Megtárgyalja a monetáris tanács a Zöld Otthon Program folytatását

Belengette az MNB a zöld hitel folytatását

Megtárgyalja a monetáris tanács a Zöld Otthon Program folytatását

Belengette az MNB a zöld hitel folytatását

Bank360 tartalom
2022-03-31 Frissítve: 2022-03-31
2022-03-31
20243239

Megtárgyalja az olcsó zöld hiteleket finanszírozó program folytatásának lehetőségét az MNB. Az eddig keret kimerülése miatt a bankok túlnyomó többsége már leállította a kölcsön értékesítését, de így most lehet remény a folytatásra. A feltételekben azonban mindenképpen lehet szigorítás, ami például a 2,5 százalékos fix kamat emelését is jelentheti.

 

A Magyar Nemzeti Bank által elindított NHP Zöld Otthon Programban (ZOP) megkötött szerződések volumene elérte a 125 milliárd forintot. A 200 milliárd forintos keretből fennmaradó 75 milliárd forintot az MNB felosztotta a részt vevő bankok között az eddigi aktivitásuk alapján, mostantól ennek terhére elégíthetik ki a hozzájuk benyújtott hiteligényeket - nyilatkozta Patai Mihály, a jegybank alelnöke az MTI-nek. Közlése szerint a nagy érdeklődés miatt a bankhoz benyújtott kérelmek volumene már meghaladta a program keretösszegét, ezért a monetáris tanács a soron következő ülésén tárgyalja a program folytatásának lehetőségét.

 

Amint arról a Bank360.hu az elmúlt napokban folyamatosan beszámolt, a keret kimerülése miatt a bankok sorra jelentették be a zöld hitel értékesítésének, a kölcsönkérelmek befogadásának felfüggesztését. Mostanra már alig maradt olyan bank, amely még befogad új hiteligénylés.

 

Patai Mihály szerint az MNB-nek továbbra is hozzá kell járulnia a zöld és fenntartható gazdaság és az ezt támogató pénzügyi rendszer kialakításához, ehhez pedig rendkívül hatékony eszköz a ZOP. Az alelnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, ezért a szigorító monetáris politika folytatódni fog a monetáris tanács márciusi üzeneteivel összhangban. Az elsődleges cél veszélyeztetése nélkül azonban a jegybank fontosnak tartja zöld mandátumával összefüggő feladatainak ellátását is - emelte ki.

 

Szerinte a program őszi elindításával az MNB olyan úttörő szerepet vállalt magára Európában, melynek eddigi eredményei aligha kérdőjelezhetőek meg. "Az a legjobb befektetés, ami fenntartható életkörnyezetet teremt mindannyiunk számára. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan lakosságnak szóló, jegybank által refinanszírozott hitelprogram, ami kedvező feltételekkel a fenntarthatóságot és a zöld szempontokat tűzi zászlójára" - mondta Patai Mihály. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben a bankrendszernek is aktívan kell követnie a jegybank példáját a zöld és fenntartható pénzügyi termékek fejlesztésével.

 

Az alelnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban kiemelkedő érdeklődésről adtak tájékoztatást a bankok a zöld hitelek iránt, ezért a Magyar Bankszövetség írásban kérte a program folytatását. "A jelenlegi pénzpiaci és kamatkörnyezetben természetesen rendkívül vonzóak a Zöld otthon hitel feltételei, hiszen a kedvező árazású jegybanki forrásnak köszönhetően a fogyasztók legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett vehetnek fel hitelt a jelenlegi feltételek szerint".

 

Az alelnök szerint a programban részt vevő hitelintézetek eddig közel 4000 megkötött hitelszerződést jelentettek az MNB felé 125 milliárd forint összegben, ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján a jelenlegi keretösszeg már nem nyújt fedezetet a bankokhoz már beadott összes hiteligény kielégítéséhez.

 

"Az eddigi eredményeket látva a program folytatására teszünk javaslatot a monetáris tanács következő ülésén" - mondta a jegybank alelnöke, aki szerint a program feltételeiben ugyanakkor valamilyen szigorítás mindenképpen várható. "A program eddigi feltételei is már előremutatóak voltak, az elmúlt időszak fejleményei pedig igazolták, hogy az energiahatékonyság növelése a jövőben még inkább felértékelődik" - jelentette ki az alelnök. A monetáris tanács április 5-én tartja soron következő ülését.

 

A zöld hitelek iránt érdeklődők tehát most két dolog miatt is izgulhatnak. Akinek még sikerül benyújtania a hiteligénylését, vagy már befogadta a bank, az várhatja, hogy végül sikerül-e még szerződést kötnie, vagy már kimerül addigra a keret. Akinek nem jut az igénylés ellenére sem, vagy ezután szeretne még ilyen kölcsön, az pedig várhatja a monetáris tanács döntését. Különben maradnak neki a piaci kamatozású lakáshitelek, amelyeknél a kamat már a többszöröse a 2,5 százaléknak.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!