Kamatfigyelő márciusi hitelkamatok

A kamatplafon lebetonozta a lakáshiteleket, máshol vagdalnak a bankok

Kamatfigyelő márciusi hitelkamatok

A kamatplafon lebetonozta a lakáshiteleket, máshol vagdalnak a bankok

Vrazsovits Rita
2024-03-05 Frissítve: 2024-03-04
2024-03-05
37770499

Csökkennek a hitelkamatok, de nem mindenhol és nem feltétlenül azoknál a kölcsönöknél, ahol azt sokan várnák. A kamatplafonban érintett lakáshitelek kamataihoz nem igazán nyúltak hozzá a bankok, vagy ha igen, akkor felfelé, a kamatplafonon még belül maradva történt módosítás. A jobb személyi kölcsönök viszont egyre közelebb kerülnek a néhány évvel ezelőtt megszokott ajánlatokhoz - derül ki a Bank360 március eleji Kamatfigyeljéből. 

 

Ismét 10 százalék alatt van a jegybanki alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank február 27-én 100 bázispontos csökkentésről döntött, 10-ről 9 százalékra mérsékelve az irányadó kamatot. Arra azonban még várnunk kell, hogy ez a lakossági hitelek árazásában is érdemben megjelenjen. Több hitelintézet módosított a feltételein február végén vagy március első napján, ám ezek a változtatások nem érintették a lakáscélú jelzáloghitelek kamatait. Azokat továbbra is a januártól 7,3 százalékos THM-re csökkent önkéntes kamatplafon horgonyozza le, így azoknak, akik ennél olcsóbb hitelekre várva halogatják az ingatlanvásárlást, még várniuk kell, és az elkövetkező hónapokban nagy változásra nem is számíthatnak. 

 

A szabad felhasználású személyi hitelek és jelzáloghitelek ára ellenben csökkent néhány banknál. A hitelintézetek közötti különbségek különösen az előbbinél egyre szembetűnőbbek, már egy kisebb összegű kölcsön esetén is jelentős összeget spórolhatunk meg, ha az aktuálisan legkedvezőbb hitelajánlatok közül választunk.  

 

Egyre közelednek a személyi kölcsönök a 10 százalékos határhoz

 

Február 28-tól módosított a személyi kölcsön kamatán a Raiffeisen Bank. A standard kamat egy százalékponttal, 19,99 százalékról 18,99 százalékra csökkent, a magasabb jövedelemhez kötött kölcsön azonban még ennél is nagyobb mértékben, 1,40 százalékponttal lett olcsóbb. Ez azt jelenti, hogy havi 450 ezer forint nettó jövedelem igazolásával akár 11,99 százalékos ügyleti kamattal igényelhetünk szabad felhasználású személyi kölcsönt. A hitelkiváltó személyi hitelek kamata is csökkent 0,40 százalékponttal, legalább 300 ezer forintos jövedelemmel már 12,99 százalékos kamattal érhető el ez a típusú kölcsön. 

 

Az OTP Bank minimális módosított hajtott végre a személyi hiteleknél, az viszont emelés volt. A lakásfelújítási célra igénybe vehető személyi kölcsön 6,1 és 7,1 millió forint közötti hitelösszeg igénylése esetén fél százalékponttal lett drágább, így 15,49 százalékos ügyleti kamattal vehető igénybe. 

 

Emelte a fogyasztóbarát személyi hitel kamatát is, a felvett hitelösszegtől függően 0,50 és 0,67 százalékponttal. Így 2-6,1 millió forintos hitelösszeg között 16,31 százalék, 6,1-7,1 millió forint között pedig 15,99 százalék az ügyleti kamat

 

A jelzáloghitelek közül azok lettek olcsóbbak, amelyeket nem érint a kamatplafon

 

CIB Bank a jelzáloghitelek zöménél kamatot csökkentett, néhány konstrukciónál azonban a kamat emelését tette közzé, még ezeknél is bőven belül maradt a jelenleg 7,3 százalékos önkéntes kamatplafonon - ami valójában a teljes hiteldíj mutatóra, vagyis a THM-re vonatkozik. A futamidő végéig fix kamatozású, lakáscélú hitel kamata 0,10, illetve 0,40 százalékkal lett drágább, függően az igazolt jövedelemtől, így 6,79 és 6,89 százalékos ügyleti kamattal igényelhetőek a CIB lakáskölcsönei.

 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatán ellenben nagyot csökkentett a CIB Bank, a módosítás mértéke meghaladta a fix kamatozású konstrukcióknál az egy százalékpontot, de volt, ahol 1,5 százalékpontot is. Ennek köszönhetően akár 7,99 százalékos kamattal is igényelhetünk szabad felhasználású jelzáloghitelt, a korábbi 9-10 százalékos kamat helyett. Hasonló mértékben csökkentek a hitelkiváltásra kínált jelzáloghitelek kamatai is.

 

A fix kamatozású hitelek mellett a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamatát is csökkentette a CIB, átlagosan 1 százalékpont körüli mértékben. 

 

K&H Bank nem a kamatokon változtatott, hanem a minimum igényelhető hitelösszegen módosított. A zöld lakáshitel, illetve a fogyasztóbarát lakáshitel esetében is minimum 4 millió forint az igényelhető hitelösszeg, a korábbi 2 millió helyett.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!