinten fagyasztja be a kormány. Ez az ezeknél a hiteleknél legjellemzőbben használt 3 hónapos BUBOR-nál 7,77 százalék, szemben a jelenlegi 16,69 százalékkal.

 

Ez azt jelenti, hogy azoknál a vállalati hiteleknél, amelyeket a bankok már átáraztak a magasabb BUBOR miatt, visszamenőleg is csak ezt az értéket alkalmazhatják, ha június 28. óta kamatváltoztatás volt. Tehát a fizetendő kamat maximum az akkori BUBOR és a szerződésben meghatározott felár lehet.

 

A november 15. utáni kamatforduló esetében is maximum a június 28-i referenciakamatot lehet alkalmazni a törlesztőrészletek meghatározásánál 2023. június végéig. A kamatstop automatikus lesz, abba nem kell bejelentkeznie az érintett vállalatoknak.

 

Az új, kkv kamatstop rendszere és ideje megegyezik a lakossági jelzáloghiteleknél alkalmazott módszernél.

 

Nagy Márton közlése szerint a kkv-k hiteleinek hozzávetőleg 60 százaléka támogatott, fix kamatozású hitel, ezeket ez a kamatstop nem érinti. 40 százalék körüli a változó kamatozású hitelek aránya, ami megközelíti 2000 milliárdot, 60 ezer kkv-nál.

 

Nagy Márton kijelentette, hogy ezek a hitelek jellemzően hosszabb távú forgóeszköz- és beruházási kölcsönök, és ezeknél nem szabad megengedni a 20 százalék vagy annál magasabb kamatokat. Az MKIK által a kamatstop mellett felvetett hitelmoratóriumról Nagy Márton elmondta, ezeket alternatívának tekintik, és ezek közül most a kamatstopot tartják indokoltnak bevezetni.

 

Nagy Márton azt is bejelentette, hogy a jelenleg élő kedvezményes Széchenyi Kártya Program 2023-tól is fennmarad. Január elsejétől azonban ezeknek a kedvezményes kamatozású hiteleknek a kamata a jelenlegi, maximum 3,5 százalékról 5 százalékra nő. Ez az új kölcsönöknél él majd, az év végéig felvett fix kamatozású Széchenyi Hitelek kamata a jelenlegi marad. Az 5 százalékos kamat június végéig garantált, azt követően az akkori helyzetnek megfelelően döntenek a hitelprogram folytatásáról és a kamat mértékéről.

 

A miniszter azt is bejelentette, hogy a Széchenyi Kártya Program pénzügyi termékei közül jövőre 6 fog megmaradni: a beruházási, forgóeszköz, folyószámla- és mikrohitel, valamint az Agrár és Turizmus Kártya.

 

Nagy Márton azt is bejelentette, hogy módosítani akarják a bankadót olyan módon, hogy a többet hitelező bankoknak kevesebbet kelljen fizetni, mint a kevesebbet hitelezőknek.

 

Egy hónapon belül döntenek a lakásfelújítási támogatás sorsáról

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy az év végével lejáró lakásfelújítási támogatás esetleges meghosszabbításáról egyelőre nincs döntés. Csak azt biztos, hogy a családtámogatásokon nem kíván spórolni a kormány. Egy hónapon belül születhetnek döntések ennek részleteiről.

 

Október végéig lehet majd betáplálós napelemengedélyt kérni

A Kormányinfón elhangzottak szerint hétfőn jelenhet meg az a kormányrendelet, amely a napelemek engedélyeztetését, a megtermelt áram rendszerbe táplálási lehetőségét szabályozza újra. Október 31-ig lesz lehetőség erre az igénybejelentéseknél, onnantól az áramszolgáltatók az új jelentkezőknek egyelőre nem fogják lehetővé tenni a megtermelt, de saját célra fel nem használt áram betáplását. A közlés szerint jelenleg 3000 megawatt működő napenergia-termelés van, és 2026-ig további több mint 5000 megawatt előjegyzés.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!