babaváró hitel csok

Véget ér a CSOK, szigorítja a babaváró feltételeit a kormány

babaváró hitel csok

Véget ér a CSOK, szigorítja a babaváró feltételeit a kormány

Herman Bernadett
2023-06-22 Frissítve: 2023-07-20
2023-06-22 Frissítve: 2023-07-20
33509993

Szigorít a családtámogatásokon a kormány. A babaváró hitel csak 30 év alatti nőknek jár majd, a CSOK-ból csupán a falusi változat marad meg a jövőben, az viszont jobb lesz. Az új szabályok 2024-től élnek, és a babavárónál lesz egy év átmenet.  

 

A fiatal nők gyerekvállalását kívánja ösztönözni a kormány, ezért változtat a Babaváró hitel feltételein - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ezzel indokolta a kormány döntését, amely szerint 2024-től durván szigorodnak a támogatás feltételei. Csak azok a házaspárok vehetik majd fel a kamatmentes hitelt, ahol a házaspár nő tagja 30 év alatti. 

 

Átmeneti időszak hitelemeléssel

 

A babavárónál viszont lesz egy átmeneti időszak 2024. január 1-től 2025. január 1-ig. Ez idő alatt a 30-40 év közötti nők is jogosultak lehetnek a babaváróra, ha igazolják a várandósságukat. A hitel maximális összege ugyanakkor 10 millióról 11 millió forintra emelkedik. 

 

Jelenleg 40 év a felső korhatár a babaváró hitelnél, de ez csak a feleségre vonatkozik, a férj lehet ennél idősebb. A maximálisan felvehető hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő pedig 20 év. Az igényléshez legalább három éves folytonos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni a házaspár egyik tagjának, emellett a választott banknál is hitelképesnek kell lenni. A várandósság jelenleg nem feltétele az igénylésnek, ezt a feltételt öt éve van teljesíteni a házaspárnak. A jövőre tervezett átmeneti időszakban ez jelentősen megváltozna a 30-40 év közötti igénylőknél, ők már nem fogják tudni kihasználni az öt éves türelmi időszakot. 

 

A havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszakában nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, ami a hitelösszeg emelkedésével várhatóan változni fog. 11 millió forintos kamatmentes hitellel és 20 éves futamidővel számolva ugyan a törlesztőrészlet 46 ezer forint körül alakulna, ehhez azonban hozzáadódik a kezességvállalási díj is, ami a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka. Ezzel a tétellel is számolva a megemelt hitelösszeg felvételével valamivel 50 ezer forint felett alakulna az induló havi törlesztőrészlet.

 

A hagyományos CSOK véget ér, csak a falusi CSOK marad

 

A másik nagy támogatási forma, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételei is szigorodnak. A városi CSOK megszűnik 2024-től, a falusi CSOK feltételei viszont kedvezőbbek lesznek. Egy gyerekre az eddigi 600 ezer forint helyett 1 millió forint, két gyerekre 2,6 millió helyett 4 millió, három gyerekre pedig 10 millió helyett 15 millió forint támogatást lehet igényelni lakóingatlan vásárlásánál, építésénél. Ingatlan korszerűsítésére ennek az összegnek a fele igényelhető. Az áfakedvezmény 5 millió forintos keretösszegig megmarad. 

 

Az alapkonstrukció, a városi CSOK megszüntetését Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy a hitelezés visszaesett, emiatt nem volt rá akkora igény a városokban, hiszen önerőként használták a támogatást a lakáshitelekhez. Gulyás azt ígérte, hogy az 5000 lakos feletti településeken élőknek a számukra megszűnő CSOK helyett új családtámogatási rendszert dolgoznak ki jövőre. Ezzel a szaktárca foglalkozik majd. 

 

A CSOK igényléséhez legalább fél éves tb-jogviszonyt kell igazolni, a falusi csoknál azonban ez szigorúbb, a magasabb támogatási összeg miatt legalább egy évre van szükség. Az igénylés időpontjában a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie abban az esetben, ha még nem születtek meg a vállalt gyermekek. Ha már nem tervez több gyermeket a pár, akkor nincs életkori megkötés, de a gyerekeknek a CSOK-ból vásárolt vagy korszerűsített ingatlanban kell élnie a szülőkkel együtt - ettől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni. 

 

A vissza nem térítendő CSOK támogatás mellé kamattámogatott jelzáloghitelt is lehet igényelni, két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot. A lakáshitel kamata mindössze 3 százalék a kamattámogatás időszakában. Ha falusi csok mellé igényeljük a hitelt, akkor bővítésre és korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a felét lehet felvenni. Arról még nincs információ, hogy a csok mellé felvehető hitelek összege fog-e változni. 

 

A vissza nem térítendő támogatás összege a hagyományos csoknál használt lakásoknál

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint. 

Újépítésű lakásoknál és a falusi CSOK-os igényléseknél ennél magasabb támogatási összeg vehető igénybe:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!