csok falusi csok változtatás 2024-től

Csok rulett milliós tétekkel: jogszabály nélkül százezreknek marad a bizonytalanság 

csok falusi csok változtatás 2024-től

Csok rulett milliós tétekkel: jogszabály nélkül százezreknek marad a bizonytalanság 

Tóth Levente
2023-07-02 Frissítve: 2023-07-12
2023-07-02 Frissítve: 2023-07-12
33638642

Sok millió forintos támogatási lehetőség sorsa maradt tisztázatlan a csok teljes átszabásának bejelentése után. Amíg a jövő évi feltételeket nem tisztázza pontosan a kormány új jogszabályban, addig jogosultak százezrei nem tudják, hogy akkor buknak vagy akkor nyernek milliókat, ha még az idén igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt.

 

Ötezer lakosúnál kisebb településen élek, ahol jelenleg csak a sima csokot tudom felvenni, de a falusi csokra nem vagyok jogosult. Jövőre még kaphatok csokot vagy már nem? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre jelenleg nem lehet megnyugtató választ adni. Legalábbis a kormányinfón elhangzott bejelentés majd erről a Kormány.hu-n megjelent közlemény alapján IGEN-nel és NEM-mel éppúgy lehet válaszolni. 

 

Mit jelentett be a kormány?

 

  1. Jövő január 1-jétől emelkedik a falusi csok keretösszege, az 5000 főnél nagyobb települések esetében viszont új támogatási rendszert dolgoznak ki.
  2. A falusi csokot továbbra is igénybe lehet venni új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére, valamint megmarad az áfakedvezmény lehetősége is 5 millió forint erejéig. 
  3. A keretösszegek így emelkednek jövőre: új családi ház építése, vásárlása esetén 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakás korszerűsítésénél pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

 

Mi következne ebből (aránylag) biztosan?

  1. Az 5000 főnél nagyobb települések esetén a sima csok megszűnik 2024-től
  2. A falusi csokos településeken emelt összeggel lehet felvenni 2024-től a jelenlegi csokot és a falusi csokot. 

 

A kormány eddigi bejelentései azonban óriási szürke foltot hagytak Magyarország térképén, hiszen nagyon sok településen egyelőre nem tudhatják biztosan, hogy jövőre igényelhetnek csokot vagy nem. Ez a helyzet azért állt elő, mert a kormányzati bejelentés sok kérdést nem tisztázott, illetve más fogalmakat használ, mint a csokról szóló jogszabályok.

 

A családi otthonteremtési támogatást (csok) és annak kiemelten kedvezményes változatát (falusi csok) jelenleg két jogszabály határozza meg. Az egyik, a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról, a másik, a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet pedig a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szól. Ezek együttesen meghatározzák a csok egész ország területén ugyanolyan feltételekkel igényelhető csok feltételeit. Az új és használt lakás, felújításra felvehető “sima” csokot városokban és falvakban azok lélekszámától függetlenül igényelhetik az arra jogosult családosok.

 

Ehhez képest a használt lakásokra és azok felújítására van egy jóval kedvezményesebben igénybe vehető csok-változat. Ezt hívják falusi csoknak, de a jogszabályban ez az elnevezés nem szerepel, abban “A preferált kistelepülésre vonatkozó különös szabályok” írják le ezt. Ilyen támogatást pedig azokon a “preferált kistelepüléseken” lehet felvenni, amelyeket a jogszabály melléklete sorol fel. Jelenleg 2630-at

 

A listában messze nem szerepel az összes magyarországi falu, és az 5000 fő alattiak közül is rengeteg hiányzik erről a listáról. A preferált listára kerülésnek ugyanis nem az egyetlen feltétele a lélekszám, hiszen a jogalkotók célja az volt, hogy a szegényebb, csökkenő lélekszámú falvakban adják meg ezt a kedvezményt. Ezért például a nagyobb városok agglomerációjában lévő gazdagabb, gyarapodó, magasabb ingatlanárú településeket hiába keressük rajta.

 

Mindebből és a kormány közléséből (minimum) az alábbi levezetések lehetségesek a jövő évi csok-szabályokról:  

  1. A csokot és annak kedvezményes változatát 2024-től a falusi csokra jogosult településeken lehet csak igénybe venni, de már sokkal magasabb összegben.
  2. A falusi csokot a kormány szóhasználatában falvakban felvehető csoknak kell értelmezni, amiből az következik, hogy jövőre a sima csokot és a kedvezményes (falusi) csokot az 5000 főnél kisebb lakosú településeken továbbra is fel lehet venni, de már magasabb összeggel.
  3. A kedvezményes (falusi) csok preferált települési listájára a kormány felvesz minden 5000 fő alatti falut, és azoknak továbbra is jár a csok, ráadásult emelt összeggel.

 

Mindegyik szövegértelmezés lehetséges, a baj csak az, hogy millió forintokban mérik a köztük lévő különbséget. Ha ugyanis a csok és a preferált települési listás kedvezményes csok csak a listán jelenleg szereplő falvakban vehető majd fel 2024-től, akkor az összes többi, 5000 fő alatti településen még az idén igényelni kell a csokot a jogosultaknak, különben elvesztik a pénzt. Ha viszont minden 5000 fő alatti településen elérhető lesz a csok és már a kormány által közölt emelt összegekkel, akkor az bukik sokat, aki felveszi még idén azokon a településeken, amelyek 5000 főnél kisebbek, de nincsenek rajta a preferált listán.

 

Aránylag biztosak csak azok lehetnek a dolgukban, akik a preferált listán már szereplő szereplő kistelepüléséken akarnak lakást venni vagy felújítani. Ők ugyanis a bejelentés alapján arra készülhetnek, hogy jövőre sokkal jobb feltételekkel kaphatnak csokot. Hacsak le nem kerül addig a település a listáról. Mert azért ez a lista sincs kőbe vésve az eddigi tapasztalatok szerint. Hozzájuk képest már valamivel bizonytalanabbak lehetnek az 5000 főnél nagyobb településen élők. Azt ugyan tudják, hogy a jelenlegi csokot jövőre már nem tudják felvenni, azt azonban még nem, hogy milyen támogatás lép a helyére és mikortól. Így aztán a csok idei felvételével ők jól és rosszul egyaránt járhatnak.

 

Az pedig minden, jelenleg csokra jogosult család számára nagy kérdőjel, hogy mi lesz a csok mellé felvehető kedvezményes, 3 százalékos fix kamatú lakáshitel sorsa. Erről ugyanis nem közöltek semmit se a kormányinfón, se a közleményben. Ahogyan a csok mellé ugyancsak járó illetékkedvezményről sem, ami ugyancsak jelentős tétel a támogatást felvevők számára.

 

Mindaddig, amíg a kormány nem adja ki a változtatásokról szóló rendeletét, a csokra jogosultak közül sokak számára egy több millió forintos tétű szerencsejáték 2023 hátralévő részében a csok felvétele vagy annak elhalasztása 2024-re. 

 

Az eddigi tapasztalatok szerint ez a jogszabály akár ma éjszaka is megjelenhet a Magyar Közlönyben, de akkor sem kell meglepődni, ha csak december utolsó napjaiban fog, ahogyan például a babaváró hitel és a falusi meghosszabbításánál történt 2022-ben. 

 

Vrazsovits Rita kolléganőm szerint a fizika iránt érdeklődőket, különösen a közülük 5000 fő alatti faluban házvásárlást fontolgatókat nem ok nélkül emlékeztetheti ez a helyzet Schrödinger macskájára. Ennek leegyszerűsítve pont az a lényege, hogy a macska vagy él vagy nem, de ezt tudhatjuk biztosan.

 

Csok és falusi csok előtte-utána:

2023-ban a vissza nem térítendő támogatás összege a hagyományos csoknál használt lakásra

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint. 

2023-ban újépítésű lakásoknál a hagyományos csokra mindenhol és a falusi csokos igényléseknél használt lakásokra ennél magasabb támogatási összeg vehető igénybe:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

A falusi csokra felvett összeg felét felújításra, korszerűsítésre kell fordítani. Csak korszerűsítésre ennek az összegnek a fele vehető fel.

 

A kormány bejelentése szerint 2024-től így növekednek a támogatások: 

Új családi ház építése, vásárlása esetén 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakás korszerűsítésénél a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik. (A közlés nem szólt róla, de vélhetően a keretösszeg emelkedése a jelenleg falusi csokra vehető használt lakásokra is vonatkozik.)

 

Kedvezményes csok hitel

 

A vissza nem térítendő csok támogatás mellé kamattámogatott jelzáloghitelt is lehet igényelni, két gyermek után legfeljebb 10, három gyermek után legfeljebb 15 millió forintot. A lakáshitel kamata mindössze fix 3 százalék a kamattámogatás időszakában. Ha falusi csok mellé igényeljük a hitelt, akkor bővítésre és korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a felét lehet felvenni. A kormány a csok-hitel 2024-es sorsáról, kamatának és összegének esetleges módosításáról nem közölt információt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!