Vidéki Airbnb: több vele a macera, de jobban is lehet keresni

A falusi Airbnb jó menedék lehet a pénzünknek

Vidéki Airbnb: több vele a macera, de jobban is lehet keresni

A falusi Airbnb jó menedék lehet a pénzünknek

Tóth Katalin
2022-08-26 Frissítve: 2022-09-15
2022-08-26 Frissítve: 2022-09-15
29025974
28718564

Amikor kétszámjegyű az infláció és a forint makacsul visszatér a 410 körüli euróárfolyamra, kiadható ingatlanba fektetni jó megoldás lehet arra, hogy megőrizzük a pénzünk értékét. Rövidtávra ingatlant kiadni pedig újra jó üzlet lehet, ahogyan magunk mögött hagytuk a járványt. 

 

A turizmusba kezd visszatérni az élet, és ugyan sokan most bepótolják a covid miatt elmaradt külföldi utazásaikat, de hazai vendéglátók sem panaszkodhatnak. A magyarok közül sokan választják a belföldi úticélokat, és az általános spórolás miatt ez még inkább így lehet majd, ahogy azt a covid alatt tették másféle kényszerből. Ezért érdemes meggondolni a hazai szállásadást, mint jövedelemtermelő tevékenységet. Szakértők szerint a rövid távú bérbeadás évente 60-80 százalékkal nagyobb bevételt is hozhat, mint a hosszú távú kiadás, ha jó helyen van az ingatlan, és jól menedzselik. 

 

Két éve még igaz volt, hogy míg Budapest belvárosában 3-4 százalék volt a bérleti hozam, a külsőbb kerületekben és vidéken viszont ez akár 5-7 százalék is lehetett. A hozamok azóta csökkentek, de még mindig igaz, hogy az ingatlanárak között sokkal nagyobb a különbség például Budapest és egy kisváros vagy falu között, mint amekkora különbség a bérleti díjak között. 

 

Ilyenkor érdemes alaposan körülnézni, és olyan ingatlant keresni, amely még nincs túlárazva. A belföldi turizmus továbbra is élénk, olyan helyeken is, ahol nem tömegek nyaralnak, de minden évszakban érdemes ellátogatni oda. Ilyenek például Hollókő, Bakonybél, a Szilvásvárad szomszédságában fekvő Bélapátfalva, vagy a nyári szezonban a Tisza-tó környéke. Tavasszal az egyik idegenforgalmilag frekventált faluban jártunk, vacsoraidőben a helyi éttermek közül egyikben sem volt asztal, tehát a turisták továbbra is jelen vannak - mondta el civilben szerzett tapasztalatait egy ingatlanszakértő. 

 

Balatonon egy kétgyerekes család egyheti nyaralása bőven belekerül 1,5 millió forintba, Hollókőn egy kiadó házban ellátás nélkül 240 ezer forintból is kijönne a család. Más környékeken olcsóbban lehet kivenni egy házat, mint a Balatonon egy 20 négyzetméteres szobát. 

 

Ingatlanos hirdetésekben találhatunk házakat az említett falvakban 20 és 40 millió között, amelyek némi felújításra szorulnak, de akár 2-3 szobát, van mini apartmant is ki lehet bennük alakítani, amelyek egyenként 20 ezerért kiadhatóak éjszakánként. Az Ingatlannet.hu-n is találtunk például ígéretes hollókői ingatlanokat, ehhez azonban szerencse is kell. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kistelepüléseken kevés ingatlan van, így nem lesz mindig a piacon pont olyan, amilyet keresünk, türelem is kell hozzá.  

 

Ha egy házban legalább egy szobát/apartmant az év felében, 25 hétre ki lehet adni az Airbnb-n, a Booking.com-on vagy a Szállás.hu-n keresztül 20 ezer forintért éjszakánként (ez két vendéget jelent egy szobában), akkor az évi 3,5 millió forint körüli bevétel. Megnéztünk azonban néhány szállást, és több helyen 4-6 személyt tudnak elszállásolni, szeptember-októberben már csak egy-két éjszakára van szabad szoba, tehát a bevétel ennek több mint a kétszerese is lehet. Mindenesetre jóval nagyobb, mint ha kiadunk egy 40 milliós városi panellakást hosszútávra, évi 9 vagy 12 hónapra 1,6-2 millióért.  

 

Természetesen számolnunk kell az adókkal, a takarítással, amelyek jóval többe kerülnek mint egy hosszú távra kiadott lakásnál, a vásárláskor illetékkel és ügyvédi költséggel, körülbelül évi 0,5 százalék amortizációval. De így is bőven az átlag bérleti hozam felett kereshetünk, és akkor még nem számoltunk az ingatlan értéknövekedésével. 

 

Tapasztalt Airbnb lakáskiadók azért felhívják a figyelmet néhány kockázatra is. Például arra, hogy kifoghatunk kitartóan ellenséges szomszédokat, akiknek nem tetszik a vendégjárás, esetleg tesznek is ellene. Lehetnek olyan önkormányzatok, ahol a jövőben szigorítani fogják a rövid távú lakáskiadást, sok helyen már erős konkurencia is van, nem könnyű bekerülni a legnépszerűbb szállások közé. 

 

Ezen kívül nekünk vagy egy általunk megbízottnak állandóan készenlétben kell lennünk, hogy intézkedjünk, ha betörik egy üveg vagy folyik a csap, plusz a folyamatos vendégváltásokat is menedzselni kell valakinek. És jó ha valaki szeret emberekkel foglalkozni, mert ha magunk kommunikálunk, például emailezünk a vendégekkel, akkor állandóan készenlétben kell lennünk. Városokban megbízhatunk ezzel profi ingatlanmenedzsment cégeket is, ami viszont némileg rontja a hozamot.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!