Fogyasztó férfi ruhák közül választ

Csúcsot döntött a gyorskölcsön, nőtt a fogyasztási hitelek iránti érdeklődés májusban

Fogyasztó férfi ruhák közül választ

Csúcsot döntött a gyorskölcsön, nőtt a fogyasztási hitelek iránti érdeklődés májusban

Bagyinszki Dániel
2021-06-09 Frissítve: 2022-03-29
2021-06-09 Frissítve: 2022-03-29
14655115

Májusban a hitelkiváltó kölcsönön kívül az összes többi fogyasztási hitelre növekvő érdeklődés mutatkozott az előző hónaphoz képest, sokan kalkuláltak gyorskölcsönre és nagyobb összegű személyi kölcsönre is. A Bank360 kalkulátorainak adatai alapján összefoglaltuk, milyen fogyasztási hiteleket kerestek a felhasználók 2021. májusban, azon ügyfélkalkulációk alapján, amelyek után az érdeklődők felvették a kapcsolatot a hitelintézettel kalkulátoron keresztül.

Személyi hitel

 

Áprilishoz képest 7 százalékponttal nőtt a kereslet a személyi kölcsönök iránt, vagyis megfordult az év eleji csúcs óta tartó csökkenő tendencia a kalkulációk számában. Az egy évvel ezelőtti értékhez képest ez több mint 30 százalékos növekedést jelent. 

Májusban az átlagos kalkulált hitelösszeg 2 613 018 forint volt, ami alacsonyabb, mint az előző hónapban, illetve nem éri el az egy évvel ezelőtti értéket sem. Az idei évben március kivételével az átlagos hitelösszeget tekintve csökkenő tendencia jellemző, ami arra utal, hogy több érdeklődő kalkulál, ők viszont kisebb összegű kölcsönöket keresnek.

A személyi kölcsönök átlagos számított futamideje májusban megegyezett az előző hónapban mérttel, 63 hónap volt. Az egy évvel ezelőtti adathoz hasonlítva ez három hónapos növekedést jelent. 

Májusban a banki ajánlatra továbblépő személyi kölcsön kalkulációknál a megadott átlagos jövedelem nőtt az előző hónaphoz képest, 255 260 forintról 256 872 forintra. Egy évvel ezelőtt ez az érték ennél kevesebb, 254 119 forint volt. Autóhitel

 

Az adataink alapján a január óta tartó negatív trend megfordult és növekedett májusban az autóhitel iránti érdeklődés. Ez továbbra sem közelíti meg a járvány előtti szintet, de az előző hónap 33,1 százalékához képest 11 százalékkal 42,1 százalékra nőtt a banki ajánlatra átkattintók aránya, ahol 100 százaléknak a 2019 januári adatokat tekintjük. Ez azonban még az egy évvel ezelőtti arányhoz képest is 14,7 százalékponttal alacsonyabb értéket mutat. 

 

Az átlagosan számított hitelösszeg csökkent az előző hónaphoz képest, 2 669 254 forintról 2 634 229 forintra. Az egy évvel ezelőtti értékhez képest ez 63 ezer forintos növekedést jelent.

 

Hitelkiváltás

 

A hitelkiváltó kölcsönök iránti érdeklődés-csökkenés az adataink alapján megállt, ám nem fordult növekedésbe, csupán stagnálást mutatott. Az előző hónaphoz képest elhanyagolható, 0,2 százalékpontos csökkenést tapasztaltunk, ami elmarad a 2019-es év eredményeitől. 

A hitelkiváltó kölcsönöknél az átlagosan számított hitelösszeg 3 891 842 forint volt, tehát nőtt az előző hónaphoz képest, majdnem 250 ezer forinttal. Nőtt az átlagos futamidő is, 75-ről 77 hónapra. 

 

Gyorskölcsön

 

Kiugró növekedést mutat az előző hónaphoz képest és ezzel új csúcsot döntött a mérésünkben a gyorskölcsön kalkulációkról továbblépők száma. Az előző hónaphoz képest több mint 30 százalékkal nőtt ez az érték, ami 7 százalékkal meghaladja az előző, 2020. júliusi rekordot is. 

Ezzel párhuzamosan nőtt az átlagos hitelösszeg is, az áprilisi 528 635 forintról 545 714 forintra. Ez nem jelent rekordösszeget, de az előző év átlaga felett van. A gyorskölcsön kalkulátorból a banki ajánlatokra továbblépők megadott átlagos fizetése ellenben csökkent az előző hónaphoz képest, összesen 185 262 forint volt. Áprilisban ez az érték 191 811 forint volt.

 

A fogyasztói kölcsönök piaca továbbra is kettős képet mutat: míg a személyi hitelek és a gyorskölcsönök iránti érdeklődés az adataink alapján meghaladja a járvány előtti szintet, az autóhitelek és a hitelkiváltó kölcsönök továbbra is gyengélkednek. Ez utóbbinál a stagnálás, ha a járvány előtti időszakból indulunk ki, a jövő hónapban emelkedésbe is fordulhat. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!