egyszerűsített bankszámlaváltás

Sokallja a bankköltségét? Keressen jobb számlát és ne féljen váltani!

egyszerűsített bankszámlaváltás

Sokallja a bankköltségét? Keressen jobb számlát és ne féljen váltani!

Bank360 tartalom
2024-02-07 Frissítve: 2024-02-07
2024-02-07
37222624

Mostanra mindenkinek meg kellett kapnia a díjkimutatást az előző évi bankszámlaköltségeiről. Érdemes megkeresni az erről szóló levelet és elvégezni ez alapján egy kalkulációt, mert ha jobb ajánlatot találunk, könnyen tudunk bankot váltani. 

 

Egy uniós irányelv és hazai kormányrendelet előírása alapján minden év január 31-ig valamennyi hazai banki folyószámlával rendelkező lakossági ügyfél egyéni éves díjkimutatást kap bankjától. Az ingyenes kimutatás postán vagy elektronikusan idén is aszerint érkezett, hogy az ügyfél milyen kapcsolattartásról állapodott meg hitelintézetével. Ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a számlatulajdonos kapta meg a tájékoztatást - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

 

Mostanra tehát mindenkinek meg kellett kapnia a tájékoztatást, ezért érdemes bemenni a netbankunkba vagy mobilbankunkba, hiszen a sok, gyakran olvasatlan üzenet között már ennek is ott kell lennie, ha nem postai úton kaptuk meg a kimutatást.

 

A részletes, pár oldalas, egyszerűen átlátható díjkimutatás egységes formátumú. A banki értesítés bemutatja a számlavezetésre kifizetett díjakat és külön-külön sorokban összegzi a különböző fizetések (például utalások, beszedések), bankkártyás műveletek, folyószámlahitel (ha van) és egyéb szolgáltatások összesített terheit is. Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók (például a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség), akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összegre rúgott folyószámlahitelének kamatköltsége.

 

A díjkimutatás révén az ügyfelek könnyen össze tudják hasonlítani saját számlaszolgáltatásaik költségeit más szolgáltatók aktuális ajánlataival, hiszen a bankoknak egységes elnevezéseket, meghatározásokat kell használniuk a számlaszolgáltatásokra, műveletekre.

 

A megkapott díjkimutatásban szereplő költségeket érdemes ilyenkor összehasonlítani más számlacsomagokkal, hiszen könnyen lehet, hogy a meglévőnél van számunkra alkalmasabb és olcsóbb számlacsomag a bankolási igényeink szokásaink alapján - akár a jelenlegi számlavezető pénzintézetünknél, akár valamelyik másiknál. Ez az összehasonlítás a Bank360.hu bankszámla kalkulátorával könnyen és gyorsan elvégezhető a jellemző szolgáltatási igények és vállalt feltételek megadásával. 

 

Ha valaki a kalkuláció alapján nem elégedett eddigi költségeivel, meglévő bankjánál is válthat neki kedvezőbb bankszámlacsomagra. Ha viszont másik hitelintézet bankszámlája lenne a legmegfelelőbb, a szolgáltató váltást segítheti, hogy jogszabály alapján lehetőség van az egyszerűsített bankváltásra, ami maximum 13 nap alatt lebonyítható. Ilyenkor az ügyfélnek csak az új bankot kell megbíznia, amelyik helyette intézi az eddigi megbízásai és ismétlődő átutalásai áthozatalát a régi hitelintézetétől.

 

Bár az „egyablakos” bankváltás már évek óta lehetséges, a statisztikák szerint még nem általánosan ismert, ezért kevesen váltanak így bankszámlát - hívja fel a figyelmet az MNB. Ezért a jegybank  "Mennyi az annyi? - Spóroljon a bankszámláján!" címmel kampányt indított a bankszámlákkal kapcsolatos takarékoskodási lehetőségek és az egyszerűsített bank(számla)váltás bemutatására.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!