Sok külföldi betétesnek küld kártalanítást az OBA

A Sberbank helyett 147 milliárdot fizet ki az OBA, Afrikába is megy pénz

Sok külföldi betétesnek küld kártalanítást az OBA

A Sberbank helyett 147 milliárdot fizet ki az OBA, Afrikába is megy pénz

Bank360 tartalom
2022-03-12 Frissítve: 2022-03-11
2022-03-12
19645459

Tíz nap alatt csaknem 147 milliárd forinthoz juthat hozzá az a több mint 65 ezer ügyfél, akinek a Sberbank becsődölése miatt kártalanítást fizet a betétbiztosítási alap. A kifizetések már megkezdődtek postán és a Takarékbank fiókjain keresztül.

 

Közzétette az Országos Betétbiztosítási Alap, hogy hány ügyfélnek kell kártalanítást fizetnie a Sberbank bezárása miatt. Összesen 65158-an kapják meg a beragadt betétjeiket 100 ezer eurós értékig, azaz bő 38 millió forintig. Az OBA-nak összesen 146,8 milliárd forintot kell kifizetnie. Az összeghez a kártalanítás indításától számítva 10 napon belül hozzájuthatnak az ügyfelek. Az érintettek közül több mint 54 ezer a magánszemélyek, és mintegy 11 ezer cégnek is ott maradt a pénze a Sberbankban. A legtöbben budapestiek vagy Pest megyeiek. A magánszemélyeknek mintegy 85 milliárd forint jár vissza, míg a cégeknek csaknem 62 milliárd.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A kifizetések már megkezdődtek. Postán kapják meg a pénzüket 2,5 millió forintos betétösszegig az ügyfelek. Kétszázezerig kiviszi nekik a postás, e fölött be kell menniük a pénzért a kijelölt postahivatalokba. A postán keresztül 41 ezer ügyfél kapja meg a pénzt. Közöttük eddig 11,5 milliárd forintot osztott szét az OBA. Őket a betétjük után teljes összegében kártalanítják.

 

A 2,5 millió forint feletti betétű magánszemély károsultak és a 20 ezer forint feletti cégek, egyéb szervezetek a Takarékbank fiókjaiban rendelkezhetek az összeg sorsáról. Csaknem 13 ezer cégnek és magánszemélynek kell így intéznie a kártalanítást. Nekik eddig már összesen 100,4 milliárd forint osztott ki az OBA a betétjeik alapján. Közvetlen banki átutalással mintegy 1700 károsultnak jut 8,8 milliárd forint az eddig elosztásból. AZ OBA-nak a világ összes földrészére utalnia kell pénzt, mert a Sberbanknak sok külföldi magánszemély és cég is betétese volt, így Ausztráliába ugyanúgy megy majd kártalanítás, mint Afrika több országába.

 

Az OBA március 18-ig mindenki számára elérhetővé teszi a kártalanításhoz való hozzáférést. Ennek módjáról részletesen itt írtunk. Arról pedig itt, hogy mit kell tennie annak, akinek hitele van a Sberbanknál. Az OBA azt javasolja, hogy a zökkenőmentes kiszolgálás érdekében a Takarékbank fiókjaiba ábécésorrenben menjenek be az ügyfelek az elkövetkező munkanapokon az ebben a cikkben részletezettek szerint.

 

Akinek a Takarékbankban intézik a kártalanítását, annak szüksége lesz egy új számlára is. Ezt megnyithatja ott is, vagy már eleve úgy megy oda, hogy nyitott egyet másik banknál. Érdemes előre előtt szétnézni a bankok számlaajánlatai között, mert ezzel sokat spórolhat, és most akár még pénzt is kereshet magának és az ismerőseinek is. Az a sberbankos ügyfél, aki nemcsak lakossági, hanem cégek számlát is kénytelen most keresni, szintén össze tudja hasonlítani a vállalati bankszámlák kínálatát. A kisvállalkozásoknak pedig speciális csomagokat is kínálnak a bankok.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!