babaváró hitel terhesség

Babaváró hitel: csökken a büntetés, a 30-asoknak érdemes várni a nagy hajrá előtt

babaváró hitel terhesség

Babaváró hitel: csökken a büntetés, a 30-asoknak érdemes várni a nagy hajrá előtt

Vrazsovits Rita
2023-06-29 Frissítve: 2023-07-24
2023-06-29 Frissítve: 2023-07-24
33560492

A még mindig magas büntetőkamat hamarosan jelentősen csökkenhet, ezért a babaváró hitelért hajrázó harmincasoknak érdemes várni egy-két hónapot, mielőtt az év végi első kapuzárás előtt még akár terhesség nélkül is benyújtják az igénylésüket.

 

Hiába indult csökkenésnek két hónappal ezelőtt az irányadó kamat, a babaváró hiteleseknek továbbra is magas, közel 6 millió forintos büntetéssel kell számolnia abban az esetben, ha nem teljesítik a gyermekvállalás feltételeit, esetleg a futamidő alatt elválnak vagy úgy döntenek, hogy külföldre költöznek. Júliustól ismét emelkedik a büntetőkamatot meghatározó referenciamutató, de csak kis mértékben, 9,02 százalékról 9,07 százalékra. A babaváró hitel referenciakamata decemberben érte el a csúcsot 10,64 százalékkal, ez a januári igénylők ügyleti kamatát határozta meg. Ők nagyon kevesen voltak, a program jövőjének a bizonytalansága ugyanis előrehozott keresletet generált tavaly év végén, és aki csak tehette, decemberben adta be az igénylést, félve attól, hogy a programot nem hosszabbítja meg a kormány. Ez a kiugrás jól látható a megkötött babaváró szerződések számán is.

 

 

December óta a támogatási program csak önmaga árnyéka, amit jelentősen befolyásol a lakáshitelpiac beszakadása is. Mivel a felvett babaváró hitelek többségét lakáscélra fordítják az igénylők, a kevesebb lakáshitel kevesebb babavárót is jelent, hiába ajándék a 20 százalék feletti infláció mellett a kamatmentes kölcsön. A két kölcsöntípus az elmúlt években sokszor együtt mozgott, bár mindekettő esetében voltak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor speciális okok miatt elvált egymástól a keresletük.

 

 

A magas büntetőkamat is eltántorítja az igénylőket

 

A kamatok emelkedése az állami támogatásokat sem kerülte el. Bár a feltételek teljesítése esetén az ilyen kölcsönöket felvevőknek ezzel nem kell foglalkozniuk, az igénylés előtt mégis érdemes megnézni, hogy a kamatmentes törlesztés mögött mekkora az ügyleti kamat, ami bekerül a szerződésbe. Ez határozza meg ugyanis azt az összeget, amit a feltételek nem teljesítése esetén vissza kell fizetni az államnak, majd a továbbiakban fizetendő kamatot is. A program 2019-es indulása óta sokszorosára emelkedett a referenciakamat, ebből fakadóan pedig a fizetendő büntetés is.

 

 

A június elején közzétett referenciakamat 9,07 százalék, így júliusban a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 12,79 százalék lesz azoknak, akik felveszik a kölcsönt. Így továbbra is 5,7 millió forintnál is magasabb lenne az az összeg, amit a szerződéskötéstől számítva öt év múlva vissza kellene fizetni abban az esetben, ha nem születne meg a vállalt gyermek. A hátralévő tartozást ezután emelt kamattal - referenciakamat 130 százaléka plusz 4 százalék - kellene tovább fizetni, ami a gyakorlatban azt jelentené a jelenleg érvényes kamatok alapján, hogy az eredetileg 46 ezer forint körüli havi törlesztőrészlet 110 ezer forint fölé emelkedne egyik hónapról a másikra.

 

A 30-asok a kamatcsökkenésben bízhatnak, de már nem sokáig

 

A babaváró hitelt jelentősen átszabja a kormány 2024-től. Bár a pontos részletszabályok még nem ismertek, az biztos, hogy jelentősen szűkül azoknak a házaspároknak a köre, akik jogosultak lesznek a kölcsönre, miközben annak maximális összege 10 millióról 11-re nő. Az előzetes tervek alapján 2025-től már csak a 30 év alatti nők vehetnék fel a kölcsönt, 2024-ben pedig - egyfajta átmeneti időszakként - a 30 és 40 év közötti nőknek igazolniuk kell majd a terhességüket ahhoz, hogy még beadhassák a hitelkérelmet. 

 

Ez most ismét megdobhatja az igénylők számát, hiszen már csak fél évig lesz elérhető a program a jelenlegi feltételek szerint. Bár kevés az idő, érdemes lehet várni az igényléssel egy-két hónapot azoknak a pároknak, akik 2024-től már kiszorulnának a programból, vagy nem akarják vállalni annak szigorodó feltételeit. A jegybank ugyanis folyamatos kamatcsökkentésre rendezkedett be, ami már megmutatkozik a babaváró hitel referenciakamatában is. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett Magyar Államkötvény aukciók eredményei alapján júliusban jóval 9 százalék alatt lehet az ügyleti kamatot meghatározó referenciamutató, ami az augusztusi igénylőknek jó hír. Ez a következő hónapokban pedig még tovább is csökkenhet, a június közepén meghirdetett aukció után kalkulált átlaghozam már 8 százalék alá is benézett. 

 

A babaváró szigorításával arra próbálják rávenni a házaspárokat, hogy ne tolják ki a gyermekvállalást. A babaváró hitel és a csok módosításával ugyanakkor a kormány abban is bízik, hogy az állami családtámogatásoktól jövőre már elesők előrehozzák a lakásvásárlást, ezzel élénkítve a jelenleg haldokló lakáshitelpiacot is. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!