Változnak a babaváró hitel és a csok feltételei

Hajrá a megszűnő CSOK-ért és a lazább babaváróért: ezek a feltételek

Változnak a babaváró hitel és a csok feltételei

Hajrá a megszűnő CSOK-ért és a lazább babaváróért: ezek a feltételek

Bank360 tartalom
2023-06-22 Frissítve: 2023-07-28
2023-06-22 Frissítve: 2023-07-28
33510011

Fél évük maradt maradt a családoknak arra, hogy gyermekvállalás fejében még felvegyék a CSOK-ot, az ahhoz járó kedvezményes lakáshitelt és a jelenlegi feltételek szerinti babaváró hitelt. Összefoglaltuk, mit kell ehhez teljesíteni, és milyen lehetőségek maradnak meg 2024-től.

 

Teljesen átszabja a kormány a legnagyobb családtámogatásokat 2024-től. A Kormányinfón bejelentett módosítások szerint teljesen megszűnik a CSOK, aminek csak a preferált kistelepüléseken felvehető falusi CSOK változata marad meg. A babaváró támogatás igénylési lehetősége is szűkül januártól, 2025-től pedig már csak azoknak jár majd, ahol a házaspár nő tagja 30 év alatti. 

 

A bejelentés nyomán várhatóan nagy hajrá indul az év végéig a CSOK-ért és a még lazább feltételű babaváróért. Összefoglaljuk, mit kell ehhez teljesíteni, és mi változik 2024-től.

 

Átmeneti időszak hitelemeléssel

A babaváró hitel esetében három fontos változást vezetnek be 2024-től:

  • a maximális hitelösszeg 10 millióról 11 millió forintra nő,
  • egyéves átmenet után csak a 30 év alatti anyák igényelhetnek a párjukkal együtt,
  • 2024. január 1-től 2025. január 1-ig még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lesznek a babaváróra, ha igazolják a várandósságukat. 

 

Jelenleg a babaváró hitelnél 40 év a felső korhatár, de ez csak a feleségre vonatkozik, a férj lehet ennél idősebb. Az igényléshez legalább három éves folytonos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni legalább a házaspár egyik tagjának, emellett a választott banknál is hitelképesnek kell lenni. A várandósság jelenleg nem feltétele az igénylésnek, a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt öt éve van teljesíteni a házaspárnak. A jövőre tervezett átmeneti időszakban ez jelentősen megváltozna a 30-40 év közötti igénylőknél, ők már nem fogják tudni kihasználni az öt éves türelmi időszakot. Akik tehát még a várandósság igazolása nélkül akarnak (tudnak) babavárót felvenni, ha a feleség 30 év feletti, akkor azoknak ezt még az idén meg kell tenniük. 

 

A maximálisan felvehető hitelösszeg egymilliós növekedése jó hír az igénylőknek, de csak részben kompenzálja a támogatás értékvesztését, ami a magas infláció és az ingatlanárak emelkedése miatt következett be. (Sok igénylő lakásvásárláshoz vagy -építéshez veszi fel a babavárót, amit részben a lakáshitelhez is használhatnak önerőként.) A magasabb kölcsönösszeg a törlesztési feltételeket is befolyásolhatja majd. Jelenleg a maximum 10 millió forint, a futamidő pedig 20 év, és a havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszakában nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. Ez azonban a hitelösszeg emelkedésével várhatóan változni fog. 11 millió forintos kamatmentes hitellel és 20 éves futamidővel számolva ugyan a törlesztőrészlet 46 ezer forint körül alakulna, ehhez azonban hozzáadódik a kezességvállalási díj is, ami a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka. Ezzel a tétellel is számolva a megemelt hitelösszeg felvételével valamivel 50 ezer forint felett alakulna az induló havi törlesztőrészlet.

 

A hagyományos CSOK véget ér, csak a falusi CSOK marad

A másik nagy támogatási forma, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételei a babavárónál sokkal jobban szigorodnak 2024-től. Az alap CSOK teljesen megszűnik január 1-től. A mostani bejelentés ugyan arról szólt, hogy a városi CSOK szűnik meg, de érdemes arra emlékeztetni, hogy a jövőre is megmaradó falusi CSOK-ot nem lehet felvenni minden olyan településen, amely nem város. A falusi CSOK-ot ugyanis 2630 kistelepülésen lehet csak felvenni. A CSOK megszűnése tehát a városlakókon túl azokat is érinti majd, akik gazdagabb, a listán nem szereplő településen élnek. A Kormányinfón ugyanakkor azt is bejelentették, hogy az 5000 lakosúnál nagyobb településekre majd egy új támogatási formát dolgoznak ki. Ebből az is következhet, hogy a falusi csok jogosultsági körét kiterjesztik valamennyi, 5000 lakosúnál kisebb településre. Ezt a kérdést majd az új jogszabályok tisztázhatják.

 

A CSOK igényléséhez legalább fél éves tb-jogviszonyt kell igazolni, a falusi csoknál azonban ez szigorúbb, a magasabb támogatási összeg miatt legalább egy évre van szükség. Az igénylés időpontjában a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie abban az esetben, ha még nem születtek meg a vállalt gyermekek. Ha már nem tervez több gyermeket a pár, akkor nincs életkori megkötés, de a gyerekeknek a CSOK-ból vásárolt vagy korszerűsített ingatlanban kell élnie a szülőkkel együtt - ettől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni. 

 

A vissza nem térítendő CSOK támogatás mellé kamattámogatott jelzáloghitelt is lehet igényelni, két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot. A lakáshitel kamata mindössze 3 százalék a kamattámogatás időszakában. Ha falusi CSOK mellé igényeljük a hitelt, akkor bővítésre és korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a felét lehet felvenni. 

 

A vissza nem térítendő támogatás összege a hagyományos CSOK-nál használt lakásra

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint. 

 

Újépítésű lakásoknál és a falusi CSOK-os igényléseknél ennél magasabb támogatási összeg vehető igénybe:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

 

A 2024-től is megmaradó falusi CSOK feltételei kedvezőbbé válnak jövőre. Egy gyerekre az eddigi 600 ezer forint helyett 1 millió forint, két gyerekre 2,6 millió helyett 4 millió, három gyerekre pedig 10 millió helyett 15 millió forint támogatást lehet igényelni lakóingatlan vásárlásánál vagy építésénél. Ingatlan korszerűsítésére ennek az összegnek a fele igényelhető. Az áfakedvezmény 5 millió forintos keretösszegig megmarad.

 

A kormányzati bejelentésen nem volt szó a CSOK-hoz és falusi CSOK-hoz igényelhető kedvezményes hitel sorsáról, de feltételezhető, hogy ez a CSOK esetében azzal együtt megszűnik, a falusi CSOK-nál pedig megmarad. Így azok, akik 2024-től nem lesznek jogosultak a falusi CSOK-ra, kénytelenek lesznek jóval drágább, piaci kamatozású lakáshitelt felvenni. Legfeljebb annyi jó hírt lehet nekik mondani, hogy addigra a mostaninál valamivel lejjebb mehetnek ezek kamatai.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!